שתף קטע נבחר

צילום: שמואל בן ישי, חדשות 24, חיים צח

70 ימים ביחד: הרומן האבוד של נתניהו ומופז

"לא היה קל להיכנס לממשלה, שילמתי מחיר ציבורי על כך, אבל אין מנוס מפרישה", הכריז שאול מופז וסיים תקופה קצרה אבל סוערת של קדימה בקואליציה. זו הייתה זוגיות מפתיעה, שגררה ביקורת ציבורית קשה. סוגיית גיוס החרדים שהוגדרה כסיבה לאיחוד הפכה למשבר שפשוט לא נפתר. סיכום בנקודות

בנימין נתניהו ושאול מופז שוב בשני צדי המתרס הפוליטי. בתום משבר ממושך סביב סוגיית הגיוס, החליט יו"ר קדימה לפרק את החבילה לאחר 70 ימים בלבד. זו הייתה תקופה קצרה, אבל מטלטלת. החל מהאיחוד המפתיע על רקע תקרית ה"שקרן" ודרך ועדת פלסנר, פירוקה ואימוץ המלצותיה - הליכוד וקדימה היו זוג סוער. כך זה היה. 

 

עוד כתבות על הטלטלה בממשלה:

עשו עליהם סיבוב בממשלה: המנצחים והמפסידים

הספירה לאחור: מה יקרה עם הגיוס ב-1 באוגוסט?

לפיד: נתניהו נכנע לחרדים, צריך בחירות עכשיו

הפראיירים לליברמן: עכשיו תורך לפרוש

מגיוס בנות עד גיוס חרדים: היסטוריה של פרישות

 

8.5.12

נתניהו הדהים: אין בחירות, אחדות עם מופז וקדימה. בלילה שלפני, התחושה הייתה שהכנסת ה-18 מתפזרת, אולם ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר קדימה שאול מופז הדהימו את המערכת הפוליטית והודיעו כי הגיעו להסכם על ממשלת אחדות. במסיבת עיתונאים שכינסו השניים כמה שעות לאחר ההסכם אמר נתניהו: "לא רציתי ללכת לבחירות, סיכמנו עם מופז על תחליף לחוק טל עד סוף יולי, וחוק לשינוי שיטת הממשל עד סוף דצמבר".

 

מופז מצדו אמר באותו מעמד: "עשינו דבר גדול למדינת ישראל. הסכם חסר תקדים שמאפשר את התיקון ויצירת שוויוניות בחלוקת הנטל. לא רוצה תיקים, גם לא לעצמי".

 

8.5.12

מופז על "נתניהו שקרן": שמנו את זה מאחורינו. במסיבת העיתונאים שבה הכריזו מופז ונתניהו על ממשלת האחדות החדשה, התבקש יו"ר קדימה להגיב על כך שכינה את ראש הממשלה "שקרן". מופז אמר: "שמנו את זה מאחורינו". במהלך מסיבת העיתונאים שמר מופז על עמדה עקבית וציין כי "תפקיד האופוזיציה לבקר ולהעלות נושאים לא מטופלים. אני לא אהבתי את התהליך שאנחנו דוחקים הצדה את חוק טל והולכים לבחירות".

 

11.5.12

מופז ל-ynet: אין פה שאלה של אמינות אישית. כמה ימים לאחר שהתפתח הרומן בין מופז לנתניהו, הסביר יו"ר קדימה בשיחה עם ynet מדוע הצטרף לממשלת הליכוד. על השאלה "איך אתה חי עם זה שמציגים אותך כאויב הציבור" השיב מופז: "כשקיבלתי את ההחלטה לצאת למהלך היסטורי וחשוב כל כך למדינת ישראל, ידעתי שתהיה ביקורת. אני לא אדיש אליה ואני קשוב לה. אבל אני גם יודע שמנהיגים, שעה שהם הולכים לקבל החלטות גדולות וקשות, צריכים לדעת לחיות עם הביקורת הזאת וחייבים להסתכל לעתיד, למה שטוב למדינת ישראל ולעתידה".

