שתף קטע נבחר

סין: המחאה קיפלה את הצינור - ואת הממשלה

מפגינים פרצו בסוף השבוע למשרדי ממשלה בעיר אוידונג, הכו שוטרים, ניפצו מחשבים והפכו מכוניות במחאה על כוונה להקים צינור שעלול לזהם את חוף הים. הרשות ביטלה את התוכנית

דווקא בסין , המדינה הקומוניסטית שהשלטון בה מנסה להצר את צעדי התושבים, מצליחים האזרחים שוב ושוב להתנגד – באלימות. הרשויות במחוז צ'ידונג שבמזרח סין ביטלו אתמול (שבת) תוכנית להקים צינור מזהם באזור, לאחר שמפגינים השתלטו על משרדי ממשלה, זרעו בהם הרס והפכו מכוניות.

 

תושבים הופכים מכונית (צילום: AP, Kyodo News) (צילום: AP, Kyodo News)
תושבים הופכים מכונית(צילום: AP, Kyodo News)

 

השוטרים ניצבים סביב משרדי הממשלה  (צילום: AP) (צילום: AP)
השוטרים ניצבים סביב משרדי הממשלה (צילום: AP)

 

מפגינים בצ'ידונג. עוד הפגנה בשורה של הפגנות סביבתיות שהצליחו (צילום: AP, Kyodo News) (צילום: AP, Kyodo News)
מפגינים בצ'ידונג. עוד הפגנה בשורה של הפגנות סביבתיות שהצליחו(צילום: AP, Kyodo News)

 

זו הפעם השנייה החודש שבה הרשויות נכנעו למחאה ציבורית, והפגנה נוספת בשורה של הפגנות שנבעו מחשש לפגיעה סביבתית שתפגע באיכות החיים. ההפגנות וההתמודדות עמן מביאות לקדמת הבמה את המתחים החברתיים שמולן ניצבת בייג'ינג בשנה שבה היא עומדת בפני שינויים בצמרת השלטון.

 

יותר מאלף מפגינים צעדו אתמול בעיר אוידונג, מצפון לשנגחאי, במחאה על הכוונה להקים צינור שיזרים פסולת תעשייתית ממפעל לייצור נייר בעיר ננטונג, לתוך הים הסמוך אליהם. המפעל בבעלות יפנית.

 

"הממשלה אומרת שהפסולת לא תזהם את הים, אבל אם זה נכון, למה הם לא מזרימים אותה לנהר הינג צה?", תהה לו שואיי, מפגין בן 25 והשיב: "זה מפני שאם הם יזרימו אותה לנהר, זה ישפיע על אנשים בשנגחאי והם יתנגדו לכך".

 

כמה מהמפגינים נכנסו לבניין הממשל המרכזי בעיר, ריסקו מחשבים, הפכו שולחנות והשליכו מסמכים מהחלונות, לקול צהלותיהם של המפגינים שלמטה. המוחים הפכו לפחות חמש מכוניות ומיניבוס. לפחות שני שוטרים נגררו בידי המפגינים והוכו עד זוב דם.

 

בעקבות ההפגנה הודיע ג'אנג גואוהואה, ראש העיר ננטונג, כי העיר לא תוציא לפועל את התוכנית.

  

מעמד הביניים שואל שאלות

סוגיית הזיהום הסביבתי מעסיקה רבות את הציבור הסיני. החשש מפני פגיעה בבריאות ובאיכות החיים עורר זעם ציבורי וקריאות לשיתוף גדול יותר של התושבים בקבלת ההחלטות במדינה החד-מפלגתית. ההנהגה הסינית הבטיחה לנקות את האוויר ואת מקורות המים. אבל סכסוכים בנושאים סביבתיים ממשיכים לגרום לעימותים בין תושבים מודאגים לבין רשויות מקומיות שמבקשות למשוך אליהן משקיעים והכנסות.

 

מפגין מול שוטרים. שני שוטרים נגררו לקהל והוכו (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגין מול שוטרים. שני שוטרים נגררו לקהל והוכו(צילום: AP)

 

המפגינים. בשנות ה-90 מעמד הביניים חשב שלהיות מסוגל לקנות יותר, משמעותו לחיות טוב יותר (צילום: AP, Kyodo News) (צילום: AP, Kyodo News)
המפגינים. בשנות ה-90 מעמד הביניים חשב שלהיות מסוגל לקנות יותר, משמעותו לחיות טוב יותר(צילום: AP, Kyodo News)

 

כמה מפגינים פרצו למשרדים והשליכו מסמכים מהחלונות (צילום: AP, Kyodo News) (צילום: AP, Kyodo News)
כמה מפגינים פרצו למשרדים והשליכו מסמכים מהחלונות(צילום: AP, Kyodo News)

 

מפגינים מול שוטרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים מול שוטרים(צילום: רויטרס)

 

מוקדם יותר החודש נערכו הפגנות דומות נגד מיזמים בעיר שיפנג שבמחוז סיצ'ואן, בעיר דליאן בצפון-מזרח המדינה ובעיר היימן שבדרום מחוז גואנדונג. "אנחנו מכירים את מה שקרה בשיפנג", אמר מפגין, "אם זה עבד שם,

זה יכול לעבוד כאן. יש לנו אחריות להגן על הבית שלנו". המפגין, סטודנט, לא הסכים להזדהות בשמו ואמר כי הממשלה איימה בתגובה נגד מי שיתראיין לתקשורת.

 

ג'פרי וסרסטרום, מאוניברסיטת קליפורניה בארווין, הסביר כי ההפגנות מצביעות על כך ש"מעמד הביניים, שנראה שבשנות ה-90 סבר שהיכולת לקנות יותר דברים שוות ערך לחיים טובים יותר, תוהה עכשיו אם איכות החיים שלו השתפרה, אם אתה מודאג מהאוויר שאתה נושם, המים שאתה שותה ואם האוכל שאתה אוכל בטוח למאכל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינה. "יש לנו אחריות להגן על הבית שלנו"
צילום: AP, Kyodo News
מומלצים