שתף קטע נבחר

לידיעת תושבי הגליל: הקרקע בוערת מתחתיכם

שריפה שפרצה במאי באתר גזם במעלות תרשיחא, ממשיכה לרחוש מאז מתחת לפני הקרקע. העירייה מתעקשת שהבעיה טופלה, אך התושבים ממשיכים להתלונן על מטרדי עשן, בעיקר בלילות, וצופים בחשש בלהבות שפורצות מהאדמה

האדמה בוערת מתחת לרגלי תושבי מעלות-תרשיחא , ולא כמטפורה. שריפה שפרצה לפני מספר חודשים באתר גזם בעיר ממשיכה לרחוש לטענת התושבים מתחת לפני הקרקע. אף שהעירייה מציינת כי הבעיה טופלה, התושבים טוענים כי מידי יום הם נאלצים לנשום עשן שמיתמר מתוך האדמה - ואפילו לצפות בחשש בלהבות שפורצות ממנה מפעם לפעם. על רקע השריפות הרבות הקיץ - הם חוששים מפני התפשטות הלהבות. 

 

 

מרים אנגלמן, שהאתר נשקף מחלון ביתה, מספרת על מטרדים קשים של עשן וריח חריף."אנחנו פשוט נושמים בשעות מסוימות את האוויר של השריפה. יש שעות שאי אפשר לשבת במרפסת והחלונות תמיד צריכים להיות סגורים. בערב ובלילה הכי גרוע - אנחנו הולכים לישון עם ריח שריפה ועשן, ונושמים אותו בשעת השינה".

 

עשן יוצא מהאדמה. אתר הגזם במעלות (צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה) (צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)
עשן יוצא מהאדמה. אתר הגזם במעלות(צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)

 

תחילת הפרשה בחודש מאי, כאשר התלקחה שריפה באתר הגזם שנמצא בצפון מזרח העיר, מעל אגם מונפורט ובקצה שכונת אילנות שבה מתגוררת אנגלמן. השריפה כובתה למחרת, אבל תוצאותיה עדיין מורגשות היטב בשטח, שכן הגחלים ממשיכות לבעור מתחת לפני הקרקע ולעתים מתלקחים מחדש.

 

"מאז בוקע עשן מדי יום והיו גם שריפות גדולות במקום, שאנחנו סבורים שהתפתחו כתוצאה מהבערה מתחת לקרקע", מספרת אנגלמן. בשל הקרבה של אתר הגזם לשכונת מגוריה, חוששת אנגלמן מהתפשטות אחת השריפות הקטנות לצמחייה הסמוכה. הפתרון היחיד לדבריה, הוא סגירת האתר: "עד שלא יפסיקו לזרוק לשם גזם, השריפה הזו לא תיפסק", היא אומרת. "מאחר שמביאים לאתר עוד גזם - יש כל הזמן חומר בערה נוסף באתר".

 

עשן בוקע מקרקע באתר. צולם ביום ראשון השבוע (צילום: אהרן אנגלמן) (צילום: אהרן אנגלמן)
עשן בוקע מקרקע באתר. צולם ביום ראשון השבוע(צילום: אהרן אנגלמן)

 

חשש בריאותי

עמותת אזרחים למען הסביבה בגליל התגייסה לסייע למצוקת התושבים. כחלק מכך היא פנתה לראש העיר, שלמה בוחבוט, שגם עומד בראש מרכז השלטון המקומי, בבקשה לטפל בבעיה. בעירייה השיבו כי ננקטו אמצעים לטיפול בשריפה ולמניעת הישנותה. עם זאת טוענים התושבים כי העשן המשיך לבקוע מהקרקע.

 

בעמותה פנו שוב לעירייה וציינו כי "עדיין קיים עשן שעולה מתוך ערמות הגזם וקיים ריח עשן חריף בכל שכונת האילנות... העשן והריח הנפלטים מהאתר, לא רק שכרוך בהם מטרד לתושבים אלא שהם אף מהווים מפגע בריאותי של ממש. רוב התושבים בשכונה סובלים בעקבות השריפה בחודש מאי ועד היום מסימפטומים של מעשנים: קשיי נשימה, אסטמה ועוד".

 

ליאורה אמיתי, מנהלת שותפה של העמותה, מספרת כי הריחות מגלים שלא רק גזם נשרף בקרקע, אלא גם חומרי פלסטיק וגומי שמעורבבים לא פעם עם פסולת מסוג זה.

 

"מדובר בחומרים מסוכנים שנפלטים ומסכנים את בריאות התושבים", היא מסבירה. "אם העיריה לא תעשה טיפול אינטנסיבי, שבו תחפור לעומק הקרקע כדי להגיע למקור הבערה ולפנות את הפסולת מתחת לפני השטח - אנו חוששים שהשריפה תימשך עוד חודשים ארוכים, עד לחורף".

 

פסולת גזם - מעורבבת עם חלקי פסטיק (צילום: ליאורה אהרון) (צילום: ליאורה אהרון)
פסולת גזם - מעורבבת עם חלקי פסטיק(צילום: ליאורה אהרון)

 

אמיתי מספרת על שני מקרים נוספים לפחות של התלקחות אתרי גזם, האחד התרחש לפני כ-10 שנים בכרמיאל והשני לפני 4 שנים בכפר ורדים. "בשני המקרים לקח לשריפה חודשים עד שהיא כבתה, רק כשהיע החורף", מספרת אהרון. "בלי חפירה לעומק ופינוי האתר - התושבים ימשיכו לסבול מעשן כל הזמן".

