שתף קטע נבחר

נתניהו סידר חודש מכירות לקבלנים

ההחלטה לדחות את העלאת המע"מ הקנתה לרוכשי הדירות חודש נוסף של חסד, אבל נראה שהחבל סביב צווארם יתהדק. משרדי המכירות מדווחים על מכירות שיא בעקבות הדחייה: "הטלפונים לא הפסיקו לצלצל", והרוכשים מסבירים: "חייבים לנצל את המצב, העלאת המע"מ תעלה לנו הרבה מאוד כסף"

האם החלטת האוצר אתמול (ג') לדחות את העלאת המע"מ לחודש ספטמבר נועדה, בין השאר, להאיץ את העסקאות בשוק הנדל"ן? כנראה שלא זו הייתה הכוונה, אך במשרדי התיווך והמכירות סיפרו אמש ל-ynet כי רוכשי הדירות הזדרזו אתמול לחתום על עסקאות - כדי להוריד מעליהם כמה עשרות אלפי שקלים.

 

 

כך, בעוד שעבור ראש הממשלה ושר האוצר היה זה עוד יום פוליטי, לאורלי אמינוב, נשואה ואם לילד המתגוררת בדירה שכורה ברמלה, היום היה אחד הלחוצים בחייה. אמינוב רכשה הבוקר דירת שלושה חדרים בפרויקט "פארק הצפון" של חברת מ.אביב ברמלה. "היינו במירוץ נגד השעון כדי לגייס כספים", היא אומרת. "למעשה, החלטנו לרכוש את הדירה לפני שבועיים וקבענו, במקרה, להיום לסגור".

 

לדבריה, "לא ידענו בכלל על עניין המע"מ והקשר למחיר הדירה, אך במשרד המכירות הסבירו לנו שזה אחוז, ומבחינתנו מדובר בהמון כסף. מיד התחלנו לגייס סכומי כסף מכל המשפחה והדודים, מפה כמה עשרות אלפי שקלים וגם משם, טלפונים לכל המשפחה. זה לא היה פשוט, הבנו שזה ייקח זמן, ולכן התכוונו לשלם את השוברים בסניף בנק הפועלים בשדה התעופה, הפתוח עד שעות מאוחרות יותר".

 

"בשעה 12:00 הבנו שהעלאת המע"מ נדחתה בחודש. נשמנו לרווחה, אבל אנחנו ממשיכים לגייס כמה שיותר כסף על מנת לא לספוג את המע"מ. הדירה גם כך יקרה לנו מאוד. אנחנו גרים בשכירות בעיר, וחבל לנו שבסוף הדירה לא תישאר אצלנו. זאת הסיבה לקניה ואחוז אולי נשמע קצת - אבל לנו זה הרבה כסף", היא מסכמת.

 

משרדי המכירות: "הטלפון לא מפסיק לצלצל"

נראה שאמינוב אינה היחידה, ומי שנהנה מדחיית המע"מ הם הקבלנים ששולפים בימים האחרונים חוזי מכירה בקצב שיא. תמיר לולו, סמנכ"ל השיווק של חברת מ.אביב, ממנו רכשה אמינוב את דירתה, מספר כי ביממה וחצי האחרונות נרכשו בפרויקט שלוש דירות.

 

כתבות נוספות על קניית דירה בערוץ הנדל"ן :

 

"בכלל, השבוע האחרון היה רווי לקוחות", מוסיף לולו. "רוכשים רבים שהיו במו"מ מיהרו להשלים עסקה ולחתום על חוזים, על מנת לחסוך ולו במעט את מחירה של הדירה החדשה".

 

גם חברת הקבלן ב.יאיר דיווחה היום כי בפרויקט "משכנות האומה" בירושלים נשבר שיא שנתי חדש במכירת דירות ביממה. לדברי נדב ליסובסקי, סמנכ"ל השיווק בחברה, נחתמו ארבעה חוזי רכישה - והלחץ ממשיך. "ברגע האחרון, כשהחליטה הממשלה לדחות את העלאת המע"מ בחודש, נוצר לחץ גדול מאוד של אנשים שמבינים שזה נכון מבחינתם לסגור עסקה לפי המע"מ הישן של 16% אחוז", הוא אומר.

 

לדברי ליסובסקי, "מזה כשבוע אני יכול לדווח על עלייה בנכונות של לקוחות לסגור עסקאות כמה שיותר מהר. בשעות האחרונות מאז השעה 11:00-12:00 בצהריים, כשהממשלה החליטה לדחות את העלאת המע"מ בחודש, הטלפון פשוט לא מפסיק לצלצל".

 

"כל מי שבמו"מ איתנו ממהר לקבוע פגישה כדי לקדם את סגירת הרכישה. יום כמו היממה האחרונה לא היה לנו שנה שלמה. זה לא מעט כסף. משמעות העלאת המע"מ היא שדירה שעולה שני מיליון שקל תתייקר בעוד 20 אלף שקל. עוד חודש המו"מ יתחיל בעוד 20 אלף שקל", הוא מסביר.

 

גם דודו תבור, מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן אדירים מהוד השרון, מספר על לקוחות זריזים בשבוע האחרון, שחסכו יותר מ-25 אלף שקל בסגירת חוזים. לדבריו, לקוחות לא מעטים שילמו עד 80% ממחיר הדירה בעת החתימה על חוזה הרכישה.

 

העסקאות נחתמות תחת לחץ

"מניסיון העבר, בחודש הקרוב, עד להעלאת המע"מ בפועל, נהיה עדים כנראה לעסקאות רבות שייעשו תחת לחץ, על מנת להרוויח את אחוז המע"מ", מעריך עו"ד עודד ישראלי, מומחה לנדל"ן.

 

לדבריו, "ברור שעבור אלו שמתלבטים לגבי עסקה מסוימת, זה יכול לזרז את ההחלטה שלהם על מנת להרוויח אלפי שקלים מההעלאה. מאידך, צריך לזכור שהמע"מ הישן יחול רק על התשלומים שמשולמים לקבלן עד 1 בספטמבר. כלומר, אם מישהו רכש דירה בשני מיליון שקל וצריך לשלם לקבלן בחמישה תשלומים, כדאי לו לזרז את התשלום הראשון כדי להרוויח את המע"מ לפני ההעלאה".

 

ישראלי מוסיף כי "באופן כללי, ברור שהעלאת המע"מ ב-1% תגרום באופן מיידי להעלאת מחירי הדירות. במצב הכלכלי הנוכחי, כלל בעלי המקצוע והספקים המעורבים בהליך הבנייה של דירות מגורים, לא יכולים לספוג את התייקרות המע"מ, ובפועל ההתייקרות במע"מ תגולגל לפיתחם של רוכשי הדירות בדרך של העלאת מחיר הדירה".

 

לדבריו, היה ראוי לבחון לפטור ממע"מ רוכשי דירה ראשונה, מהלך שיוזיל משמעותית דירות עממיות, ובדרך זו לעורר את שוק הבנייה בפלח זה. "התעוררות שוק הנדל"ן יכולה להניב לאוצר המדינה, בסופו של יום, מסים בשיעור משמעותי הרבה יותר מהעלאת מע"מ ב-1%. בנוסף, ניתן להשיג בדרך זו תוצאות חברתיות חיוביות. עוד לא מאוחר לעשות כן", הוא אומר.

 

קבלן, עליית המע"מ עליך

עו"ד דוד בסון ממשרד עוה"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון המתמחה בנדל"ן, מציע רעיון כיצד לחסוך את עליית המע"מ: הכנסת סעיף לחוזה הרכישה, לפיו הקבלן הוא זה שיספוג את עליית המע"מ. "בעקרון, רכישת דירה כרוכה בתשלומים לפי התקדמות ועל כל תשלום צריך לשלם מע״מ", אומר עו"ד בסון. "מניסיונינו, בכל החוזים כתוב ברורות שהקונה מוסיף עלייה זו מכיסו הוא".

 

"המע"מ על דירות מגורים מגולגל על רוכשי הדירות בלבד", אומר השמאי ארז כהן. "כל העוסקים בשרשרת יצירת הדירה מקזזים את המע"מ, ולכן אין מבחינתם משמעות לשינוי זה. מנגד, לרוכש הדירות אין קיזוז בגין המע"מ, ולכן זאת עלייה לכל דבר של 1% במחיר הדירה".

 

לדבריו, "מדובר ב-15 אלף שקל נטו למחיר דירה שמחירה מיליון וחצי שקל. יש לציין כי מדובר בתוספת נטו, מכיוון שעל הסכום הזה מושתים מסים נוספים וכן כל התשלומים הנלווים, כדוגמת שכר טרחת עורך דין או תיווך, שהם נגזרת מהמחיר".

 

עוד הוא אומר כי "מצד אחד, דחיית העלאת המע"מ יוצרת לחץ פיקטיבי להקדים את התשלום, אפילו את כל מחיר הדירה, וכך לחסוך את אותו מרכיב. מצד שני, זה מכניס את הלקוח לסיכון, מכיוון שלעתים הקבלן לא סיים את הבנייה.

 

"אם הדירה קרובה להיות מוכנה, וההקדמה היא לא משמעותית, אז כדאי להקדים תשלום לקבלן על מנת לחסוך. אם הדירה צריכה להתקבל רק עוד שנתיים, אני ממליץ לא להקדים תשלומים, מכיוון שזה מגביר את הסיכון ורכיב החיסכון הוא שולי יחסית למידת הסיכון", מבהיר כהן.

 

"הנכון היה לעשות מע"מ פרוגרסיבי", מציע כהן. "לדוגמא, רוכשי דירות עד 1.5 מיליון שקל, שזוהי דירתם הראשונה, ראוי שלא ישלמו כלל מע"מ. מי שרוכש דירות יוקרה מעל שלושה מיליון שקל, שישלם 20% מע"מ . המדינה לא חושבת על הטווח הארוך. עושה לעצמה חיים קלים. זאת מדיניות הפוכה להוזלת מחירי הדיור - דרך המיסוי מייקרים את המחיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוכשי הדירות הזדרזו היום לחתום על עסקאות
צילום: Shutterstock
מומלצים