שתף קטע נבחר

ארגוני הסביבה: תוקעים פיתוח או דואגים לכולנו?

"ארגוני הסביבה פשוט נגד התפתחות", כך טוען פטריק מור, חבר לשעבר בגרינפיס שחצה את הקווים ומסייע כיום לחברות מסחריות להניע פרויקטים שנתקעו עקב התנגדויות ירוקות. מצד שני, מנכ"ל ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, מסביר כי התפקיד שלהם הוא לייצג את מי שאין לו קול. צפו בסרטון

המחלוקות סביב הדאגה לסביבה ולבריאות התושבים לבין הצורך לפתח, מלוות את הדיון הציבורי כבר שנים ארוכות. אחד הנושאים הבוערים כיום בתחום הוא הצורך לפתח מקורות אנרגיה נוספים, לאור הדלדלות מאגרי הנפט. השאלה היא, איזה מקורות וכיצד יש לעשות זאת?

 

עוד על הדילמה - סביבה מול פיתוח:

 

בין הדילמות המוכרות אפשר למצוא את הצורך לפתח תשתיות יבשתיות להובלת גז טבעי - שהרשויות המקומיות אינן רוצות בתחומן מחשש בטיחותי, הקמת שדות סולאריים - שגוזלים שטח רב, ההתנגדות להקמת תחנת כוח פחמית נוספת, שאלת הקמתם של כורים גרעיניים והויכוח על כריית פצלי שמן בחבל עדולם - שארגונים ירוקים מתנגדים לה נחרצות מחשש לפגיעה בלתי הפיכה בסביבה וזיהום מקורות מים. צפו בדיון: 

 

 

פטריק מור, שנחת לאחרונה בישראל כדי לקדם את פרויקט פצלי השמן בחבל עדולם מטעם חברת IEI, סבור כי אין כל חשש ואין טעם להתנגד אליו. מור, שהיה בעבר חבר בארגון גרינפיס העולמי, החליט בשלב מסוים לפרוש מתפקידו וחצה את הקווים.

 

כעת הוא מייעץ עבור חברות מסחריות ומסייע להם להניע פרויקטים שנתקעו בעיקר בגלל התנגדות של ארגונים ירוקים. "מרבית ארגוני הסביבה מתמקדים בנושאים שעיקר מטרתם הוא למעשה לעצור את השימוש באנרגיה", טוען מור. "הם פשוט נגד התפתחות. הם אומרים להפסיק לבנות, לסלול ולהניח צינורות גז. זה לא מציאותי ואני לא חושב שהחברה מקבלת את זה".  

 

אולם נאור ירושלמי, מנכ"ל ארגון וסביבה - ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל, הודף את הטענות וחורץ כי מדובר ב"ויכוח של שנות ה-80". לדבריו, ארגוני הסביבה לא מגיעים לדיון על תקן מתנגדים. "אנחנו כאן על תקן הקול של מי שאין לו קול", הוא מסביר. "אם זה הציבור הרחב שבדרך כלל אין לו קול בתוך מערכת התכנון וקבלת ההחלטות, ואם זה הטבע, הסביבה והבריאות שאין להם קול". נפגשנו עם שניהם, אתם תחליטו - מי יותר משכנע?

  

מארגון גרינפיס נמסר בתגובה לכתבה: "ארגון גרינפיס בארץ ובעולם לא התנגד מעולם לשימוש מוחלט באנרגיה, ופעילי גרינפיס מנסים תמיד לשלב בין הצורך האמיתי של בני האדם באנרגיה, לבין הצורך הלא פחות חשוב להגן על בריאות התושבים ועל כדור הארץ שבוא אנחנו חיים.

 

"גרינפיס לכן מעודד בישראל פיתוח שיטות בטוחות יותר להפקת אנרגיה, ומקדם שימוש במקורות אנרגיה ירוקים שבהם לא נעשה מספיק שימוש היום. ארגון גרינפיס אינו מתנגד לקידוחי נפט קונבנציונאליים שנעשים בעולם, אבל הארגון כן פועל במרץ כנגד חברות כמו IEI בישראל שמשתמשות בשיטות לא קונבנציונאליות להפקת אנרגיה, ומסכנות את בריאות התושבים ואת הסביבה שבה הם פועלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילת גרינפיס מוחה בארה"ב
צילום: רויטרס
צילום: עוז מירון חגי דקל
מור. מגרינפיס - לייעוץ לחברות מסחריות
צילום: עוז מירון חגי דקל
צילום: עוז מירון חגי דקל
ירושלמי. "הקול של מי שאין לו קול"
צילום: עוז מירון חגי דקל
מומלצים