שתף קטע נבחר

סכנת חום: התרופות עלולות לא לעבוד. מה עושים?

הטמפרטורה בחוץ נוסקת, והתרופות שאנו שומרים בבית או נושאים עמנו עלולות במקרה הטוב לאבד מעט מיעילותן - ובמקרה הרע לסכן חיים. מה קורה לתרופות בחום, מדוע אסור להשאירן ברכב ומה עושים במקרה של הפסקת חשמל?

מה קורה לתרופות שלנו בקיץ? הטמפרטורות בחוץ עולות ואנו בשיאו של גל חום כבד, אך מלבד שתייה מרובה והימצאות בצל יש לדאוג לתחום נוסף בבית - התרופות שאנו נוטלים ושעלולות להיפגע כעת.

 

כל אריזת תרופות מציינת כי יש לשמור את התרופה במקום קריר ומוצל בטמפרטורת החדר, אולם רק מעטים יודעים באמת כיצד יש לאחסן תרופות, מהי טמפרטורת החדר המדויקת ומדוע אי הקפדה על ההוראות עלולה לסכן חיים.

 

שומרים על הבריאות בגל החום:

 

על פי מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, טמפרטורת החדר היא 24 מעלות צלזיוס. ייתכן שבעתיד יפותחו תרופות עמידות לחום, אך בינתיים הגלולות, הסירופים הזריקות ושאר התכשירים שבהם אתם משתמשים כדי לטפל בבריאותכם רגישים מאוד לטמפרטורות גבוהות.

 

מהו המקום הטוב ביותר לאחסן תרופות?

כל תרופה, אלא אם זקוקה לאחסון במקרר, דורשת סביבה יבשה המוגנת מפני חום ואור. לפיכך, הדרך הטובה ביותר היא לשמור על התרופה בארון, מחוץ לחדר האמבטיה הלח, רחוק ממכשירי חשמל פולטי חום ורחוק מחלונות ומדלתות הסמוכים למקורות אור וחום.

 

מובן שארון התרופות צריך להיות גבוה ככל האפשר ולא נגיש לילדים. 

  

מה קורה לתרופות בחום?

חלק מהתרופות מאבדות מיעילותן בחום בשל פירוק המולקולות בתוכן או שינוי המבנה שלהן בחום. מצב זה עלול להיות מסכן חייים אצל חלק מהאנשים הנוטלים תרופות קריטיות ושמצבם עלול להידרדר במהירות, כמו חולי סוכרת וחולי לב, או הנוטלים אלטרוקסין לבלוטת התריס. גם שינוי קל במינון התרופה עלול להיות הרה אסון.

 

ניטרוגליצרין, למשל, המשמש להקלת כאבים בחזה אצל חולי לב, עלול לאבד מיעילותו בחום ולסכן חיים, בעוד שפגיעה ביעילות איבופרופן, המקל כאבי ראש, רק תגרום לאי נוחות מבלי להוביל לסכנה ממשית.

 

אם שכחתם את התרופות במקום חם או לח, או שאינכם בטוחים בכך - מומלץ לפנות לרופא לקבלת מרשם חדש.

 

חלק מהתרופות מאבדות מיעילותן בחום בשל פירוק המולקולות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חלק מהתרופות מאבדות מיעילותן בחום בשל פירוק המולקולות(צילום: shutterstock)

 

מה עושים כשצריך לשאת תרופות בקיץ, כמו אינסולין, מזרק אפיפן או משאף לאסתמה?

מי שצריך לשאת עמו תרופות צריך להקפיד שהתרופה תימצא בתיק בעל פתחי אוורור, שיונח במקום מוצל וקריר, לא תחת שמש ישירה.

   

התרופות עלולות להיפגע לא רק בחום בבית, אלא במיוחד ברכב: יש השוכחים את התרופות ברכב או מאפסנים אותן בתא הכפפות. שהייה של הרכב בשמש מעלה את הטמפרטורה בתוכו לעתים גם ל-80 מעלות צלזיוס, וזהו מצב מסוכן. במקרה כזה בקשו מהרופא מרשם חדש. 

 

במקרה של הפסקת חשמל, איך לדאוג לתרופות?

הנוטלים תרופות הדורשות קירור במקרר צריכים לשמור מראש במקפיא קרחומים שניתן לרכוש בבתי מרקחת וברשתות הפארם.

 

במקרה של הפסקת חשמל יש להכניס את התרופות לתיק שומר קור יחד עם הקרחומים. אין להצמיד את הקרחומים הקפואים קרוב מדי לתרופות, אלא להניח במקום קרוב בתיק כדי שאדי הקור יסייעו לשמור על טמפרטורת התרופה מבלי להקפיא אותה.

 

תרופות מסוימות לא יחזיקו ללא קירור יותר מ-48-24 שעות, ויש להתייעץ עם הרופא המטפל באשר למרשם חדש. 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בהפסקת חשמל יש להכניס את התרופות לתיק שומר קור עם קרחומים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים