שתף קטע נבחר

בלי האמריקנים זה לא יילך

מה שהיה נכון לתקיפת הכור בעיראק לא יעבוד מול איראן. רק לארצות הברית יש את אורך הנשימה הצבאי לגלגול מבצע שכזה

זה מתחיל להתבהר, סנקציות כלכליות כדרך פעולה יחידה נגד איראן לא יגרמו לממשלתה לעצור את תוכנית הגרעין. איש אינו יכול לזהות במדויק מתי ובאיזה אופן תישבר ממשלת איראן, מהי הנקודה שבה איראן תניף דגל לבן ותעצור את תוכנית הגרעין ומן הסתם אין אפשרות לתכנן כיצד מגיעים לנקודה זו. למרות התקוות הרבות עד כה, התוצאה דלה והעתיד אינו מבטיח דבר.

 

אף על פי שהסנקציות מכבידות על הכלכלה האיראנית, אין בהן די להכניע את האיראנים. מן העבר השני, מדינות המערב המשתתפות בהטלת הסנקציות נמצאות במצוקה כלכלית ובבעיות הגוזלות מהן את עיקר תשומת הלב. שאלת הגרעין האיראני אמנם הוגדרה על ידן כסכנה כבדה אבל קוטלגה בעיניהן כעתידית, ממשלות המערב הפכו את הבעיות הדחופות לעליונות על פני איום הגרעין האיראני.

 

עוד בערוץ הדעות של ynet:

החזירו את תת-ניצב אדרי לשירות / כינרת בראשי-עוזיה

הדמוקרטיה זה אני. אזרחות לדוגמה / אשר כהן

 

נושאת מטוסים אמריקנית במצר הורמוז. רק הם יכולים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נושאת מטוסים אמריקנית במצר הורמוז. רק הם יכולים(צילום: EPA)

 

לארצות הברית האמצעים המתאימים - ובכמות מספקת - לניהול מתקפה צבאית יעילה. בידיהם מידע מודיעיני, מפציצים שלא יתגלו על מסכי הרדאר, טילי שיוט, טילים בליסטיים, פצצות חודרות בונקרים, אמצעים ללוחמה אלקטרונית ומטוסי תדלוק. האמריקנים יוכלו לפרוס כוחות עתודה בפריסה גיאוגרפית בהיקף מלא סביב איראן. יש לה שדות תעופה ונושאות מטוסים ערוכים לנחיתות חירום ובמידת הצורך להזנקת כוחות תגבור בהתראה קצרה. זוהי היערכות מצוינת למשימה.

 

בתקיפת הכור העיראקי ביוני 1981 נקבע מראש שההרס יושג במכת פתע נקודתית וקצרה. הציפייה הייתה שיהיה בו די לעכב את התוכנית לזמן רב עד כדי ביטולה, וכך קרה. במקרה של איראן, לא מדובר במכת פתע נקודתית וקצרה אלא בסוג פעולה מתגלגלת, כלומר הרס מצטבר ולא השמדה מיידית. לארצות הברית יש אורך הנשימה הצבאי הנחוץ מלווה בתמיכה מדינית מובטחת מראש לגלגל מבצע כזה לאורך ימים ואף למשך שבועות.

 

אין במתאר הצפוי שום צורך לערב כוחות קרקע. הגדרת המשימה היא פשוטה ונקודתית: התשה והרס מצטבר עד עצירת תוכנית הגרעין. לארצות הברית יש המעמד המדיני והכלים ללוות את המבצע המתגלגל במגעים מדיניים ישירים או עקיפים. כך עשה הנשיא קנדי בעת משבר הטילים בקובה שהחל ב-15 באוקטובר 1962 והסתיים תוך 13 ימים בלבד. ההכנות הגלויות והמופגנות למבצע, פריסת כוחות שלוותה בסגר ימי סביב האי הכניסו לא רק את הסובייטים אלא את העולם לחרדה מפני מה שעלול לקרות. וכך, עוד בטרם פתיחה באש, המגעים המדיניים שהתנהלו בקדחתנות השיגו את התוצאה.

 

ראש ממשלת ישראל קבע שגרעין בידי איראן מהווה סכנה קיומית לישראל. לבלימת האיום דרוש שילוב של סנקציות חריפות, מערכה צבאית מתגלגלת ויוזמה מדינית מנוהלת במשולב. ישראל ממילא תספוג תגובה, לכן בכל מקרה תהיה שותפה למערכה. לפיכך הפתרון מותנה במשולש משולב: סנקציות, צבא ודיפלומטיה ובשיתוף פעולה בין ישראל לארה"ב, או שניאלץ לחיות תחת האיום שיבשיל לגרעין בידי האיראנים.

 

אלוף במיל' איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר

 

בטור הבא: איך פספסה ישראל את ההזדמנות לשיתוף פעולה אמריקני הדוק בעניין איראן.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס F-15 של חיל האוויר
צילום: EPA
מומלצים