 

11.5.12

מתקפה בקדימה נגד מופז: "קואליציה בולשביקית". כבר למן כניסתו לקואליציה של נתניהו, נאלץ מופז להתמודד עם אופוזיציה מבית שהחריפה ביתר שאת. הראשונה לתקוף את המהלך של מופז הייתה ח"כ נינו אבסדזה, שבמהלך כנס השמאל הישראלי שאורגן על ידי "שלום עכשיו", אמרה אבסדזה כי "צריך לעצור את המחנה המטורף הזה, הבולשביקי, של ציפי חוטובלי וזאב אלקין".

 

מופז ונתניהו מבשרים לעולם על הזוגיות החדשה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מופז ונתניהו מבשרים לעולם על הזוגיות החדשה(צילום: AFP)

 

18.6.12

הוועדה תמליץ: 80% מהחרדים יגויסו בכל מחזור. במהלך חודש יוני באה לאוויר העולם "ועדת פלסנר" שתפקידה ההגדרתי היה לקדם את השוויון בנטל. כבר בתחילה נקבע כי הוועדה תמליץ לגייס 80% מהחרדים בכל מחזור, חלקם לצה"ל ואחרים למסלולים שונים בשירות האזרחי. בשלב זה הדגיש מופז כי ההמלצות המתגבשות הוצגו גם לראש הממשלה בנימין נתניהו, אולם אף אחד לא יכול היה להעריך באותה העת כי המלצות הוועדה יובילו לפיצוץ בין הצדדים.

 

30.6.12

הליכוד נגד מופז: "רוצה לגרום לליברמן לפרוש". הניסיון למצוא חלופה לחוק טל יצר קרע בקואליציה שמנתה 94 חברי כנסת, ולאחר שמקורבים למופז כינו את שר החוץ ויו"ר ישראל ביתנו "שומר ברים", אמרו בכירים בליכוד כי קדימה מנסה ליצור משבר קואליציוני עם ישראל ביתנו. אותם בכירים אמרו בין היתר כי "מופז התהפך וחזר מהסיכומים איתו". הדברים נאמרו לאחר שנציגי מפלגתו של ליברמן פרשו מ"ועדת פלסנר" בגלל סוגיית גיוס הערבים.

 

 (צילום: גיל יוחנן , משה מילנר, לע"מ , ירון ברנר , EPA , shutterstock) (צילום: גיל יוחנן , משה מילנר, לע
(צילום: גיל יוחנן , משה מילנר, לע"מ , ירון ברנר , EPA , shutterstock)

 

1.7.12

מופז על הגיוס: לא נישאר בממשלה בכל מחיר. המחלוקת בנוגע להמלצות "ועדת פלסנר" יצרה מתיחות בקואליציה החדשה. מקורביו של מופז החלו להפיץ הודעות לתקשורת שכותרתן הייתה "קדימה לא תישאר בממשלה בכל מחיר". המקורבים אמרו אז כי "נכנסנו לממשלה מסיבות מאוד מדויקות וחוק טל זה הנושא הראשון. אם ראש הממשלה לא ילך איתנו בנושא הזה - הוא לא ילך איתנו גם בנושאים אחרים".

 

2.7.12

קדימה: נתניהו הבטיח לחכות, ורץ לפרסם הודעה. ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשה להשלים עם המתרחש ב"ועדת פלסנר", ובתגובה החליט לפרק את הוועדה. בכך הועלתה הסברה כי הוועדה, שהייתה אמורה לגבש פתרון לשוויון בנטל הגיוס, הפכה להיות כסיפור הזובור הפומבי של ראש הממשלה לשותפו הטרי לממשלת האחדות.

