שתף קטע נבחר

צפו: משפחת נמרי שלג במערה ולמורים בסכנה

חוקרים הצליחו לתעד לראשונה שתי משפחות של נמרי שלג נדירים וגורים במערות במונגוליה. במדגסקר הלמורים נמצאים על סף הכחדה עקב כריתת יערות ובבריטניה חגגו בקיעה של 17 אפרוחי חופיות כפניות, ציפורים נדירות שהובאו מהמזרח הרחוק של רוסיה

חוקרים תיעדו לראשונה בהרי מונגוליה שתי משפחות של נמרי שלג, טורפים נדירים ביותר בעולם מהם נותרו בטבע פחות מ-7,500 פרטים.

 

אנשי ארגון "Panthera" ו"הקרן לשימור נמרי השלג" (Snow Leopard Trust)  עקבו במשך מספר חודשים אחרי צמד נקבות במדבר גובי. החוקרים הצליחו לאתר שתי מערות במרחק של ארבעה קילומטר זו מזו, בהן חיות שתי נקבות עם גורים.

 

המדען של ארגון " Panthera", אוריין ג'והנסון יחד עם וטרינרית הארגון, הצליחו להגיע אל המערות במאמץ רב. בעזרת מצלמה דיגיטלית שהוצמדה למקל ההליכה, הם צילמו את המשפחות בזהירות.

 

 

"איזור ההרים הוא קל יחסית לגישה, אך האתגר הגדול ביותר הוא לאתר את המקומות המתאימים בהם נוכל להציב מלכודות מצלמה שיוכלו לתעד את הנמרים ללא מגע אדם", הוא אומר בראיון מיוחד ל-ynet.

 

נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 4,500 עד 7,500 פרטים בלבד ואוכלוסייתם מפוזרת בשטחיהן של 12 מדינות.

 

הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה. מספרם בטבע ירד ב-20 אחוז במהלך 16 השנים האחרונות. אחת הסיבות לכך היא סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים בשוק השחור בעשרות אלפי דולרים. איום נוסף על עתידם של הנמרים הוא רועי צאן שהורגים אותם, לאחר שהחיות תוקפות את עדריהם וגורמים להם לנזקים כלכליים כבדים. 

 

צילום: Snow Leopard Trust / Panthera

 

 

לאחר שהאמהות הסתלקו למסע ציד, נכנסו החוקרים למערות וגילו באחת שני גורים זכרים ובשנייה גור אחד בלבד. הגורים נשקלו בזהירות, תועדו והוחזרו בשלום למערה. החוקרים אף הצמידו להם שבב זיהוי זעיר להמשך מעקב עתידי.

 

מבחינת החוקרים, איזור המחייה של הנמרים עדיין נתון בסכנת פיתוח. "האיום הגדול ביותר הוא כריית מחצבים במדבר מונגוליה. זכיינים קיבלו לאחרונה אישור לחפש מחצבים באיזור המחקר, שנחשב לאחד המעוזים העשירים ביותר של נמרי שלג במונגוליה ורק לאחרונה המקום הוכרז כאיזור מוגן. בנוסף, נמרי שלג נהרגים כנקמה על הרג של צאן ובקר" מסביר ג'והנסון. "אחד הנמרים שהצמדנו לו קולר מעקב נורה למוות על ידי רועה צאן ואחר נפצע קשה ברגלו לאחר שנתפס במלכודת. בשני המקרים מדובר היה בנקמה על הרג בקר".

 

ג'והנסון מציין כי ישנם באיזורי ההרים כ-22 פרטים בלבד ובמדינה כולה ישנם כאלף נמרי שלג בלבד. התקווה הגדולה של החוקרים היא באמצעות חשיפת הממצאים הנדירים, הם יצליחו להגן על איזורי המחייה של הנמרים ולהבין טוב יותר היכן הנקבות ממליטות וכמה גורים מצליחים לשרוד בטבע.  

 

מדגסקר מאבדת את הלמורים הנדירים

חוקרים מרחבי העולם התכנסו בשבוע שעבר בבירת מדגסקר כדי לדון בגורלם של הלמורים במדינה. בדו"ח מיוחד שחיברו עבור איגוד השימור העולמי, עולה תמונה מדאיגה - מרבית ממיני היונקים הנדירים עומדים בפני סכנת הכחדה ממשית בטבע.

 

מצבם של 103 מיני למורים באי מדגסקר החמיר בשנים האחרונות. החוקרים טוענים כי מרבית ממיני הלמורים מצויים על סף הכחדה בטבע עקב אובדן שטחי מחייה והם קוראים לארגונים ולעולם כולו, לפעול בהקדם כדי להציל את בעלי החיים הנדירים מהכחדה.

 

 

על פי הדו"ח מצבם של 91 אחוז ממיני הלמורים הוחמר בשנים האחרונות. ההפיכה הצבאית במדינה פגעה קשות באוצרות הטבע שלה. העוני ההולך וגובר, הביא לפגיעה בחיות בר וביערות. העצים נכרתים באופן לא חוקי ועימם מושמדים גם מקומות המחייה של הלמורים. החוקרים הזהירו כי אם היערות ייעלמו, מדגסקר תאבד את הלמורים.

 

כך לדוגמא,  למור עכברי ננסי נחשב לאחד הפרימטים הזעירים ביותר בעולם. התגלה בשנת 2000 (Madame Berthe's mouse lemur)  והוא היחיד מבין מיני הקיפופים בעל עיניים כחולות בדומה לבני אדם. הלמור הנדיר ביותר הוא למור ספורטיבי צפוני ממנו נותרו כ-18 פרטים בטבע בלבד.

 

"המינים הייחודים והנפלאים של מדגסקר הם ערך גדול ומהווים גורם משיכה אדיר לענף התיירות, שמצליח לצמוח למרות הקשיים הפוליטיים", אומר ד"ר ראסל מיטרמייר, נשיא קרן השימור העולמית (Conservation International) ואחד מחוקרי הקופים הנודעים בעולם. למרות האיומים הכבדים על הלמורים, המדענים ציינו כי עדיין מתגלים מינים חדשים של למורים ביערות המדינה.

 

צילום:Conservation International/photo by Sterling Zumbrunn

 

 

למעלה מ-31 מיני למורים חדשים למדע התגלו ב-12 השנים האחרונות באי, שזכה להכרה עולמית בעיקר תודות לאוכלוסיית קיפופי הלמור המצויה בו. הטבע באי סובל מאיומים רבים. השטחים הטבעיים נעלמים בהדרגה, חיות הבר האנדמיות (המצויות אך ורק במדגסקר) סובלות מציד ומאובדן שטחי מחייה טבעיים בים וביבשה.

 

כריתת יערות מהווה את האיום המרכזי ומומחים אומרים כי האי איבד כבר למעלה מ-90 אחוז מהיערות המקוריים שבו. ההפיכות הרבות בשלטון בשנים האחרונות ומצב הכלכלה הקשה, מניעים תושבים רבים לצוד חיות ולנצל את משאבי הטבע המקומיים במהירות. החוקרים תולים תקווה גם בגרעיני רבייה בגני חיות ברחבי העולם, שמהווים בנק גנטי חשוב במידה שהלמורים ייכחדו מארץ מוצאם. 

 

מרוסיה באהבה: מבצע עולמי להצלת ציפורים נדירות

בבריטניה חגגו בימים האחרונים את בקיעתם של מספר אפרוחי חופית כפנית, ציפורים הנחשבות לנדירות בעולם ומצויות בסכנת הכחדה בטבע. החופיות מתרבות במזרח הרחוק של רוסיה ובאסיה, סובלות בעשורים האחרונים מירידה מדאיגה במספרן.

 

צילום: sacha dench, WWT

 

 

באסיה צדים אותן בהמוניהן ורק לאחרונה התקיימו פעולות כדי להגן עליהן מפני ציידים מקומיים. ארגון בריטי לקח על עצמו משימה נועזת בקיץ האחרון – הבאת 20 ביצים של חופיות כדי להרבותן בשבי בתנאים בטוחים. במידה שהאוכלוסיות בטבע ימשיכו להיעלם, הם מקווים כי ניתן יהיה לשחרר את דור העתיד בטבע.

 

האפרוחים גודלו באופן ידני ולדברי החוקרים, החודש הראשון הינו הקריטי ביותר להישרדותם. עד כה בקעו 17 אפרוחים, שהחלו ללמוד לאכול חרקים בכוחות עצמם.

 

  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
יצליחו לשרוד בטבע?
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
נמצאו שלושה גורי נמרי שלג
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
אחת האמהות שתועדה בחודשים האחרונים ליד המערה
צילום: Snow Leopard Trust / Panthera
למור צווארון אדום. צילום: Conservation International/photo by Russell A. Mittermeier
למור שיפאקה. צילום: Conservation International/photo by Russell A. Mittermeier
צילום: sacha dench, WWT
אפרוח חופית כפנית בבריטניה
צילום: sacha dench, WWT
צילום: sacha dench, WWT
ארוחת בוקר. מבצע עולמי להצלת הציפורים הנדירות
צילום: sacha dench, WWT
מומלצים