שתף קטע נבחר

סקר: כ-40% מהישראלים לא נמרחים בקרם הגנה

שיעורי תחלואת סרטן העור בישראל מהגבוהים בעולם ועכשיו מתברר למה - רק 6 מכל 10 אנשים מתמרחים בקרם הגנה לפני היציאה לשמש והרוב הגדול בכלל לא יודע מה משמעות מספר מקדם ההגנה (ה-SPF) שעל האריזה. רק 13% מהישראלים חושבים שחשיפה לשמש מהווה סיכון בריאותי

נזהרים מסרטן העור? לא בישראל. כ-38% מהאנשים בישראל אינם נוהגים למרוח קרם הגנה באזורים החשופים לשמש במהלך היומיום, וכ-78% אינם יודעים כלל מה המשמעות מאחורי מספר ה-SPF המצוין על גבי אריזת מקדמי ההגנה, כך עולה מסקר חדש שנערך בקרב מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל.

 

אתם נזהרים בשמש?

 

נמרחים בים, אבל לא ביומיום

מתוצאות הסקר עולה כי אנו בישראל נוהגים להימרח בקרם הגנה כאשר יוצאים לים, לבריכה או לטיול: כ-40% נמרחים תמיד, כ-28% לעתים קרובות, 20% עושים זאת לסירוגין, כ-9% לעיתים נדירות ורק 4% לא נמרחים כלל.

 

עם זאת, חשיפה לשמש מתרחשת כמובן מדי יום, ובמקרה הזה נראה כי המודעות נמוכה: רק 8% מהאנשים בארץ נמרחים מדי יום באזורים החשופים לשמש (פנים, ידיים, רגליים וכו'). מבין אלה, נשים (12%) נמרחות במקדמי הגנה באופן יומי יותר מגברים (3%).

 

את הסקר ערכה רשת סופר-פארם באמצעות מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה ביוני 2012.

  

המודעות להגנה מפני השמש בחשיפה היומיומית גבוהה בקרב הגילאים 54-35 לעומת הצעירים יותר בני ה-24-18. 12.7% מבני הגילאים המבוגרים יותר העידו כי הם נוהגים להימרח בקרם הגנה מדי יום, לעומת 3.6% בלבד בקרב הצעירים.

 

במשרד הבריאות ממליצים להשתמש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה של 30 לפחות, המספק הגנה מפני קרינת UVA ו-UVB. את הקרם יש למרוח כחצי שעה לפני החשיפה לשמש, ולאחר שהייה במים, הזעה או בחלוף כמה שעות יש להתמרח שוב.

 

מה אומר ה-SPF?

רוב הישראלים לא יודעים מה משמעות ה-SPF המצוין על גבי האריזה: מהסקר עולה כי רק כ-22% מהנשאלים השיבו נכון כשנשאלו לגבי משמעות מספר ה-SPF המצוין על אריזות מקדמי ההגנה. יותר גברים (25%) ענו נכון מאשר נשים (19%), וכן ענו נכון בעיקר נשאלים תושבי אזור השרון (כ-44%).

 

המושג SPF, ראשי תיבות של Sun Protection Factor, מציין את משך הזמן שהתכשיר מאפשר לנו להיחשף לשמש (ליתר דיוק, לקרני ה־UVB הקצרות), בלי שניפגע מכוויות ואדמומיות בעור.

 

אם, למשל, מצוין SPF 15, פירוש הדבר שמסנן הקרינה אמור להגן על הגוף למשך כ-300 דקות שהן חמש שעות (300=20x15)..

 

התשובה השגויה הנפוצה ביותר הייתה של 62.5% מהנשאלים, שטענו כי המספר מציין את עוצמת ההגנה של התכשיר וככל שהוא גבוה יותר כך הוא מגן יותר מפני השמש. כ-8% השיבו כי המספר מציין את ההתאמה לגוון העור, מספר גבוה מתאים לעור בהיר ואילו מספר נמוך לעור כהה.

 

בסקר נבדק גם מה נתפס בעיני הציבור כמסוכן לבריאות: למעלה ממחצית מהנשאלים השיבו כי עישון הוא הגורם המסכן ביותר את בריאותנו, כ-16% הצביעו על אכילת מזון עתיר שומן, כ-14% השיבו ששתיית אלכוהול היא המסוכנת ביותר ורק לאחר מכן ציינו 13% מהנשאלים את החשיפה לשמש כגורם סיכון.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוב הישראלים לא יודעים מה משמעות ה-SPF המצוין על גבי האריזה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים