שתף קטע נבחר

פגיעה בבטן המשטר: אסד יסיים כמו קדאפי?

ההתנקשות בשלושה בכירי משטר באחד המקומות המאובטחים ביותר בדמשק תיזכר אולי כראשית הפרק האחרון במהפכה הסורית. עם זאת, אסור להספיד כל כך מהר את הרודן הסורי

מטה מנגנון הביטחון הסורי בדמשק הוא אחד המקומות המאובטחים בבירה הסורית. באחד מחדריו נועדו אתמול (יום ד') בבוקר בכירי השלטון ומפקדי הצבא הבכירים ביותר, רובם עלווים: שר ההגנה דאוד ראג'חה הנוצרי, גיסו של בשאר אסד סגן שר הביטחון אסף שווקאת ועוזר סגן הנשיא לענייני צבא חסן טורקמני.

 

חדשות נוספות בעולם :

 

בכירי משטרו של אסד דנו בצעדיהם הבאים נוכח המצב הקשה של המשטר - אולי בהחרפת הצעדים ואולי אף שימוש בנשק לא קונבנציונלי - ולפתע הרעיש פיצוץ את החדר והם נהרגו במקום. גם בכירים אחרים שהשתתפו בדיון נפגעו. פיגוע זה ייזכר ככל הנראה כראשיתו של הפרק האחרון במהפכה המתחוללת בסוריה ממרס 2011.

 

צבא מתפורר

בשלושת הימים האחרונים מתחולל מבצע מיוחד המכונה בפי צבא ארגון המורדים המזוין "צבא סוריה החופשית" "הר הגעש ורעידת האדמה של סוריה". ייחודו בכך שהוא מתבצע בבירה דמשק ומאיים על מוסדות השלטון. משלוחי הנשק זורמים בהתמדה אל כוחות האופוזיציה, ככל הנראה דרך טורקיה ומאפשרים מאבק איטי, אך יעיל, נגד הצבא הסורי.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

לטענת האופוזיציה הסורית, באחרונה אף הופל מסוק של המשטר. גלי העריקות וכיבושי שטחים מידי הצבא הסורי מאפשרים צבירת נשק נוסף. מפקדי "צבא סוריה החופשית" טענו לאחרונה כי 70 אחוזים מהמדינה כבר בידיהם, אם כי הם מודים כי לצבאו של אסד יתרון והוא עושה שימוש בהפגזות של טנקים והפצצות ממסוקים.

 

עריקת הטייסים בשבועות האחרונים מלמדת כי גם חיל האוויר הסורי מגויס לדיכוי ההתקוממות העממית. אולם, הזמן פועל לרעתו של המשטר הסורי. העריקות ואובדן השליטה על אזורים שלמים פוגעים במוטיבציה של הלוחמים וגורם לאובדן האמון שלהם ביציבות השלטון. הפיגוע האחרון מהווה מכה אנושה למוטיבציה של החיילים. אם שר ההגנה הסורי נפגע במטה המאובטח, מי יערוב לביטחונם של החיילים והקצינים?

 

גלי הפליטים והמדינה העלווית

עשרות אלפי פליטים ברחו בחודשים האחרונים מסוריה, רובם לטורקיה וירדן ומעט גם ללבנון.

בלבנון ביקש באחרונה המשטר סיוע בינלאומי מאחר וכלכלת המדינה לא מסוגלת להתמודד עם גל הפליטים והפצועים שמציפים את בתי החולים. בירדן הוקמו מחנות פליטים כמו בטורקיה וגם מרכזי סיוע נפשיים לנפגעים, כגון נשים שנפגעו מפשעי ה"שביחה" (מיליציית בריוני המשטר).

 

לרמת הגולן לא ברחו פליטים, כנראה בשל אבטחת הגבול וחסימתו, ואולי גם בשל העובדה שהדרוזים בגולן תומכים במשטר אסד. ההסלמה בהרג המתחולל בערי סוריה סייעה להפצתה של שמועה שאינה מבוססת עדיין. לפי מספר מקורות, הצבא הסורי שרוב פיקודו עלווי מבצע טיהור אתני של הסונים במטרה להקים מדינה עלווית באזור מערב סוריה, צפונית ללבנון.

 

עשרות אלפי פליטים ברחו מסוריה בחודשים האחרונים. טורקיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עשרות אלפי פליטים ברחו מסוריה בחודשים האחרונים. טורקיה(צילום: EPA)

 

מדינה מעין זו אמורה להתהוות ממערב לנהר העאסי ולכלול את ערי החוף טרטוס, בניס ג'בלה ולטקיה, אולם ישנה אפשרות שהמטרה גם לכלול חלקים מהערים חומס וחמאת. אם תוקם מדינה כזו, היא תהיה דומה בגבולותיה למדינת העלווים שהקים המנדט הצרפתי במאה ה-20, שהתקיימה בשנים 1930-1937 ובירתה לטקיה.

 

מחוללי המהפכה בסוריה טוענים כי שמועה זו היא מזימה של השלטון ומהווה תוכנית מילוט של משפחת אסד. לדבריהם, הם לא מתכוונים להשלים עם מציאות של פירוק סוריה. גם הדרוזים בדרום סוריה, ליד גבול ירדן, עלולים לדרוש עצמאות במידה ותסריט כזה יתקיים. החשש מעליית שלטון איסלאמי אחרי המהפכה יכול לתרום לקידומם של רעיונות מעין אלו. העלווים עצמם אינם מתבטאים בנושא זה בפומבי.

 

מלחמת תעמולה

המידע על המצב בסוריה היה ונותר בעייתי מראשית של ההתקוממות העממית. המשטר בדמשק, באמצעות הטלוויזיה וביטאון "תשרין" של מפלגת הבעת' השלטת, מציג תמונה של משטר שנתון למזימה בינלאומית ומתקפות טרור. מנגד, האופוזיציה הסורית מציגה תמונה שונה לחלוטין באמצעות האינטרנט, בעיקר דרך פייסבוק ויוטיוב ורשת "א-שאם אל-אח'באריה".

 

העולם הערבי מתחלק לסונים ושיעים. הראשונים (כולל רשת "אל-ג'זירה" הקטארית) מצטטים את המידע שמעבירה האופוזיציה הסורית והשניים (בעיקר בלבנון ובאיראן) מפיצים את התעמולה העלווית. העריקים מהצבא הסורית תרמו רבות לתעמולה של האופוזיציה ולאימות מעשי הזוועה שמחולל משטר אסד בבני עמו. אולם, ניתן לזהות גם דיס-אינפורמציה, כגון שמועות שהפיץ שגריר סוריה בעיראק נאווף פארס, האישיות הבכירה ביותר שערקה מהמשטר, לפיהם אסד העביר נשק לאל-קאעדה בעיראק.

 

מלחמת תעמולה נגד המשטר בדמשק. מורדים סורים בחלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מלחמת תעמולה נגד המשטר בדמשק. מורדים סורים בחלב(צילום: רויטרס)

 

אולם, יש להתייחס ברצינות לאמירותיו של השגריר שערק, לפיהן מתכוון אסד להשתמש בנשק כימי. העובדה כי בידי המשטר הסורי נשק מעין זה ידועה לסוכנויות מודיעין ברחבי העולם. בנוסף, יש לזכור כי משטר הבעת' בעיראק בימי סדאם חוסיין אכן עשה שימוש בנשק כזה נגד השיעים והכורדים כאשר חש שהם מאיימים על משטרו.

 

סכנה לישראל?

משטר אסד בהחלט מסוגל לשגר טילים ונשק כימי וביולוגי על ישראל. אולם אם יחשוף את הנשק הבלתי קונבנציונלי שבידיו, עלול אסד לאבד את הלגיטימציה והתמיכה מבעלות בריתו רוסיה וסין ולספוג מהלומה קשה מצה"ל. כמו כן, סביר כי הנשיא הסורי יזדקק לכל אמצעי הלחימה על מנת לשרוד בתוך סוריה ואין זה סביר כלל כי "יבזבז" נשק על מלחמה אבודה מראש נגד ישראל.

 

על המודיעין הישראלי לעקוב אחרי נושא רגיש ביותר והוא התמיכה השיעית במשטר בדמשק. במצב האנוש שבו מצוי משטר אסד, לא מן הנמנע כי התמיכה האיראנית תהיה פעילה יותר, כגון שליחתן של ספינות נשק דרך הים ושל חיילים מארגון חיזבאללה אל סוריה. ישראל צריכה לדאוג בעיקר מן האפשרות של העברת אמל"ח ובכלל זה נשק לא קונבנציונלי לידי חיזבאללה בלבנון.

 

הפיגוע אתמול בבורגס שבבולגריה התבצע ביום השנה ה-18 לפיגוע בבואנוס איירס. עובדה זאת מצביעה כנראה על ניסיונו של ארגון חיזבאללה לחדש את המאבק בישראל ולהצדיק את זכות קיומו.

 

רוצה להקים מדינה עלווית במערב סוריה? אסד ושר ההגנה שחוסל ראג'יחה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רוצה להקים מדינה עלווית במערב סוריה? אסד ושר ההגנה שחוסל ראג'יחה(צילום: EPA)

 

על אף הסימנים לנפילת משטר אסד, אין לשכוח את כוחות ההישרדות המעכבים את קריסתו: אחדותם של בני המיעוט העלווי השולט, הסיוע הצבאי המתמיד של רוסיה, בעיית הנחיתות הצבאית של "צבא סוריה החופשית", התמיכה השקטה וגם הפעילה של המיעוטים - עלווים, דרוזים ונוצרים - שחוששים מעלייתו של משטר איסלאמי סוני (הסונים מהווים כ-75 אחוזים מן האוכלוסייה) והיעדר סיוע בינלאומי בשל הווטו הרוסי-סיני.

 

כעת, התמונות המשודרות מסוריה מזכירות יותר ויותר את המראות בלוב באוקטובר 2011, ערב נפילתו של מועמר קדאפי. האם גורלו של אסד יהיה דומה לזה של הרודן הלובי?

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות", יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משתמש בהפגזות נגד אזרחים. אסד
צילום: AFP
אחד המחוסלים. הגיס של אסד שווקאת
צילום: MCT
אם הגיעו אליו, מי יערוב לביטחון החיילים והקצינים? ראג'יחה
צילום: EPA
המראות בסוריה מזכירים את הימים שקדמו לנפילתו. קדאפי
צילום: רויטרס
מומלצים