שתף קטע נבחר

מרים בן-פורת, מבקרת המדינה לשעבר, נפטרה

האשה הראשונה שמונתה לשופטת בבית המשפט העליון ולמבקרת המדינה הלכה לעולמה בגיל 94. נכדה ספד לה: "היא אשה מדהימה שהייתה עמוד האש של המשפחה שלנו". נתניהו: "נתנה דוגמה ומופת לשוויון ההזדמנויות ולעליונות שלטון החוק"

מרים בן-פורת, לשעבר מבקרת המדינה ושופטת בבית המשפט העליון, הלכה הבוקר (יום ה') לעולמה בביתה בגיל 94. נכדהּ, ירין אלמוג, סיפר ל-ynet: "סבתא נפטרה בשעות הבוקר במיטתה בשיבה טובה. זהו בוקר קשה מאוד. זו אשה אצילית שחיכתה ככל הנראה במשך חודש עד שאמי תחזור מחו"ל, כדי שתוכל להיפרד ממנה". אלמוג הוסיף כי "מעבר לפעולותיה הציבוריות, שעליהן ידברו אחרים, היא הייתה אשה מדהימה, סבתא לשלושה נכדים ושישה נינים. היא הייתה עמוד האש של המשפחה שלנו".

  

עוד בערוץ החדשות:

טלטלה במשטרה: ניצב שחם נחקר ויצא לחופש

צעיר נרצח ביריות בחולון, הרקע לא ידוע

 

בן-פורת נולדה ב-26 באפריל 1918, בוויטבסק שהייתה אז ברוסיה וגדלה בקובנה שבליטא. כשהייתה בת 18 עלתה לישראל וב-1945 סיימה את לימודי המשפטים והוסמכה כעורכת דין.

 

בשנת 1958 מונתה בן-פורת לשופטת בבית המשפט המחוזי בירושלים ו-17 שנים לאחר מכן קודמה לתפקיד נשיאת בית המשפט. במקביל לעבודתה כשופטת היא עסקה בהוראה באוניברסיטה העברית בירושלים.

 

מרים בן פורת (צילום: סבסטיאן שיינר) (צילום: סבסטיאן שיינר)
מרים בן פורת(צילום: סבסטיאן שיינר)

 

בשנת 1976 היא מונתה לשופטת בפועל בבית המשפט העליון בירושלים ולאחר מכן הפכה לאשה הראשונה שמכהנת במינוי קבע בתפקיד. משנת 1983 ועד פרישתה מכס המשפט ב-1988 היא הייתה המשנה לנשיא בית המשפט העליון.

 

לאחר פרישתה מונתה בן-פורת למבקרת המדינה וגם בתפקיד זה הייתה האשה הראשונה - והיחידה עד כה. במהלך כהונתה כמבקרת המדינה מ-1988 ועד 1998 היא היוותה גורם בעל השפעה ופעלה למען מינהל תקין בכל מוסדות השלטון. היא נחשבה כמי שיצקה תכנים חדשים למוסד מבקר המדינה ועוררה את המשרד לקחת תפקיד אקטיבי יותר במלחמה בשחיתות והמינהל הציבורי. בשנת 1991 הוענק לה פרס ישראל על מפעל חיים. 

 

בין היתר היא אילצה את המפלגות השונות לפרסם את רשימת התורמים שלהן וביקרה את צה"ל על כך שמסיכות הגז שחילק ערב מלחמת המפרץ הראשונה היו בלתי יעילות.

 

"המבקר לא צריך לאכוף" 

לאחר פרישתה מתפקידה כמבקרת המדינה המשיכה בן-פורת לעסוק בנושאים משפטיים. בשנת 2007 היא הגישה דו"ח על פרשת רצח חנית קיסוס ז"ל. היא התבקשה אז על ידי משרד המשפטים לבחון את עניינו של סולימאן אל-עביד, בשל טענות על כך שייתכן שאינו אשם ברצח. אל-עביד, שנשלח למאסר עולם, כפר באשמה וטען שההודאה הוצאה ממנו בכוח. בן-פורת קבעה כי הוכח מכל ספק כי אל-עביד אשם. עם זאת, היא אמרה שיש לשקול את קציבת עונשו בשל התחושה בציבור שבכלא יושב אולי אדם חף מפשע - תחושה שנובעת מחילוקי הדעות בין השופטים בערכאות השונות.

 

לאחר פרסום דו"ח מבקר המדינה אחרי אסון הכרמל, בדצמבר 2010, התייחסה בן-פורת למסקנות המבקר דאז, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס. "מוסד המבקר לא צריך להיות האוכף, אך מסקנותיו נאכפות. אם לא היה כך, היינו רואים מדינה במצב אחר. כתבו על ענייני המים? ומי הביא למצב המתוקן בנושא זה? הרי גשמים עדיין לא יורדים פה. אפילו נציב המים פוטר בזמנו בשל פעילות המבקר", היא אמרה ל-ynet לפני כשנה וחצי.

 

לפני כשנתיים יצא לאור ספרה האוטוביוגרפי "מבעד לגלימה", ובעקבות זאת סיפרה לנחמה דואק מ"ידיעות אחרונות" על כהונתה כשופטת וכמבקרת: "בפנים תמיד הייתי רכה. כלפי חוץ העמדתי פנים ועשיתי מבט חזק יותר. הקשוחה שהכרתם הייתה השופטת. לא רציתי להראות לעדים שאני מאמינה להם או לא, וסיגלתי פני פוקר. כל עוד לא ירדתי לעומק האדם שלפניי, הייתי לובשת אותה ארשת. ייתכן שההרגל הפך לטבע".

 

באותו ראיון נשאלה בן-פורת אם יש לה חשש מהמוות. היא השיבה: "למי אין במידה כזו או אחרת? פחד אין בי. זה מוזר. אני לא חושבת על המוות היום יותר מאשר לפני 20 או 30 שנים".

 

נתניהו: דוגמה ומופת

ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע צער על מותה. בהודעה שפרסם כתב: "היא הייתה אשה פורצת דרך, שופטת מוערכת בבית המשפט העליון, מבקרת מדינה שקידשה את ערכי היושרה והשקיפות וכלת פרס

ישראל. בצניעותה, בדבקותה בעקרונות ובמסירותה למדינה היא נתנה דוגמה ומופת לשוויון ההזדמנויות ולעליונות שלטון החוק".

 

שר הביטחון אהוד ברק הביע צער על מותה של בן-פורת ואמר כי היא "הייתה שופטת מוערכת ומבקרת מדינה חשובה. היא מילאה את כל תפקידיה בשירות עליונות המשפט ותוך עמידה על עקרונותיה".

 

יו"ר מפלגת העבודה שלי יחימוביץ' הביעה אף היא צער, וכתבה: "זו אחת הדמויות האקטיביות והאידיאליסטיות שידעה החברה הישראלית. בן-פורת היוותה מודל לחיקוי, כאשר הייתה האשה הראשונה והיחידה בתפקיד מבקר המדינה, כשהעלתה את רמת הביקורת הציבורית לאין שיעור וכשנלחמה בכל כוחה בשחיתות השלטונית. כולי תקווה שישראל תדע עוד דמויות ציבוריות מרשימות כבן-פורת. יהי זכרה ברוך". 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפה כרמית ראובן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרים בן-פורת
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים