שתף קטע נבחר

צילום: AFP

"סכנת הנשק הכימי פחתה, אסד מאבטח אותו"

כך אומר גורם בכיר בירושלים. גורמי מודיעין במערב מעריכים שהמשטר הסורי אינו מתכוון להשתמש בחומרי הלחימה הכימיים שהזיז, אלא רק מרחיק אותם מידי המורדים בצפון סוריה ומחיזבאללה. הוא גם מפריד בין מרכיבי החומרים, כדי שאם יפלו לידי גורמים לא אחראיים - לא ניתן יהיה לייצר מהם גז עצבים

הסכנה שמשטר הנשיא בשאר  אסד יעשה שימוש בחומרי לחימה כימיים שיש ברשותו או שיעביר אותם לידי חיזבאללה פחתה מאוד בימים האחרונים. כך אומר גורם בכיר בירושלים. על פי מידע שמגיע מסוכנויות מודיעין מערביות, מתברר כי הממשל הסורי לא רק שאינו מתכוון לעשות שימוש בחומרי הלחימה הכימיים, אלא שהוא אף נוקט צעדים דקדקניים כדי להבטיח שהם לא יפלו לידי גורמים שאינם הצבא הסורי.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

בימים האחרונים הבחינו ארגוני מודיעין של ארצות הברית, של אירופה ושל מדינות מזרח-תיכוניות, כי הממשל הסורי העביר ומעביר גם עכשיו את חומרי המוצא שמהם מייצרים את ראשי הקרב הכימיים לבסיסים המרוחקים מאזורי הקרבות, בין המשטר לבין גורמי האופוזיציה. המשטר הסורי מעביר את חומרי הלחימה הכימיים מבסיסים בצפון סוריה, שם מתחוללים קרבות עם המורדים, לעבר בסיסים במדבר המזרחי של סוריה, שאליהם אין למורדים גישה כמעט, וגם לא לחיזבאללה.

 

בנוסף לכך, המשטר הסורי גם מפריד בין החומרים השונים שמהם מורכבים גזי העצבים סארין ו-VX, ומאכסן אותם בבונקרים ובמחנות לוגיסטיים המרוחקים עשרות קילומטרים זה מזה. זאת כדי שאם יפלו חלק מהחומרים הללו לידי גורמים לא אחראיים, הם לא יהיו מסוגלים לייצר מהם את גזי העצבים.

 

 

סוריה צברה כמויות גדולות של גזי לחימה שיוצרו במכון למחקר מדעי ובמקומות נוספים. נוסף על כך, יש בידי הסורים מצבורים די גדולים של גז חרדל הגורם לכוויות בעור ובדרכי הנשימה. הם כנראה הועברו לסוריה ב-2003 על ידי שליט עיראק דאז, סדאם חוסיין.

 

האופוזיציה הסורית החלה להתלונן לפני כשבוע באוזני ממשלות המערב, טורקיה ומדינות ערב, וגם בתקשורת העולמית, על כך שהצבא הסורי התחיל להשתמש בחומרי הלחימה הכימיים האלה נגד המורדים. באותה העת בערך, צפו גורמי ביון מערביים בתנועות של משאיות וגורמים לוגיסטיים ליד הבסיסים באזור חאלד, בערים חומס, חמה וספיר, והייתה הערכה שהתזוזות האלו קשורות בכוונת המשטר הנתון במצוקה להשתמש בחומרי הלחימה האלו נגד המורדים.

 

אסד לוקח ברצינות את אזהרות ישראל

ארצות הברית מיהרה לפרסם אזהרה פומבית לסוריה לבל תשתמש בחומרים אלו נגד אזרחיה או נגד גורמים אחרים באזור. לאזהרה זו ניתן כאמור פרסום וגם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, חזר עליה. מה שפחות ידוע הוא שגם הרוסים הזהירו את הנשיא בשאר אסד לבל יעשה שימוש בנשק כימי שברשותו.

 

המשטר בדמשק לקח כאמור ברצינות את האזהרות האלה וגם את אזהרות ישראל שדמשק לא תעביר נשק כימי לידי חיזבאללה. החשש העיקרי בישראל הוא שחיזבאללה ינצל את הכאוס בסוריה וישים את ידו על נשק כימי ועל חומרי מוצא לייצורו, אפילו בלי רשות של המשטר. לחיזבאללה יש אינטרס להחזיק ברשותו נשק כימי כדי שיוכל לאיים באמצעותו על ישראל אם יימצא במצוקה בעת עימות עם צה"ל.

 

מורדים חמושים בעיר חלב שבסוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדים חמושים בעיר חלב שבסוריה(צילום: AFP)

 

כתוצאה מאזהרות אלה, המשטר הסורי נקט כאמור שתי פעולות. האחת - הוצאת הנשק הכימי וחומרי המוצא שבאמצעותם ממלאים את ראשי הקרב של הרקטות, הטילים ופצצות האוויר ופגזי העצבים מהישג ידם של המורדים בצפון סוריה. הוא העביר את מרכיבי הנשק הכימי לבסיסים מרוחקים.

 

השנייה, כאמור, היא הפרדה בין חומרי המוצא כדי שגם מי שיש לו ידע מספיק להרכבת נשק כימי מחומרי מוצא, לא יוכל לעשות זאת. מסיבה זו, החשש בישראל מפני נפילת חומרי לחימה כימיים בידי חיזבאללה פחת מאוד לאחרונה, וכך גם פחתו חששות במערב מהאפשרות שהמשטר ישתמש בנשק זה נגד אזרחיו.

 

כלי רכב של צה"ל בגבול הסורי (צילום: AP) (צילום: AP)
כלי רכב של צה"ל בגבול הסורי(צילום: AP)

 

מסיבת העיתונאים של דובר משרד החוץ הסורי אתמול - שבה אמר הדובר ג'יהאד מקדיסי כי הנשק הכימי של המדינה מאובטח על-ידי הצבא, וכי לא ייעשה בו שימוש אלא אם צבא סוריה ייתקל ב"תוקפנות חיצונית" - נועדה בעצם להעביר איתות רשמי למערב, לטורקיה ולשכנותיה של סוריה, שלדמשק אין שום כוונה להשתמש בנשק הכימי אלא אם תותקף בידי גורם

חיצוני. אזהרה זו תואמה עם רוסיה. יצוין כי לסוריה אין נשק ביולוגי.

 

נושא הנשק הכימי הפך לעניין בוער בשבועיים האחרונים בעקבות הדיווחים על כך שכוחות אסד מזיזים חומרים כימיים. שר הביטחון אהוד ברק אמר בסוף השבוע כי ישראל עוקבת אחרי הנושא, וכי צה"ל הונחה להיערך לאפשרות שיהיה צורך לשקול פעולה. הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, התריע היום בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי ישראל עלולה למצוא עצמה במערכה רחבה משתכננה, אם תתקוף את מאגרי הנשק הכימי המפוזרים בסוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשן הפצצות בשטח סוריה, כפי שנראה מרמת הגולן
צילום: EPA
הרס בפרבר של דמשק
צילום: רויטרס
מומלצים