שתף קטע נבחר

אחרי הירי במקדש: "פחד בכל בית סיקי אמריקני"

קעקועים שנמצאו על גופו של המחבל שהרג שישה במקדש הסיקי בוויסקונסין הובילו את ה-FBI להתייחס לתקרית כאירוע טרור. מאות אלפי הסיקים החיים בארה"ב לא זקוקים להוכחות. "הטורבן מסמן אותנו כזרים וטרוריסטים בפוטנציה"

המשטרה בוויסקונסין לא הודיעה עדיין אם הפיגוע במקדש הסיקי, שגבה את חייהם של שישה מאמינים, הוא פשע שנאה על רקע דתי-גזעי, אבל ליותר מ-300 אלף סיקים אמריקנים אין כל ספק בכך. הם סובלים מאלימות והשפלות ובמקרים קיצונים בעבר גם חוו מקרי רצח בארה"ב, בעיקר בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001.

 

משתתפת בעצרת זיכרון במילווקי שנערכה לאחר הפיגוע (צילום: AP) (צילום: AP)
משתתפת בעצרת זיכרון במילווקי שנערכה לאחר הפיגוע(צילום: AP)

 

"זה משהו שחששנו ממנו מאז 9/11, שמתקפה כזו תתרחש", אמר רייוונט סינג, יו"ר המועצה הסיקית לדת וחינוך, לסוכנות הידיעות AP. "היה זה רק עניין של זמן כי יש המון בורות ואנשים חושבים שאנחנו אנשי טליבאן או אנשיו של אוסמה בן לאדן".

 

ההיסטוריה הסיקית ידעה סכסוכי דמים עם מוסלמים, אבל בעיני אמריקנים רבים אין הבדל, ומי שרוצה להתעמר במוסלמים החיים בארה"ב, עלול להיטפל לסיקים בגלל המראה החיצוני שלהם, הכולל חבישת טורבן וגידול זקנים. עם זאת, ייתכן שהמחבל ביקש לתקוף פשוט את מי שראה כזרים בארה"ב.

 

גורמים במשטרה אמרו אתמול כי כתובות קעקע שנמצאו על גופו של היורה ופרטים מסוימים מתוך הביוגרפיה שלו הביאו את ה-FBI לחקור את האירוע כמעשה של טרור פנימי. משמעות ההגדרה הזו היא שמדובר במניע הכולל כוונה פוליטית כלשהי. לשם ההשוואה, הטבח בקולנוע בקולורדו לא הוגדר כך.

 

"ויסקונסין בוכה". עצרת זיכרון לאחר הפיגוע (צילום: AP) (צילום: AP)
"ויסקונסין בוכה". עצרת זיכרון לאחר הפיגוע(צילום: AP)

 

קרובים מודאגים מחכים לבשורות. "הטורבן מסמן" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרובים מודאגים מחכים לבשורות. "הטורבן מסמן"(צילום: EPA)

 

מאז 11 בספטמבר נרשמו ארבעה אירועים אלימים נגד סיקים רק באזור מילווקי. שני גברים סיקים הותקפו ושתי מוניות השייכות לסיקים הושחתו. אירועים כאלה, שאינם מדווחים בתקשורת, היו רק ההקדמה למה שקרה ביום ראשון לפני הצהריים. גבר לבן כבן 40, שגופו מכוסה קעקועים, הגיע למקדש הסיקי מצויד באקדח 9 מ"מ חצי אוטומטי. הוא ניצל את הפתיחות וקבלת הפנים של הסיקים לכל מי שמבקש להיכנס ולהתפלל כדי להיכנס פנימה ולהתחיל במסע הקטל שלו, עד שנורה ונהרג בידי שוטר בחילופי יריות בין השניים.

 

ציר בית הנבחרים ג'וזף קראולי מניו-יורק שיגר בחודש אפריל מכתב לשר המשפטים אריק הולדר ובו רשימה של פשעי שטנה שבוצעו נגד סיקים אמריקנים. קראולי, העומד בראש הלובי למען המהגרים ההודים בארה"ב, טוען שבשנה האחרונה בלבד נהרגו שני סיקים בעיר סקרמנטו שבקליפורניה ואחד בפניקס שבאריזונה, מקדש סיקי במישיגן הושחת וסיקי אמריקני הוכה בניו-יורק. מנהיגי הסיקים בארה"ב יודעים לספר על הטרדות ותקיפות של סיקים בערים השונות ברחבי המדינה.

 

"באופן טרגי, הטורבן מסמן אותנו כחשודים מיידיים, זרים תמיד וטרוריסטים בפוטנציה", אמרה ואלרי קאור, בת 31 מקונטיקט, יוצרת דוקומנטרית שתיעדה התקפות על סיקים במשך 11 שנים. היא סיפרה שפיגוע הירי

"מהדהד בכל בית סיקי אמריקני. אנחנו חווים את זה כפשע שנאה. כל סיקי אמריקני היום כואב, אבל ומפחד".

 

סיקיזם היא אמונה שמקורה בהודו, הממזגת יסודות הינדואיסטיים ואיסלאמיים, ונוסדה במאה ה-15. הסיקים מאמינים באל אחד, שנמצא בכל מקום. יחסיו של המאמין עם האל, בתיווכו של הגורו, נשמרים על ידי מדיטציה ועל ידי קיום מצוות בחיי היומיום, כמו רחצה, תספורת, עבודה ותפילה. הגורו המייסד, גורו נאנק, כלל בתורתו לא רק חוקים וטקסים דתיים, אלא גם משנה חברתית מפותחת: שוויון חברתי, דחיית מבנה הקאסטות ההודי המסורתי, דאגה לכל חברי הקהילה וחלוקת משאבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חבר הקהילה מחוץ למקדש
צילום: AP
קרובים מודאגים מחוץ למקדש
צילום: EPA
מאמין מתפלל מחוץ למקדש
צילום: AP
מומלצים