שתף קטע נבחר

מה יעלה בגורל הצעת חוק הבנייה בחופים?

שר התיירות הגיש ערר על החלטת ועדת שרים לחקיקה לתמוך בהצעת חוק שנועדה לצמצם את הנזק לחופים מביצוע תוכניות בנייה ישנות. כעת לא ברור אם תעלה להצבעה מחדש בממשלה ואם תשרוד את הכנסת הנוכחית

גורלו של התיקון לחוק שמירת הסביבה החופית, לפיו תוכניות בנייה ישנות על החוף ייבחנו מחדש, עדין לא ידוע. ח"כ דב חנין (חד"ש) הזדרז השבוע להעמיד לקריאה טרומית את הצעת החוק, שקיבלה את תמיכת ועדת השרים לחקיקה בראשית השבוע, אבל ברגע האחרון היא נותרה מיותמת ולא נדונה. הדיון נדחה למועד לא ידוע.

 

  • האם השרים יצילו את החופים מכרישי הנדל"ן?
  • הו כנרת שלי: הכניסה (עדיין) לעשירים בלבד

     

    סיבת הדחייה היתה הערר שהגיש שר התיירות סטס מיסז'ניקוב, על ההחלטה לתת להצעת החוק את תמיכת הממשלה. התמיכה אושרה ברוב קולות, בעוד שמיסז'ניקוב היה בין המתנגדים. בעקבות זאת הוקפא הדיון הטרומי בחוק במליאה.

     

    הגשת הערר היתה עלולה לטרפד את החוק על הסף ואת סיכוייו לשנות את פני הסביבה החופית, לפחות בעתיד הנראה לעין. זאת כאשר הכנסת יוצאת לפגרת הקיץ בסוף השבוע הבא, ונוכח הפתעת משבר הקואליציה, שעלול להקדים את הבחירות אחרי הפגרה.  

     

    מחמת הספק הזה חנין לא יהמר בהעלאת החוק גם ביום ד' הקרוב, האחרון שלפני הפגרה. זאת מחשש שאם יפסיד בהצבעה בהעדר רוב מובטח, הוא לא יוכל לשוב ולעלות את החוק אלא כעבור 6 חודשי עבודה שמניינם מתחיל אחרי הפגרה והחגים, כלומר באביב 2013. זאת בתנאי שהבחירות לא יוקדמו, מה שכלל לא בטוח. 

     

    בינתיים השתנו הנסיבות ונודע כי הערר לא יעלה מחר (א') לדיון בממשלה. במקום זאת, מחרתיים (ב') נקבעה פגישה בין השר מיסז'ניקוב לח"כ חנין, במטרה למצוא דרך מוסכמת שתביא להסרתו. 

    עתודות הקרקע האטרקטיביות ברצועת החוף מצטמצמות (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
    עתודות הקרקע האטרקטיביות ברצועת החוף מצטמצמות(צילום: באדיבות Lowshot)
     

     

    צמצום הנזק - תמורת פיצוי ליזמים

    מה יש בתיקון המוצע שהוא מעורר אי שקט בממשלה? מדובר בסעיפים חדשים המבקשים לחזק את האיסור שבחוק המקורי, אשר התקבל ב-2004 ומגבילי הקמת בניני מגורים ועסקים ברצועה של מאות מטרים מקו המים. 

     

    התיקון מציע לצמצם את הנזק שנגרם לחופים כתוצאה מביצוע תוכניות ישנות, באמצעות בחינתן מחדש. הכוונה לתוכניות בנייה חוקיות שאושרו ברצועות החוף האסורות לפני שהחוק נכנס לתוקף, או אם חלפו לפחות 8 שנים מהמועד שבו אושרו בוועדות התכנון. 

     

    ההסדר החלופי קובע כי הקמת בניינים לפי תוכניות אלה, בתחומים בהם יש הגבלות על הבנייה, תתאפשר רק לאחר קבלת אישור מהוועדה הבין-משרדית לשמירת הסביבה החופית (וחלו"ף), שנקבעה בחוק המקורי ובהתאם להוראותיה.  

