שתף קטע נבחר

למען הילד שנרצח: משקמים לבד עיר מוזנחת

בשורת יישובים ערביים התארגנו תושבים לחפות על כישלון הרשויות - מנקים, מסדרים, שותלים ובונים כיכרות וגנים ציבוריים. "הפכנו שכונה לגן עדן", הם מספרים. בכפר קאסם זה גם לזכר אנאס סרסור: "המקרה הקשה המריץ אותנו להתנדב"

אם אין אני לי, מי לי: מאות תושבים מכפר קאסם, טייבה, בקה אל-גרבייה, טירה וקלנסווה החליטו לא לחכות לרשויות המקומיות שיפתחו את היישובים המוזנחים, ופתחו לאחרונה ביוזמה התנדבותית לשיפור מראה הרחובות והשכונות - והכול מכספם ובזמנם הפרטי.

 

בקלנסווה מורים התנדבו לתיקון ליקויים בבית ספרם, בטייבה התקינו משחקים בגן ציבורי וניקו אותו, ובשכונות אחרות נוכשו עשבים משטחים ציבוריים. בכפר קאסם העבודות מתנהלות זה כחודשיים גם בהשתתפות ילדים, נערים ונשים. ההשקעה, לדברי המארגנים, עומדת על יותר מחצי מיליון שקל.

 

בונים לבד ומקשטים את הכיכר בכפר קאסם (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
בונים לבד ומקשטים את הכיכר בכפר קאסם(צילום: חסן שעלאן)

 

תושב העיר עלאא ג'ודאת מספר שהיוזמה החלה בשכונת טהא, "והאנשים עשו ממנה גן עדן.

 מתוך קנאה החלטנו גם אנחנו להתנדב בשכונה שלנו שנמצאת בכביש ראשי".

 

והוא מפרט: "ניקינו את הכביש, צבענו מדרכות, נטענו עצים ושתילים, התקנו מערכת מים, תיקנו את התאורה והתקנו חדשה". וזה לא הכול. "בנינו פה ממש מאפס כיכר - קישטנו, שתלנו דשא והתקנו מזרקה עם מערכת חשמל מסודרת. כל זה כדי לשמור על המקום שיישאר יפה, ובהשקעה של התושבים עצמם. הכסף לא מעניין אותנו".

 

מזרקה, חשמל ועוד - בלי שקל מהעירייה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
מזרקה, חשמל ועוד - בלי שקל מהעירייה(צילום: חסן שעלאן)

 

עאמר מספר על הקשר בין היוזמה לרצח המזעזע של הילד אנאס סרסור, בן 10, בכפר קאסם. "התושבים השתגעו מהפשע. זה המריץ אותנו להתנדב ולהגביר את תחושת השייכות למקום. היום אנחנו רואים ילדים ונערים מנקים ומסדרים ושומרים על המקומות הציבוריים, זה בקושי היה קודם. עובדים גם על הקמת כיכר על-שם הילד אנאס שנרצח בדם קר".

 

משרת מקורבים? ראש העיר "מקדם פרויקטים"

תושב נוסף שלוקח חלק בפעילות, סאאד עיסא, מסביר שהצורך נבע מכך ש"ראינו שהעירייה לא מבצעת עבודות פיתוח. היום אנשים עושים בהתנדבות את מה שחיכו לו במשך שנים". לדבריו, "יש תושבים שתרמו עשרות אלפי שקלים כל אחד. אם העירייה תחליט לעשות את מה שאנחנו עושים למשל בשכונת אל-מחפור, יפרסמו מכרז במיליונים במטרה לשרת מקורבים".

 

סאאד עיסא מדגיש שהיעדר הפיתוח נובע הרבה מניהול כושל של ראשי הרשויות. "כולם יודעים שמגיעים תקציבים לפרויקטים, אבל לצערי מבזבזים אותם על דברים אחרים, על חשבון התושבים. אם ינצלו את התקציב הזה בצורה נקייה ובלי משחקים אפשר להציל את הרשויות מחלק מהחובות".

 

ראש העיר כפר קאסם לשעבר, סמי עיסא, תרם מכיסו להקמת גן וחניון ציבוריים בשכונת אל-מחפור. "עבודות התנדבות הפכו אצלנו לתופעה, וזה מה שחסר במגזר הערבי", הוא מסביר. "חשוב שלמשפחות ולילדים יהיה מקום להעביר בו את שעות הפנאי".

 

עיסא מבקש להדגיש שראש העיר המכהן, נאדר סרסור,

 "משתף איתנו פעולה מבחינה עקרונית, למרות שבחלק מהשכונות הייתה מחלוקת מסוימת".

 

סרסור עצמו אמר ל-ynet בתגובה, גם להאשמות על מכרזים מנופחים לכאורה: "אני תומך בכל פעילות התנדבותית. התחלנו בדרך הזו בשנים קודמות במטרה להגביר את המודעות והשייכות. בעירייה עובדים למען האינטרס הכללי ועושים את כל המאמצים כדי לקדם פרויקטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: אבי מועלם
אנאס סרסור, כמה שעות לפני שנרצח
צילום רפרודוקציה: אבי מועלם
עלאא עאמר. "השתגעו מהפשע"
צילום: חסן שעלאן
סמי עיסא. ההתנדבות הפכה תופעה
צילום: חסן שעלאן
מומלצים