שתף קטע נבחר

שאפו לנוער: לפחות בפיזיקה יש לנו כסף וארד

ישראל דורגה השנה רק במקום ה-25, ירידה של 12 שלבים לעומת ההישג הכביר בשנה שעברה, אז הגיעה למקום 13, אך בני הנוער הצליחו לרשום הישגים מרשימים כששבו עם חמש מדליות

בזמן שהספורטאים בלונדון מתקשים להשיג מדליות ומודחים בשלבים המוקדמים יחסית, רשמה השבוע באסטוניה הנבחרת הישראלית בפיזיקה, שהשתתפה באולימפיאדה הבינלאומית בתחום, הישג יפה, כשזכתה בשתי מדליות כסף ובשלוש מדליות ארד. הפיזיקאים המחוננים הם איתי כנען-הרפז מעירוני ה' בחיפה ואיתי רובינשטיין מבית הספר הקהילתי במשגב, שזכו במדליית כסף. חן סולומון מהתיכון בכפר יונה, יגאל זגלמן מתיכון מכבים-רעות ועדן סגל מתיכון למדעים ואומנויות בירושלים - זכו במדליית ארד.

 

באולימפיאדה הבילאומיץ השתתפו השנה כ-400 תלמידים מ-81 מדינות בעולם. בראש טבלת ההישגים עומדות הנבחרות המקצועיות של מדינות מזרח אסיה (סין, דרום קוריאה, טייוואן ותאילנד). ישראל דורגה השנה רק מקום ה-25 ורשמה ירידה של 12 שלבים לעומת ההישג הכביר בשנה שעברה, אז דורגה במקום 13 עם שתי מדליות זהב ושלוש מדליות ארד.

 

משמאל לימין: חן סולומון (ארד), איתי רובינשטיין (כסף), איתי כנען הרפז (כסף), יגאל זגלמן (ארד) ועדן סגל (ארד) ()
משמאל לימין: חן סולומון (ארד), איתי רובינשטיין (כסף), איתי כנען הרפז (כסף), יגאל זגלמן (ארד) ועדן סגל (ארד)

 

עם זאת, גם השנה ישראל עברה בדירוג נבחרות איכותיות כמו בריטניה, אוסטרליה וקנדה. לכך מתווספת העובדה כי גל דור (י"ב), כוכב הנבחרת וזוכה הזהב בשנה שעברה, לא השתתף הפעם בתחרות, לאחר שראשי המשלחת הישראלית החליטו לתת הזדמנות גם לתלמידים אחרים להתנסות בחוויה האולימפית.

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

קיצוץ כואב גם באקדמיה: "מוחות כבר לא יחזרו"

מורים? גורו הכלכלה לא מאמין שמגיע לכם בונוס

 

בתחרות עצמה נדרשו התלמידים להתמודד עם בעיות חשיבה בדרגה הגבוהה ביותר (משוואה ממעלה רביעית). כך למשל אחת השאלות עסקה בבניין קולנוע IMAX בפריז. הם נדרשו לחשב את מהירות הזריקה של כדור כך שיפגע בראש הבניין מבלי לפגוע באף נקודה אחרת בו.

 

ד"ר אלי רז, המשמש גם ראש המחלקה להנדסה אופטית במכללה האקדמית להנדסה אורט בראודה, ציין כי הנבחרות המדורגות במקומות הראשונים הן מקצועניות לכל דבר ודורשות מהתלמידים לזנוח את כל עיסוקיהם ותחומי הלימוד האחרים, לטובת לימודי פיזיקה. "מבחינתנו האולימפיאדה היא כלי לעידוד האהבה לעיסוק בפיזיקה, ולא המטרה עצמה. לכן אני חושב שלא נכון לדרוש מהתלמידים ללמוד פיזיקה בצורה מקצועית כבר כבני נוער. זה עלול לגרום להם לתחושת מיאוס, כפי שקורה במקרים רבים לתלמידי הנבחרת הסינית שנוטשים את התחום מייד לאחר התחרות", הסביר.

 

לדבריו, המיונים לנבחרת הישראלית מתבצעים על ידי המחלקה להוראת המדעים בטכניון, וכוללים שישה שלבי מיון. מתוך 2,800 תלמידים נבחרו החמישה הטובים ביותר. ההכנה לתחרות כללה מחנה אימונים מפרך בחופשת פסח וכן מטלות מחשבה שבועיות המדמות בחינות אולימפיות. "המטרה שלנו היא לעודד תלמידים מוכשרים למצוא עניין בתחומי המדע בכלל ובפיזיקה בפרט", הוסיף ד"ר רז. "הבעיות המאתגרות והתופעות המעניינות שאליהן נחשפים התלמידים המשתתפים בשלבים השונים של התהליך, לא רק מעוררות את סקרנותם, אלא גם מחלחלות לכיוון חבריהם. כך גוברת המשיכה לתחום". לדבריו, "ההישג בשנה שעברה היה נדיר אך גם השנה הנבחרת הישראלית השקיעה מאמצים רבים וייצגה את ישראל בכבוד רב ברמה הבינלאומית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נבחרת החלומות
(אילוסטרציה)
צילום: Shutterstock
מומלצים