     

    אבל גם אם יימנע מהיזמים ממימוש זכויות הבנייה לפי תוכניות אלה - התיקון מציע כי הוועדה המחוזית, שהתוכנית נמצאת בתחומה, תפעל לפצות את בעלי הזכויות בקרקע במתן זכויות בנייה חלופיות במקום אחר בתחום שיפוטה. 

     

    תיקון החוק הוצע כשהתברר כי במגירות שוכבות תוכניות בנייה ישנות רבות שכדאיות מימושן גברה עם השנים ככל שהצטמצמו עתודות הקרקע האטרקטיביות ברצועת החוף וגבר הביקוש למגורים יוקרתיים ולבתי מלון כמה שקרוב יותר לקו המים. 

     

    הצעת החוק מאיימת על יישום התוכניות ומעוררת את בעלי ההון והעניין להפעיל לחצים על שרי הממשלה וחברי כנסת כדי לטרפד את הסכנה. לא במקרה מובילים שרי הפנים והתיירות את ההתנגדות לחוק, כל אחד דואג לכסף הגדול שייפול לתחומו המיניסטריאלי.

     

     

    תוכניות בניה ישנות  ()
    תוכניות בניה ישנות

    לצפייה במפה בגודל מלא

     

    הישרדות הכנסת תכריע

    מה האפשרויות שעומדות כעת לפני יוזמי החוק? אם שר התיירות ימשוך את הערר ביום ב', ותמיכת הממשלה בחוק תיוותר בתוקף, ניתן יהיה לכאורה להעביר את החוק בקריאה טרומית ביום ד'. הליכי החקיקה יימשכו רק אחרי הפגרה והחגים, בתנאי שהכנסת לא מתפזרת.

     

    הדין זהה אם הערר יישאר אך הממשלה תדחה אותו ותאשרר את תמיכתה בתיקון. אך אם הערר יתקבל במהלך הפגרה, יוזמי החוק יצטרכו לשקול אם כדאי להעמידו להצבעה בקריאה טרומית אחרי הפגרה, בתנאי שהכנסת ממשיכה לעבוד, וגם אז תלוי עד מתי. 

     

    מכאן, שסיכויי הישרדות החוק תלויים בסיכויי הישרדות הכנסת הנוכחית, שפחתו בעקבות פרישת קדימה מהקואליציה והכוונה להקדים את הבחירות, מחשש למשברים נוספים, למשל סביב תקציב 2013. הסיבה: כל הצעת חוק פרטית שעברה קריאה טרומית ולא הגיעה לקריאה ראשונה עד סוף כהונת הכנסת, מתבטלת ונגנזת, כאילו לא היתה. גורל זה צפוי לתיקון חוק החופים, גם אם יעבור לפני התפזרות הכנסת את מחסום הקריאה הטרומית.  

     

    אבל אם הכנסת תשרוד במהלך כנס החורף, ויוזמי החוק יביאו לאישור החוק גם בקריאה ראשונה, הוא ישרוד אפילו אם יוקדמו הבחירות מיד לאחר מכן. זאת על פי חוק הרציפות שמאפשר את קידומו לקריאה שנייה ושלישית בכנסת הבאה. 

     

    אלו האופציות והסיכויים שיוזמי החוק יצטרכו לקחת בחשבון לאור החלטת הממשלה לגבי הערר של שר התיירות, אם לא יוסר. אך בין אם יתבטל או יוכרע בממשלה - לכל החלטה לא תהיה השפעה משמעותית ומיידית על קידום החוק כאשר ימי הכנסת ספורים. בכורח הנסיבות הפוליטיות, גורל תיקון חוק החופים לא יוכרע בכנסת הנוכחית.


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: ירון ברנר
    דב חנין. מנסה כמיטב יכולתו
    צילום: מוטי קמחי
    מומלצים