שתף קטע נבחר

עסקה: "הריגה בעזה" הפכה ל-45 יום מאסר לחייל

ברקע דו"ח גולדסטון, הפרקליטות הצבאית האשימה את סמ"ר (מיל') ס' בהריגה באירוע שבו נורו למוות שתי פלסטיניות ב"עופרת יצוקה". זה נגמר בעסקת טיעון עם סעיף קל בהרבה

הפרשה החמורה ביותר מעופרת יצוקה נגמרת בקול ענות חלושה: בית הדין הצבאי ביפו צפוי לאשר הבוקר (יום א') את הסדר הטיעון שהושג בין סמ"ר (מיל') ס', לוחם חטיבת גבעתי שהואשם לפני שנתיים בסעיף הריגה על כך שירה והרג, לפי כתב האישום המקורי, שתיים מבנות משפחת חג'אג' בעזה.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

לפני איראן: נתניהו דורש סמכויות חסרות תקדים 

הרעש באיראן: 16 אלף תושבים ישוכנו באוהלים

לרומא באכזבה: נוסעי wind jet נתקעו באיטליה

 

לפי ההסדר החדש יבוטל סעיף ההריגה, שנושא עמו עונש של שנים בכלא, ובמקומו תסתפק התביעה הצבאית בסעיף קל בהרבה: שימוש בלתי חוקי בנשק. תמורת ההודאה בעבירה יישלח ס' לעונש קל יחסית של 45 ימי מאסר. על הסדר הטיעון דווח לראשונה ב"בוקר טוב ישראל" בגלי צה"ל.

 

הפרשה הולידה את "אישום הדגל" של הפרקליטות הצבאית בימים שבהם דו"ח גולדסטון - שהאשים את ישראל בפשעי מלחמה בעזה - יצר הדים רבים בארץ ובעולם. באירוע עצמו, החייל ס' והכוח שבמסגרתו פעל, קיבלו התראה על כך שקבוצת אזרחים תגיע לעברם כשהיא מניפה דגל לבן, ומתוכה ייצאו מחבלים שיפתחו באש או יתפוצצו על הכוח, בחסות אותם אזרחים. ס' פתח באש לעבר הקבוצה ודיווח למפקדו שזיהה פגיעה, אך לא פירט לגבי פגיעה באדם מסוים.

 

משפחה בעזה עם דגל לבן (ארכיון) (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משפחה בעזה עם דגל לבן (ארכיון)(צילום: AFP)

 

במקביל, החלו להגיע עדויות מהרצועה, לפיהן חיילי צה"ל ירו על קבוצת ילדים ואזרחים וגרמו להריגתה של מאג'דה אבו חג'אג' (64) ובתה ריא, בת 35. עדויות אלו הופיעו גם בדו"ח שחיבר השופט הבינלאומי ריצ'רד גולדסטון מטעם מועצת האו"ם לזכויות אדם. למרות סתירות שהתגלו בין ממצאי התחקיר והחקירה על אודות נסיבות שני המקרים, הוחלט לקשור ביניהם - ולהאשים את ס' בסעיף ההריגה. בתחילה אף נשקל בפרקליטות הצבאית להאשים את ס' בעבירה חמורה יותר - המתה.

 

בעקבות אותו מקרה הודח ס' מתפקיד לחימה, וסיים את

 שירותו הצבאי באמצע שנת 2010 בתפקיד עורפי. גורמים בצה"ל ציינו כי ס' פעל באירוע בניגוד לפקודות, אך הוסיפו ש"מכאן ועד להאשימו בסעיף הריגה, זה שמיים וארץ. האישום הזה הפך לדגל בפרקליטות הצבאית, כנראה כדי לרצות אוזניים מסוימות, אך חטא לאמת ופגע במוטיבציה של לוחמים וקצינים להילחם בתנאים קשים".

 

את ס' ייצגו עורכי הדין עודד סבוראי ומאיר קלינגר. סבוראי מסר הבוקר ל-ynet כי "כפי שאמרנו בתחילת המשפט, זהו תיק שיתחיל בהריגה וייגמר בקול ענות חלושה. חבל שהחייל אוים לשווא במשך שנתיים וחצי בכתב אישום חמור של הריגה. אנו מברכים את הפרקליטות על שבהמלצת בית הדין הצבאי השכילו לרדת מהעץ אם כי באיחור ניכר".

 

מדובר צה"ל נמסר כי "בעקבות הליך גישור שהתקיים בתיק, לאחר שנבחנו כל הראיות והנסיבות ובהמלצת בית הדין, הגיעו הצדדים להסדר טיעון לפיו כתב האישום יתוקן כך שייחס לו עבירה של שימוש בלתי חוקי בנשק לפי חוק השיפוט הצבאי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים במשפט אחר נגד לוחמים בעופרת יצוקה
צילום: אליעד לוי
מומלצים