 

בכירים בקדימה טענו כי נתניהו התקשר למופז דקות אחדות לפני כינוס ישיבת קדימה ובישר על פירוק הוועדה. הבכירים טענו כי נתניהו הסכים להמתין עד שעות הערב כדי להודיע על הפירוק, אולם לדבריהם, 10 דקות אחרי, בעוד מופז מדבר בשבחי הוועדה, פרסם נתניהו את ההודעה שהייתה מתאומת עם ש"ס. בלשכת נתניהו הכחישו.

 

3.7.12

מופז הושפל ומחזיר: אין טעם לפגישה עם נתניהו. ראש הממשלה הזמין את מופז לדון בפירוק "ועדת פלסנר", אולם מקורביו של יו"ר קדימה אמרו בתגובה כי "אין שום סיבה לקיים פגישה. נתניהו קיבל את החלטתו וזה לא לעניין לדון אחרי מעשה".

 

ח"כ פלסנר מציג את המלצות הוועדה שפורקה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ פלסנר מציג את המלצות הוועדה שפורקה(צילום: גיל יוחנן)

 

מוקדם יותר סיפרו בכירים בקדימה על ההשפלה שעבר מופז, כאשר נתניהו התחייב לכאורה לדחות את הודעתו לשעות הערב ואחר כך אץ לפרסם הודעה. חברי כנסת שהביעו אז את רצונם להתפלג מקדימה אמרו כי "המהלך של נתניהו ללא ספק מקרב את הפרישה, אבל צריך לחכות ולראות איך זה ייגמר".

 

3.7.12

ח"כים בקדימה מורדים: נתניהו רמס כבוד המפלגה. המבוי הסתום בין הצדדים הוביל להקצנה בעמדות שהשמיעו חברי כנסת מקדימה. אחד מהם היה שלמה מולה שאמר כי הוא אינו חבר עוד בקואליציה. מולה אמר אז כי "ממחר בבוקר אני רואה את עצמי כאופוזיציה ומצביע נגד הממשלה. ראש הממשלה רמס את כבודה של קדימה והפך את 'ועדת פלסנר' ללא רלוונטית, בכך שהוא בחר ללכת עם החרדים והמתנחלים".

 

 (צילום: חיים צח, שירן גרנות, עידו ארז, עופר עמרם) (צילום: חיים צח, שירן גרנות, עידו ארז, עופר עמרם)
(צילום: חיים צח, שירן גרנות, עידו ארז, עופר עמרם)

 

גם ח"כ אבסדזה הצטרפה למתקפה: "הגענו למצב של או שוויון בנטל או בחירות. לקדימה אין מה לחפש בקואליציה של 'המתחמק הסדרתי'. ביבי ברח ממסקנות ועדת טרכטנברג, ברח ממסקנות בית המשפט בנושא גבעת האולפנה, מתהליך השלום ומניסוח חוק חלופי לחוק טל".

 

3.7.12

מופז דן עם נתניהו: "ברור שאין לו כוונה לפרוש". אחרי מספר ימים של נתק, ראש הממשלה נתניהו והמשנה שלו מופז קיימו פגישת הבהרה. בפגישה דנו השניים בקידום החוק לשוויון בנטל. גורמים בקדימה אמרו אז כי לא ניתן להגדיר את הפגישה כ"נופת צופים". מופז, אמרו הגורמים, הציג שוב את העקרונות שלו והבהיר כי הוא נחוש לעמוד בהם. לדבריהם, לא הושגו הסכמות בינתיים, אולם מופז ונתניהו סיכמו להמשיך ולדבר.

 

מופז מכריז על פרישת קדמה, הערב (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מופז מכריז על פרישת קדמה, הערב(צילום: עופר עמרם)

 

5.7.12

נתניהו: מוכן לסנקציות אישיות נגד משתמטים. אחרי האיומים מקדימה, נראה היה כי נתניהו משנה כיוון ובשיחה עם ראשי המפלגות בקואליציה הוא אמר להם שהוא מוכן לסנקציות אישיות נגד מי שלא יתגייס לצה"ל. "ניתן לגשר על הפערים הקיימים ולהביא לקידום השוויון בנטל ביחד", אמר נתניהו. "אני מוכן לעיקרון שהסנקציה נגד משתמטים תהיה אישית, ולא רק סנקציה נגד המוסדות". גורם בקדימה הגיב: "נתניהו מבין טוב יותר מה מופז רוצה. כולם מבולבלים מההתנהגות של מופז, ולא ברור אם בפגישה אחת אפשר להבין לאן כל זה הולך".

 

7.7.12

עשרות אלפי בני אדם השתתפו ב"הפגנת הפראיירים" בתל-אביב. בין המשתתפים בהפגנה היו מילואימניקים, צעירים לפני גיוס, נכי צה"ל וקצינים בכירים לשעבר, פעילים חברתיים ופוליטיקאים. הנואם המרכזי בהפגנה היה ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, שאמר "משהו רקוב במנהיגות שלנו", וקרא לשוב לערכים שאפיינו את המדינה בראשית דרכה. הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף במיל' גבי אשכנזי, הפתיע כשעלה גם הוא לבמה לזמן קצר, ואמר למפגינים: "הרגשתי שאני לא יכול שלא להיות אתכם. אני מצדיע לכולכם".

 

מופז בהפגנת ה"פראיירים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מופז בהפגנת ה"פראיירים"(צילום: מוטי קמחי)

 

8.7.12

בבוקר שאחרי "הפגנת הפראיירים" הגדולה בתל-אביב, אישרה סיעת הליכוד בהובלת ראש הממשלה נתניהו פה אחד את מסקנות ועדת פלסנר. נתניהו הבטיח "שינוי היסטורי" אך כזה ש"ישמור על אחדות העם". חברי כנסת בליכוד דרשו שיפורים במתווה שהציגה ועדת פלסנר, בדגש על גיוס הערבים. ראשי המאבק לשוויון בנטל אמרו מנגד שהם מצפים למעשים, ולא רק להחלטות.

 

14.7.12

מופז לא מציב אולטימטום: עניין של מהות, לא זמן. למרות התרחבות הקרע בין הצדדים, המשא ומתן בין הליכוד לקדימה סביב הניסיון לגבש חוק גיוס חדש נמשך. גורמים בשני הצדדים מסרו אז דיווחים סותרים לגבי האפשרות של קיום פגישה עניינית. בסביבתו של מופז לא הציבו בשלב זה אולטימטום, ואז נמסר כי המגעים עשויים להימשך כמה ימים נוספים. "המשא ומתן הזה תלוי במהות ולא בלוחות זמנים", אמרו בסביבתו של מופז. ח"כ יוחנן פלסנר טען מצדו כי הוא "העביר את השרביט" למופז, כיוון שלא ראה טעם בהמשך קיום מגעים עם מישהו אחר מלבד ראש הממשלה.

 

17.7.12

המשבר בעיצומו: לאן מועדות פניה של קדימה? בלילה האחרון העריכו בקדימה ובסיעות הקואליציה שהמגעים בין שתי המפלגות הגדולות בנוגע לחלופה לחוק טל יגיעו לקצם. בקדימה ציינו כי משמעות הדבר היא קבלת הכרעה לקראת אפשרות של

פרישה מהקואליציה.

 

גורמים המעורבים במגעים בין שתי המפלגות אמרו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו לא השיב להצעת קדימה וכי המגעים לא רשמו התקדמות. המגעים מאחורי הקלעים נמשכו כל העת, אולם לא הושגה התקדמות שתאפשר להודיע על פריצת דרך. אי לכך נפוצו במערכת הפוליטית שמועות ודיווחים סותרים על המהלך שהגיע היום למימושו הסופי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מופז ונתניהו. סוף
צילום: גיל יוחנן
מומלצים