 

מכבי אש: השריפה בוערת כבר תקופה

דובר כיבוי אש גליל מערבי, אישר כי הדרך היחידה לפתור את הבעיה היא באמצעות חפירה לעומק הקרקע ופינוי הגחלים הבוערות, דבר שנמצא באחריות העיריה. "השריפה בוערת כבר תקופה", אמר. "אחת לכמה זמן אנו מנסים לשפוך כמויות של מים, אבל גם אם נביא את כל הכנרת - לא ניתן לכבות אתר פסולת בוער כי זה מתרחש עשרות מטרים מתחת לאדמה", הוא אומר.

 

"כשאנחנו נקראים לאתר בגלל שריפה, אנחנו מטפלים בלהבות ועושים מה שניתן כדי להפחית את העשן כדי להקל על התושבים", הוא מוסיף. "במקביל, אנחנו מבצעים סיורים יזומים כדי לוודא שהאתר לא מתלקח. אבל כדי לפתור את הבעיה, יש לבצע פעילות נקודתית של סילוק הפסולת". בכל מקרה הוא מדגיש כי אין חשש להתפשטות שריפה, מאחר שהאתר מגודר.

 

האתר במעלות תרשיחא. "עד שלא יפסיקו לזרוק גזם, זה לא ייפסק" (צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה) (צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)
האתר במעלות תרשיחא. "עד שלא יפסיקו לזרוק גזם, זה לא ייפסק"(צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)

 

חשש מאסון כבד

השריפה שממשיכה לבעור מתחת לשכבות הגזם במעלות תרשיחא, ממחישה את הסכנה הגדולה שנשקפת משריפות שפורצות באתרי הפסולת הרבים שפזורים בגליל העליון והמערבי. אמיתי מספרת כי אין כמעט יום שבו לא מתרחשת שריפה אחת לפחות באחד מהאתרים. הסיבות לכך עלולות להיות התלקחות טבעית כתוצאה מתסיסת חומרים שונים, שריפה מבוקרת שיצאה מכלל שליטה או הצתה מכוונת. 

 

על רקע מכת השריפות של הקיץ האחרון - בעמותה חוששים מהתפשטות האש מהאתרים. עוד מדגישים, כי השריפות גורמות לפליטת חומרים רעילים ומסוכנים, שמסכנים את בריאות התושבים. כעת החליטו בעמותה לטפל בתופעה ובמסגרת זו פנו לציבור בבקשה לסייע בתיעוד שלל אתרי שריפת הפסולת הפזורים בשטח. עד כה מופו כבר למעלה מ-30 אתרים, שמופיעים במפה שלפניכם:

 

מיפוי אתרי פסולת בגליל (באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה) (באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)
מיפוי אתרי פסולת בגליל(באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה)

לצפייה במפה בגודל מלא

 

בכל מקרה, אמיתי מדגישה, כי המקרה של מעלות-תרשיחא מבהיר, כי בעיית שריפת הפסולת אינה מוגבלת ליישובים הערביים והחלשים יותר דווקא, כפי שנהוג לחשוב. "זה נכון שיש בעיה חמורה ביישובים אלה, אבל יש עוד עשרות דוגמאות של יישובים לא ערביים עם אתרי פסולת". 

 

 

העירייה: טיפלנו בבעיה

מעיריית מעלות תרשיחא נמסר בתגובה: "המקום משמש מזה כמה שנים כאתר עירוני לפינוי גזם בלבד, מבלי שהיווה מטרד כל שהוא. בחודש מאי אירעה שריפה באתר, שככל הנראה נגרמה עקב הצתה. שרידי האש והגחלים שכובו באמצעות מים, הם אלה שיצרו את העשן והריחות במשך כמה ימים.

 

הרשות נקטה בכל האמצעים כדי להשתלט על השריפה ובפעולות רבות כפי שיפורטו להלן בכדי למנוע הישנות מקרים דומים בעתיד: הרשות סללה קו מים 3 צו"ל לכיבוי אש בתוך האתר בעלות של 50 אלף שקל ובנתה ערכת צינורות ומזנקים לכיבוי; הרשות הציבה שער בנוסף לשער הכניסה לאתר, למניעת כל גישה לשטח האתר והשלכת פסולת מסוג כל שהוא; הרשות אישרה התקנת מצלמות באתר במסגרת תקציב עיר ללא אלימות. 

 

"רועננו כל נהלי הבטיחות ונקבע כי מנהל מחלקת הגינון יהיה אחראי לפיקוח שוטף של תכולת האתר, לרבות נעילת האתר מידי יום; תוגברו סיורי הפקחים העירוניים באתר; הרשות הוציאה מכרז לקבלן ריסוק גזם שנתי, כדי לרסק גזם ולפנותו, וזאת במטרה להקטין את נפח וכמות הגזם באתר; הרשות יזמה וערכה סיור עם איגוד ערים לאיכות הסביבה וכיבוי אש לקביעת התנאים לטיפול ותחזוקת האתר; קוים מפגש ע"י העירייה עם תושבים שבו הוצגו כל הפעולות, אותן נוקטת העירייה בכדי למנוע הישנות המקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה
עשן בוקע מהאדמה. מעלות תרשיחא
צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה
צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה
אתר פסולת בצפון. תעזרו במיפוי?
צילום: באדיבות עמותת אזרחים למען הסביבה
מומלצים