שתף קטע נבחר

עוד בברלין - הנקודה היהודית

בראש מורכן תוכלו להבחין כי אפילו מדרכות ברלין מנציחות אלפים מיהודי העיר שנספו בשואה. האתרים הרבים שנבנו בעיר בעיקר לאחר איחודה מחדש מציגים את הזיכרון, לצד חשבון הנפש המקומי

בשנים שלאחר איחוד מזרח ומערב ברלין, התפנתה הגרמניה כולה לחשבון נפש עם עברה. באותה תקופה הוקמו בעיר אנדרטאות ומוזיאונים להנצחת שואת יהודי גרמניה ואירופה כולה. אחד ממפעלי ההנצחה שהחלו בשנות ה-90 המוקדמות של המאה ה-20 הוא "אבני נגף" ("שטוֹלפֵרשטיינה" Stolpersteine) - מרצפות פליז בודדות המשובצות במדרכות מול בתי הקורבנות היהודים, ועליהן חרוטים שם האדם שהתגורר במקום והתאריך שבו נספה.

 

כמו במקומות אחרים בעולם, גם בברלין ממשיכה האנטישמיות לזקוף מדי פעם את ראשה המכוער. בבירה הליברלית של היום, שמתנערת במופגן מהשלטון הנאצי שהכתים את עברה, נעשים מאמצים פורמליים לדכא גילויי אנטישמיות וניאו-נאציוּת ולהתפייס עם הקהילה היהודית ועם מדינת ישראל. מאמצים אלה מתבטאים בין השאר בהקמת האנדרטאות הרבות ברחבי העיר ובקריאת שמות רחובות בשמות מנהיגים כדוד בן-גוריון ויצחק רבין.

 

המוזיאון היהודי Jüdisches Museum Berlin

המוזיאון היהודי נחנך ב-1933, מעט לפני שהנאצים עלו לשלטון. הוא נסגר חמש שנים לאחר מכן בידי השלטון הנאצי. ב-1978 הוצגו במוזיאון ברלין כמה פריטים ממנו, וב-1999 הם הועברו אל האגף העתיק יותר, השזור במבנה המודרני. ב-2001 נחנך המוזיאון היהודי הנוכחי, בתכנונו של האדריכל היהודי-אמריקאי דניאל ליבסקינד.

 

הקומה התחתונה של המוזיאון משרטטת בכמה צירים את החורבן שהותירה השואה: "ציר הגלות" מציג את העקירה הטראומתית מגרמניה ומסתיים ב"גן הגלות" האופטימי יותר; "ציר השואה" מתאר את רצח יהדות גרמניה ומסתיים ב"מגדל השואה"; ו"ציר ההמשכיות" נֶחתַּם בקיר ומסתיים למעשה בנקודה שבה מתחילה התערוכה הקבועה של המוזיאון, הסוקרת את תולדות יהדות גרמניה מימי הביניים ועד ימינו.

לפרטים נוספים על המוזיאון היהודי

 

המוזיאון היהודי בברלין (צילום: AP) (צילום: AP)
המוזיאון היהודי בברלין(צילום: AP)

 

האנדרטה לזכר יהודי אירופה Denkmal für die ermordeten Juden Europas

האנדרטה, המוכרת יותר כ"אנדרטת השואה", היא אתר הזיכרון המרכזי שהקימה ממשלת גרמניה לזכר קורבנות השואה היהודים ולציון הפשעים הנוראים שבוצעו נגדם. היא מורכבת מ-2,711 עמודי בטון דמויי מצבה בגדלים שונים, הסדוּרים שורות-שורות ויוצרים מעין בית קברות הנראה כמבוך. במפלס שמתחת לשטח האתר פועל מרכז מידע, ובו מוקרנת מצגת בנושא שואת יהודי אירופה.

לפרטים נוספים על האנדרטה

 

המרכז היהודי - בית הכנסת החדש Centrum Judaicum -Neue Synagoge

בית הכנסת המפואר שנבנה ב-1866 שיקף את שגשוג הקהילה היהודית באותה תקופה. הוא הופצץ במלחמת העולם השנייה, שופץ בחלקו והפך למוזיאון.

לפרטים נוספים על המרכז היהודי

 

מוזיאון ארמון אפרים Ephraim Palais

שחזור של בית שהיה שייך ליהודי נתן פייטל (בן) היינה אפרים, שר הכספים של המלך פרידריך הגדול. מרפסותיו הזהובות של הארמון מכוּנות "הפינה היפה ביותר בברלין". אלו הן המרפסות המקוריות, שנמצאו כשהארמון נבנה מחדש במסגרת השיפוצים שערכו המזרח-גרמנים ברובע ניקולאי ב-1987. במוזיאון הארמון מוצגות תערוכות מתחלפות.

לפרטים נוספים על מוזיאון ארמון אפרים

 

בית שוורצנברג Haus Schwarzenberg

במתחם בית שוורצנברג תמצאו כמה מוזיאונים קטנים העוסקים בזכר השואה.

המרכזי שבהם הוא בית המלאכה לעיוורים של אוטו ויידט (Museum Blindenwerkstatt Otto Weidt). בּמָּקום עמד בשנות ה-30 של המאה הקודמת בית מלאכה לעיוורים. ויידט, מנהלו הלא-יהודי, עשה מאמצים מיוחדים להציל את עובדיו ולהסתירם, והוכרז חסיד אומות העולם. המוזיאון מתאר את פעולותיהם של ויידט ושל מעגל עוזריו.

לפרטים נוספים על בית שוורצנברג

 

פרטים נוספים על טיול בברלין באתר שיחור .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אתר הזיכרון המרכזי לקורבנות השואה
צילום: איי פי
מומלצים