שתף קטע נבחר

הכל כסף: למה אסד נלחם על העיר חלב?

להתרסקות הלירה הסורית, בריחת המשקיעים והסנקציות - מצטרף הקרב על העיר שנחשבת למרכז הכלכלי של המדינה. אם יצליחו המורדים להשתלט עליה, הם יוכלו להפוך אותה לבירת מתנגדי המשטר. אסד מאידך, מסתכן במכה קשה נוספת

בשבועיים האחרונים עלתה העיר חלב  לכותרות בהקשר הסורי. הקרב על העיר הנחשבת למרכז הכלכלי של סוריה, מוגדר כשלב מכריע או "אם כל המלחמות", במרד שהחל במרס 2011. ואכן נראה כי מעבר למשמעות המוראלית של הכרעה ישנן עוד השלכות חשובות רבות עבור כל צד.

 

כתבות נוספות בנושא סוריה ושלטונו של אסד :

 

כך למשל במידה שהמורדים יצליחו להשתלט על העיר הזו המונה כ-2.5 מיליון נפש הם יוכלו ליצור "בירה" למתנגדיו של בשאר אסד, בדיוק כמו שקרה בבנגאזי של מועמר קדאפי. העיר, הנמצאת לא הרחק מהגבול הטורקי, תוכל להסתייע "במסדרון ביטחוני" כדי לבסס את עצמאותה מבחינה צבאית, פוליטית וכלכלית.

 

מנגד, עבור משטר אסד, אובדן חלב יהווה לא רק, אך גם מכה קשה בתחום הכלכלי. עד לאחרונה, מעמד הביניים בעיר נמנע מלהביע תמיכה במורדים ורובו נותר נאמן למשטר אסד. יש לזכור כי כ-15% מתושבי העיר אינם מוסלמים ואינם מתלהבים בלשון המעטה ממה שנדמה כתנועת מרד סונית נגד המשטר העלאווי של אסד.

 

 

טנק ממשלתי הרוס ברחובות חלב (צילום: EPA) (צילום: EPA)
טנק ממשלתי הרוס ברחובות חלב(צילום: EPA)

 

כוחה הכלכלי של חלב

חלב נחשבת לבירה הכלכלית של סוריה, בעיקר בזכות חוזקו של מגזר התעשייה ובדגש על תעשיית הטקסטיל: בעיר פועלים כשליש מחברות הטקסטיל במדינה. על פי ההערכות, כ-55% ממועסקי מגזר התעשייה בסוריה מועסקים בחלב.

 

מפעלי התעשייה בעיר הזו ובסביבותיה אחראים על כ-50% מייצוא התעשייה של סוריה, כלומר כ-4 מיליארד דולר לפחות. אם יצליחו המורדים לבסס את אחיזתם בעיר הם יכולים לפנטז כבר על זרם הכנסות יציב כמו שאירע בבנגאזי בלוב, אז טרם נפילת קדאפי החל ייצוא נפט, גם אם סמלי.

 

גם מאז מארס 2011 נמשכה הפעילות הכלכלית בחלב, כשעיקר התפוקה הופנתה לשוק העיראקי. נפילת מעבר הגבול בו כמאל בידי המורדים לאחרונה וסגירת המעברים על ידי ממשלת עיראק, לא הוסיפה "בריאות" לאנשי העסקים בחלב מתומכיו של בשאר אסד.

 

לב לבה של העשייה הכלכלית בעיר הוא באזור התעשייה של חלב הנקרא "קריית התעשייה של שיח' נג'אר". באזור זה הושקעו בשנים קודמות, לפי פרסומים סורים, כ-3 מיליארד דולר במפעלים ובתשתיות. האזור הנ"ל ממוקם כ-10 ק"מ צפונית מזרחית ממרכז העיר ובאחרונה דווח משם על הפגנות נגד המשטר וקרבות. קרוב ל-500 חברות פעלו באזור זה בסמוך לתחילת המרד כנגד המשטר.

 

מצב המשק מסמל את קריסת המשטר

כניסת חלב למעגל הלחימה מהווה נדבך נוסף בהתדרדרות הכלכלית של סוריה. מאז מארס 2011, איבדה הלירה הסורית עשרות אחוזים מערכה והדבר הוביל לירידת כוח הקנייה של האזרח הסורי.

 

לפי נתונים עדכניים, האינפלציה בסוריה הגיעה בחודש מאי 2012 בלבד לכ-33%. יש עוד נתונים מדאיגים מבחינת המשק הסורי: לפי נתונים שפורסמו בבורסה הסורית נכון לאפריל 2012, חלה ירידה של כ-35% בשווי הפיקדונות בארבעה בנקים סורים.

 

לכל אלה יש להוסיף את קריסת מגזר התיירות, בריחת המשקיעים הזרים ולחץ הסנקציות הגובר. שר הנפט הסורי הקודם, סופיאן עלאו, אמר לפני מספר שבועות כי האיסור על ייצוא נפט סורי גרם למדינה נזק של 3 מיליארד דולר מאובדן הכנסות בלבד.

 

אשת העסקים סוניה קשישו, חברת לשכת המסחר והתעשייה של דמשק, נחרצת יותר. היא צוטטה בסוכנויות הידיעות כאומרת שהסנקציות "הורגות אותנו". לדבריה, 65% מהחברות הקטנות בדמשק סגרו את שעריהן במהלך 17 החודשים האחרונים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

פורסם לראשונה 31/07/2012 20:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תצנה של אסד נשרפת ליד חלב
צילום: AFP
מומלצים