שתף קטע נבחר

האוצר: נסיגה נוספת בפעילות הכלכלית במשק

סקירה חודשית של מצב המשק מגלה כי שיעור האבטלה שב לטפס, הירידה ביצוא הסחורות מחריפה עקב המשב העולמי והמגמה השלילית בשוק ההון נמשכת. עם זאת, קצב הפעילות הכלכלית לא נפגע משמעותית

"בחודש יוני חלה נסיגה בפעילות הכלכלית במשק", כך נפתחת הסקירה החודשית של משרד האוצר למצב המשק, שפורסמה היום (א'). עוד מצוין, כי "נמשכה ההרעה ביצוא הסחורות, וגבר החשש מפני העמקת משבר החובות בגוש האירו".

 

 

הסקירה כוללת התייחסות לכלל הנתונים הכלכליים שפורסמו אודות המשק הישראלי בחודש יולי, שמתייחסים לפעילות מאז חודש מאי. מהנתונים עולה כי בעוד שקצב הפעילות הכלכלית לא נפגע משמעותית, התוצרים הנלווים שלו, כמו מקומות עבודה וכספי מסים, נמצאים במגמת ירידה מתמשכת. 

 

עוד מציינים באוצר, כי חלה "ירידה בסיכויי ההתאוששות של הכלכלה הגלובלית. בשוק העבודה נרשמה עלייה באבטלה וירידה בשיעור ההשתתפות. במקביל, חלה הרעה גם במדדי שוק ההון ובהלכי הרוח של התעשיינים. מנגד, נתוני הפעילות הריאלית השוטפים היו חיוביים יחסית".  

 

עלייה בשיעור האבטלה

מהנתונים עולה, כי בחודש יולי ירד היקף הגבייה של מסים ישירים ב-7%. בגביית מסים עקיפים חלה עלייה ל 1.3%, שנובעת ככל הנראה מיבוא מוגבר של סחורות לפני כניסתה לתוקף של העלאת המע"מ ב-1%.

 

שיעור האבטלה, שנמצא במגמת ירידה בשנתיים האחרונות, החל לעלות ובחודש יוני טיפס מרמה של 7.1% לרמה של 7.2%. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ירד לרמה של 63.5% וחלה ירידה ל-11 אלף במספר המועסקים. סממן נוסף להאטה בשוק העבודה הוא ירידה של 5% במספר המשרות המלאות ועלייה של כמעט 1% במספר המשרות החלקיות. 

 

המנוע להאטה הכלכלית ממשיך להיות היצוא. בחודש יוני ירד היקף יצוא הסחורות לחו"ל בכ-12%, בשל הירידה בביקושים בחו"ל בעקבות המשבר העולמי. היקף היבוא ירד גם כן, אך בשיעור של 4.3% בלבד. משמעות הדבר היא שהגירעון המסחרי של ישראל, שנובע מהפער בין יבוא ליצוא, עלה.  

 

הירידה ביצוא הסחורות אוזנה במידה מסוימת בעלייה של כ-11% ביצוא השירותים. עם זאת, באוצר טוענים כי עלייה זו נובעת בעיקר ממכירה של חברות הזנק לחברות מחו"ל וכי בניכוי השפעתן של מכירות אלו, יצוא השירותים ירד בכ-3%.   

 

בנוסף, נמשכת המגמה השלילית בשוק ההון, כאשר בחודש יוני נרשמו ירידות במדדי המניות המובילים בבורסה, אשר התמתנו במקצת בחודש יולי. הירידה בפעילות ובשוק ההון מסבירה אולי עלייה חדה שנרשמה בהיקף רכישת הדירות. 

 

לעומת כל אלה, הפעילות הכלכלית עצמה נמשכת בקצב רגיל: מדד פדיון ענפי השירותים והמסחר לחודש מאי עלה ב-0.8% ומדד הייצור התעשייתי נשאר יציב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה
צילום: צפריר אביוב
מומלצים