שתף קטע נבחר

מכת פיטורים: עובדים מוגבלים יחזרו לקצבאות

רבים מעובדי "call יכול", ש-160 מהם העניקו שירות ל"פלאפון", ייפלטו ממעגל התעסוקה. החברה מעסיקה נכים ומוגבלים: "העובדים האיכותיים ביותר". עיריית שדרות מפטרת עשרות, בהם אתי דניאלי בת 61: "זורקים את המבוגרים לקנטים". עשרות יפוטרו במוטורולה מוביליטי ובתעש

החלשים ביותר עלולים לשלם את מחיר גל הפיטורים הקרוב: חרב הפיטורים מאיימת על עשרות עובדי "call יכול", בהם נכים ופגועי נפש, בעקבות החלטת חברת פלאפון לסיים את התקשרותה עם מוקד השירות החיצוני הזה כחלק ממהלך התייעלות. כעת רבים מעובדי "call יכול" צפויים למצוא את עצמם מחוץ למעגל התעסוקה ובחזרה במעגל מקבלי הקצבאות. עוד עשרות ישראלים יפקדו בקרוב את לשכות התעסוקה בשל סגירת מרכז המחקר והפיתוח של "מוטורולה מוביליטי" בנתניה ו"תוכנית הבראה" בעיריית שדרות.

 

עד היום הציגה חברת "call יכול" הישראלית דגם תעסוקה חברתי ייחודי, שמשך לכאן יזמים אירופים שביקשו ללמוד ממנו. כ-200 עובדים ועובדות בעלי מוגבלויות פיזיות או נפשיות נהפכו תחת המיזם הזה, ונגד כל הסיכויים, לנציגי שירות לכל דבר בחברת פלאפון. חלקם על כיסאות גלגלים, אחדים פגועי נפש, חלקם קורבנות עבירות מין קשות, נפגעי פוסט-טראומה, הלומי קרב, נפגעי שיתוק מוחין, קטועי גפיים, עיוורים וחירשים - כולם אנשים שעל פי רוב מתקשים להשתלב בשוק העבודה ה"רגיל" - אבל מצאו ב-"call יכול" פתרון תעסוקתי.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

בית חברת פלאפון. "ידעו ליהנות מהתדמית" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
בית חברת פלאפון. "ידעו ליהנות מהתדמית"(צילום: מוטי קמחי)

 

עידן גולדברגר היה עד לא מזמן מנהל צוותי עובדים ב-call יכול. "מדובר בחברה היחידה בעולם שהמודל העסקי שלה בנוי על העסקת אנשים עם מוגבלויות", הוא אומר. "לא עמותה ולא מלכ"ר, אלא מקום עבודה רגיל בלי הנחות ובלי רחמים. הדגם הזה הופך את האדם עם המוגבלות לעובד רגיל בסיוע התאמת סביבת העבודה. אלה אנשים שעובדים בשכר נורמלי בעבודה מול לקוחות כמו עובדים רגילים. הם העובדים האיכותיים והטובים ביותר שיצא אי פעם לנהל".

 

 

גולדברגר אמנם יודע להעריך את חברת פלאפון שנתנה הזדמנות לעובדים, אבל מבקר אותה על ההחלטה לבטל את ההתקשרות בתזמון הנוכחי: "אני בא בטענות לפלאפון כי עד עכשיו הם ידעו ליהנות מהתדמית ולהשוויץ בעובדים ובפרסים שקיבלו בגין העסקתם, אבל עדיין צריך לזכור שהם הראשונים שלפני ארבע שנים הרימו את הכפפה, והיו הלקוח הראשון של 'call יכול'. אני מרגיש שזו לא הדרך הנכונה לצמצם, כי מדובר בעובדים יעילים ומצוינים".

 

בהתייחסו לשאלה אם מדובר במהלך מתחייב כתוצאה מפתיחת השוק לתחרות, השיב: "זה המקום של המדינה לקום ולומר - אני מאמצת את 'call יכול', כי זו חברה פורצת דרך. העצמאות של האנשים האלו חוסכת ותורמת רבות למדינה. הם לא צריכים רחמים. תנו להם לעבוד ותהפכו את 'call יכול' לחברת דגל לא של 200 עובדים, אלא של 2,000 איש. זה אור אמיתי לגויים".

 

שירה רודרמן, מנכ"לית "קרן רודרמן", המקדמת שילוב בעלי מוגבלויות בחברה הישראלית: "מהלך פיטורי 200 עובדים בעלי מוגבלויות יחדיו הוא צעד עצוב מאוד. קל וחומר משום שפלאפון היו שותפים בלעדיים למיזם. ראינו במודל הזה דוגמה לעסקים אחרים. אני מקווה שהחברה תשכיל למצוא מקומות עבודה למרות השינויים בשוק. כרגע עניין העסקת אנשים בעלי מוגבלויות נמצא בדיונים בכנסת, בג'וינט, בפדרציות ובארגונים היהודיים, ולכן לדעתי התזמון פוגע במאמצים הללו. אנו מצפים מחברה יוצאת דופן בעניין, כמו פלאפון, להמשיך עם השינוי החברתי דווקא בזמנים לא קלים".

 

המשרדים סגורים. מוטורולה מוביליטי בנתניה  (צילום:בועז פיילר) (צילום:בועז פיילר)
המשרדים סגורים. מוטורולה מוביליטי בנתניה (צילום:בועז פיילר)

 

מארגון "קו לעובד" נמסר בתגובה: "בזמן שמפטרים עובדים שאפשרויותיהם להשתלב בשוק העבודה מוגבלות, ממשיכים במקביל להטיל קנסות על עובדים המעוניינים להתפטר ומונעים מהם עזיבה. במקום לפטר עובדים המועסקים על ידי חברות קבלן, יש לאפשר לעובדים המבקשים להתפטר את סיום עבודתם מבלי לקנוס אותם".

