שתף קטע נבחר

חוק הגיוס של ליברמן נפל: "המציאות תשנה"

לאחר הכישלון להביא לחלופה מוסכמת לחוק טל, העלה שר החוץ לקריאה טרומית את החוק, שקרא לגיוס כל אזרח בן 18. 74 חברי כנסת הפילו את ההצעה, אך ליברמן משוכנע: "זה יהיה נושא מרכזי בבחירות בשנה הבאה, העיקר שהצעת הליכוד לא תעבור"

הצעת חוק "גיוס לכול", שיזמה סיעת ישראל ביתנו, נפלה היום (ד') בכנסת בקריאה טרומית ברוב מוחץ. 74 חברי כנסת התנגדו להצעה, שקוראת לגיוס כללי של כל אזרח בגיל 18. רק 20 חברי כנסת תמכו בחוק, בהם מספר חברי כנסת מקדימה. "מה שלא עשה החוק תעשה המציאות", הגיב ליברמן לתוצאות ההצבעה.

 

נתניהו וליברמן בישיבת מליאה קודמת (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
נתניהו וליברמן בישיבת מליאה קודמת(צילום: נועם מושקוביץ)

 

במסיבת עיתונאים שערך בתום ההצבעה, הצהיר שר החוץ כי מטרתו העיקרית היא התמקדות במתרחש ב-1 באוגוסט - המועד שבו אמורים, לכאורה, להתגייס כל בני ה-18, עם תפוגתו של חוק טל. "מה שחשוב שהפראפרזה של חוק טל לא תעבור בכנסת ולא תזכה לרוב", התייחס ליברמן להצעת החוק העתידית של הליכוד. "לא מדובר בשוויון או בגיוס הדרכתי. זה דומה מאוד ומזכיר את חוק טל".

 

לדבריו, "יש לנו הזדמנות לא רק לדבר על שוויון בנטל אלא גם ליישם. ברור שהשנה הבאה היא שנת בחירות. אני מעריך שזה יהיה נושא מרכזי במערכת הבחירות".

 

על פי ההצעה, שהועלתה להצבעה במליאה על ידי יו"ר ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, כל אזרח יהיה חייב בשירות מדינת ישראל. מי ששירת שירות אזרחי מלא, יהיה פטור מחובת השירות הצבאי ותנאיו בזמן השירות ולאחריו יושוו לתנאים של מי ששירת בשירות לאומי. החוק קובע כי מי שלא יתייצב לשירות צבאי או אזרחי, לא יוכל לקבל כל קצבה, מענק או תשלום כלשהו מהמדינה. משך השירות האזרחי יהיה מקביל למשך שירות צבאי סדיר, והוא יבוצע בגופים ממלכתיים וציבוריים, ולצורך מטרות ציבוריות.

 

לקריאת הצעת החוק במלואה לחצו כאן

 

עוד הוצע בחוק להגביל את מספר הפטורים ודחיות השירות המוענקות מטעמי "תורתם אומנותם" עד אלף בחורי ישיבות בשנה, ולאותו מספר פטורים יהיו זכאים סטודנטים וספורטאים מצטיינים. על פי ההצעה, תוך שלושה חודשים מיום קבלת החוק, ייקבעו יעדים לגיוס לצבא ולהצטרפות לשירות אזרחי באופן שתוך חמש שנים ישרת כל אזרח בגיל 18 את מדינת ישראל. 

 

טלטלה פוליטית בעקבות חוק הגיוס - דיווחים נוספים בחדשות ynet:

יחימוביץ': ביבי, בוא לבחירות ב-27 בנובמבר

פלסנר: חשפנו את פרצופו של נתניהו

הספירה לאחור: מה יקרה עם הגיוס ב-1 באוגוסט?

 

ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), שניסח את הצעת החוק בשם המפלגה, התריע עוד לפני פרישתה של קדימה מהממשלה, כי מסקנות ועדת פלסנר לא יובילו לשוויון בנטל. "לפלסנר יש אינטרס למצוא חן בעיני חלק מהציבור, לאחרים יש אינטרס למצוא חן בעיני חלק אחר של הציבור. ברגע שפלסנר מחליט שעל הערבים אין במיידי חובת שירות, יביא למצב שאין שוויון בנטל". 

 

עוד הוסיף ח"כ רותם: "האם ערביי ישראל הם אזרחים במדינת ישראל? אני לא מבקש מהם לעשות שירות צבאי אלא אזרחי. בבתי חולים, בבתי ספר וברשויות המקומיות. אין כל בעיה ליצור שירות לאומי. מי שמפחד מנטל שווה לכולם, מביא למסקנות שאלה ככה ואלה אחרת יובילו שבסוף לא יהיה שוויון בנטל".

 

סיכוייה של ההצעה להתקבל היו נמוכים מלכתחילה. יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', הבהירה כי הח"כים מטעם הסיעה יתנגדו לחוק. כך הצהירה גם יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון. לדבריה, "לא זכורה לי פעולה כלשהי של ליברמן לקידום השוויון בין יהודים לערבים, להיפך. הוא רק החריף את האפליה וניסה לחבל באפשרות לדו קיום יהודי ערבי. מרצ לא תולה זכויות אדם ושוויון בשירות צבאי ולכן תתנגד להצעה זו ולהצעות דומות לה".

 

גם לליכוד יש הצעות

בליכוד עדיין מתקשים להבין את המהלכים שהובילו לפרישת קדימה מן הממשלה. "קשה מאוד להבין מה עשה שאול מופז, ולמה", אמר גורם הבקי בפרטי המשא ומתן הכושל בין קדימה ובין הליכוד. "יש לנו תחושה שהכול היה פה פוליטי לגמרי, וקדימה החליטה לפרוש זמן רב לפני שעשתה זאת בפועל".

 

במפלגה בוחנים את המשימות המרכזיות העומדות בפני הקואליציה נוכח פרישתה של קדימה: פקיעת תוקף חוק טל ב-1 באוגוסט ואישור תקציב המדינה לשנת 2013. בכירים בליכוד אמרו כי לאחר שהצעת ישראל ביתנו לגיוס לכול תיפול בכנסת, ייתכן כי יביא נתניהו לממשלה הצעת מחליטים על בסיס מתווה השר משה יעלון.  

 

"ספק רב אם יספיק להביא את ההצעה הזו לאישור הכנסת עוד במושב הזה, אך הוא יכול להביא את המתווה הזה לממשלה, על מנת לאותת שגם לליכוד יש דרך לטפל בסוגיה. צריך לזכור שלליכוד יש רוב בממשלה, ולכן ההצעה הזו יכולה לעבור", אמרו בכירים בליכוד המקורבים לראש הממשלה.

 

הם הוסיפו כי "נתניהו לא ירצה לרוץ בבחירות כאשר הנושא של הגיוס נמצא על השולחן. הוא יעשה מהלכים על מנת לאותת שהוא פועל. לא נכון באווירה הנוכחית להתמודד בבחירות כאשר סוגיית הגיוס לא פתורה".

  

על סמך הערכה זו אומרים בליכוד כי אף שבוועדת הכנסת ממתינה לקריאה שלישית הצעת חוק לפיזור הכנסת, נראה כי ראש הממשלה יעדיף להמתין לסוף הפגרה, ורק לאחר מכן להתמודד עם שאלת הקדמת הבחירות. "לפי שעה הקואליציה יציבה, ואף אחד לא ירצה לפרוש. אין סיבה לעשות בחירות בזק. הכול יכול לקרות, כמובן, אבל כרגע הצפי הוא שדברים יקרו רק לאחר הפגרה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן, במאהל הפראיירים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים