שתף קטע נבחר

צילום: AFP

הבית הלבן: מודאגים, הנשק הכימי עדיין בידי אסד

האירועים העקובים מדם, שהשתלטו על רחובות סוריה ב-16 החודשים האחרונים, מהווים, על-פי אזהרות מומחים, רק פתיח לקרב המרכזי: מאבק השליטה על מאגרי הנשק הכימי והביולוגי בסוריה. במרוץ: קבוצות סוריות, חיזבאללה, ישראל וה-CIA. עיראק: המורדים השתלטו על נקודת גבול נוספת

ארצות הברית הודיעה היום (שבת) כי היא עוקבת בדאגה אחר הנשק הכימי של משטר אסד ומקיימת התייעצויות עם שכנותיה של סוריה בנושא. "אנחנו מאמינים שמצבורי הנשק הכימי של סוריה נמצאים תחת שליטת הממשלה", אמר דובר הבית הלבן טומי ווייטור. "בהתחשב בהסלמה באלימות בסוריה והתגברות המתקפות של המשטר נגד האזרחים", הוסיף, "אנחנו עדיין מודאגים מאוד לגבי הנשק הזה".

 

כוחות הביון והביטחון במערב עוסקים במשימה אחת מרכזית, בעוד "צבא סוריה החופשי" מקיז את דם חיילי צבא סוריה הרשמי - איתור מאגרי הנשק הכימי והביולוגי של בשאר אסד. "המשטר רוצה לשרוף את המדינה", העריך עריק סורי את כוונותיו של הנשיא ומקורביו לאחר הפיגוע הקטלני בלב הקבינט הביטחוני בסוריה.

 

קרב שליטה סורי - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

ישראל כבר הכריזה באופן פומבי כי לא תיתן לנשק מסוג זה ליפול לידי חיזבאללה, אנשי ה-CIA האמריקני הצטרפו זה מכבר למרדף, אך גורמים שונים בסוריה - עריקים ובכירים לשעבר במשטר - בטוחים כי כלי הנשק הקטלני, שנחשב, בעיני רבים, ל"שובר השוויון" של מלחמת האזרחים במדינה, יוצא מהמחסנים וישמש לדיכוי סופי של המהומות.

 

אל תהיה כזה מובארק. בדיחות הקרש של אסד

 

במקביל, מנסים המורדים להפגין אחריות והודיעו כי התפרשו בשטח כדי לאבטח את מאגרי הנשק, אולם אלו, על פי דיווחים שונים בתקופה האחרונה, מוזזים חדשות לבקרים על ידי המשטר, ולעת עתה, נראה כי המידע הסותר שמגיע מהשטח אינו מאפשר עיבוד מהימן של מסקנות.

 

מכונית מעוכה באזור דמשק (צילום:AP) (צילום:AP)
מכונית מעוכה באזור דמשק(צילום:AP)

 

חמושים בעיר חמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמושים בעיר חמה(צילום: רויטרס)

 

על פי דיווחים שונים בסוכנויות הידיעות, רובעים שלמים בדמשק ננטשו, במה שנראה כהפיכתה של הבירה הסורית

לשדה קרב עתידי - זה שיכריע את גורל המאבק כולו. הלחימה העזה בעיר, "הר הגעש ומוקד רעידת האדמה", בפי המורדים, נמשכת כבר כשבוע. מיליוני סורים יצאו לדרכים והפכו לפליטים בארצם, ועשרות אלפים חצו כבר את הגבול ללבנון, והקימו שם מחנות ארעיים.

 

במהלך הלילה, פתח צבא אסד במתקפה כוללת על מעוזי המורדים בדמשק, והצליח להשיב לעצמו את השליטה על שכונת אל-מיידאן, ולטהר אותה מ"שכירי חרב וטרוריסטים", כהגדרת הטלוויזיה הממלכתית. פעילי אופוזיציה ומקורות בקרב המורדים הבהירו, עם זאת, כי הנסיגה הייתה "טקטית", וטענו להתקדמות כוחותיהם באזורים אחרים בבירה הסורית.

 

אלפי בני אדם נמלטו גם מחלב, כששאון הקרבות הלך והתקרב לבתי המגורים בעיר הצפונית העתיקה - אחת הבודדות שהתחמקו במידה מסוימת של הצלחה מהעימות האלים במדינה. שיירות מכוניות ומיניבוסים הובילו אזרחים הרחק משם, תוך ניצול אזהרת המשטר כי יפגיז את שכונות משתפי הפעולה, כהגדרתו.

 

לאחר חיסול ארבעת אנשי הצמרת הביטחונית של אסד - שר ההגנה דאוד ראג'יחה, גיסו של אסד אסף שווקאת, ראש המודיעין הסורי הישאם בחתיאר ושר ההגנה לשעבר חסן טורקמני - הציבו המורדים מטרה ברורה. מפקד צבא סוריה החופשי, ריאד אל-אסעד, אמר כי "הניסיונות הפוליטיים של רוסיה להציל את אסד ממשפט או מוות לא יצליחו, כיוון שראשו של אסד הפך להיות המטרה הבאה של המהפכנים".

 

הפגזות בעיר חומס (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגזות בעיר חומס(צילום: AP)

 

מחאה נגד אסד באידליב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחאה נגד אסד באידליב(צילום: רויטרס)
 

מורדים כפותים בפאתי דמשק (צילום: AFP PHOTO / HO / SYRIAN TV) (צילום: AFP PHOTO / HO / SYRIAN TV)
מורדים כפותים בפאתי דמשק(צילום: AFP PHOTO / HO / SYRIAN TV)

 

כוחותיו של אסד מוסיפים לשלוט באזורי הליבה של סוריה, לפחות בשעות היום, אולם מומחים העריכו זה מכבר כי השליט הסורי איבד אחיזה בעורף הכפרי. דיווחי סוכנויות הידיעות בשבוע שעבר על השתלטות המורדים על שורת עמדות בגבול בין סוריה לטורקיה ועיראק, ממחישים הלכה למעשה את חולשתו של אסד בשטח ואת פריסתו החמושה, מלאת "החורים". בהכרזה אקטואלית יותר, הודיע גורם רשמי בעיראק כי המורדים השתלטו הערב על נקודת גבול נוספת. 

 

לעת עתה, מעיבים אירועי הדמים בשטח על המאמצים הדיפלומטיים להביא לפתרון ולשקט. אמנם מועצת הביטחון בסוריה האריכה את מנדט משלחת הפקחים במדינה, אולם הדם שוטף את הרחובות, ואינו משפיע באופן מעשי על הטרקלינים ואולמות הישיבות ברחבי העולם. איראן, רוסיה וסין עדיין תומכות באסד ומאמינות בשרידות משטרו, סעודיה וקטאר מסייעות ככל יכולתן למורדים, ובבריטניה וארצות הברית נשמעות קריאות כלליות, חסרות תוקף, לשינוי פוליטי במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא סוריה אסד
צילום: AFP PHOTO / HO / SAN
הלוויות בכירי המשטר הסורי
צילום: AFP, HO, SANA
הריסות העיר חומס
צילום: רויטרס
מומלצים