  

28 עובדי עיריית שדרות מועמדים לפיטורים

השוק הסלולרי בישראל אמנם עבר טלטלה בתקופה האחרונה, אבל נראה כי המהלך הזה הוא טפטוף ראשון במבול פיטורים. בימים האחרונים בלבד נודע על מעסיקים אחרים, בהם עיריית שדרות, תעש ומוטורולה, שיפטרו עובדים.

 

זה חודשים שעיריית מתנהלת שדרות תחת תוכנית הבראה שמטרתה לצמצם את הגירעון שהצטבר בקופתה במשך השנים, ועומד כיום על למעלה מ־70 מיליון שקל. וחרב הקיצוצים לא פוסחת גם על כוח האדם: בשבוע שעבר קיבלו 28 עובדי עירייה מכתבים לקראת אפשרות של פיטורים, כמו גם הודעות על קיצוצים בשעות נוספות ובכוננויות העובדים.

 

עיריית שדרות מפטרת עשרות, גם מבוגרים  (צילום: זאב טרכטמן ) (צילום: זאב טרכטמן )
עיריית שדרות מפטרת עשרות, גם מבוגרים (צילום: זאב טרכטמן )
 

העובדה שמדובר "רק" ב-28 מועמדים לפיטורים היא הישג חלקי לוועד העובדים בעירייה, מאחר שעל פי התוכנית המקורית אמורים היו 100 איש לפחות לעזוב. אולם, את אלה שקיבלו בשבוע שעבר את המכתבים שעליהם התנוססה הכותרת "הנדון: אפשרות להפסקת העסקתך", הנתון הזה לא שימח. הם נדרשו לשלוח מכתב לבוררת בין העירייה לבין ההסתדרות בבית הדין לעבודה, שבו היה עליהם להציג את החשיבות שלהם למערכת. מי מהם שיימצא "בלתי יעיל" יוזמן לשימוע לפני פיטורים, שככל הנראה ייצא לפועל אחרי החגים.

 

"מאז שקיבלתי את המכתב אנחנו בהיסטריה, כי לדעתי לא מגיע לאף אדם שמגיע לגיל 60 ללכת שלא מרצונו", אומרת אתי דניאלי (61). "אני עובדת 24 שנה במחלקת הרכש בעירייה, ויום אחד מישהו החליט שאני צריכה ללכת. לי יש את התפקיד שלי, שאותו אני מבצעת על הצד הטוב ביותר. הרי קיבלתי גם את אות 'העובדת המצטיינת'".

 

"אני עדיין אוהבת את ראש העיר אבל הצעד לא הוגן. אני לא אחראית לגירעון של העירייה. להפך, מתוקף תפקידי חסכתי ונלחמתי על כל שקל עבור העירייה, אז למה אני זו שצריכה לשאת בתוצאות? למה אני צריכה ללכת עם פנסיה נמוכה של פחות מ-70 אחוז, כשבלאו הכי מעולם לא הייתה לי משכורת טובה? ה-5,000 שקל נטו שאני מקבלת יכסו את הגירעון של העירייה? לא ברור לי המניע לפיטורים. עובדה שרק לא מזמן נקלטו עובדים חדשים. רק אותנו, המבוגרים, הוא זורק לקנטים. אני לא מבינה איפה הצדק".

 

דניאלי היא אמא לשניים ונשואה לבעל המקבל קצבת נכות מהביטוח הלאומי. בינתיים היא ממשיכה את עבודתה כרגיל, אך היא יודעת שאם תיאלץ לעזוב את עבודתה, היא תפעל בדרך משפטית כדי לשנות את הגזירה. "אני לא יודעת איך ב-3,000 שקל מקצבאות נוכל לפרנס עכשיו משפחה", הוסיפה. "אני לא רואה את עצמי יושבת בבית. אני יכולה לעבוד טוב הרבה יותר מבחורה בת 18, בת 20 או בת 30. אני בולדוזר של עבודה, וכולם יודעים את זה בעירייה".

 

30 עובדי מוטורולה ו-5 עובדי תעש

במקביל, גל הפיטורים העולמי שמבצעת גוגל וצפוי לכלול פיטורים של כ-4,000 עובדי מוטורולה ברחבי הגלובוס, מגיע גם לישראל. מרכז המחקר והפיתוח של "מוטורולה מוביליטי" בנתניה ייסגר, והמשמעות היא ש-30 מתוך 40 עובדי הסניף - רובם אנשי מכירות העוסקים בשיווק ישיר של מכשירי מוטורולה בארץ - יאבדו את עבודתם.

 

ארכיון. הפגנת עובדי תעש (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
ארכיון. הפגנת עובדי תעש(צילום: תומריקו)

 

בסניף שברחוב המלאכה 45 בנתניה קיבלו אתמול את ההודעה בהפתעה, מכיוון שמדובר בסניף רווחי. גוגל שרכשה את מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר, הודיעה בשבוע שעבר כי תקצץ כ-4,000 משרות - 20 אחוזים מכלל המועסקים ביצרנית הסלולר. שני שלישים מהקיצוצים יתבצעו מחוץ לארצות הברית. מתוך 90 מרכזי מוטורולה בעולם, כשליש ייסגרו או יאוחדו - וכאמור, המרכז הישראלי אחד מהם.

 

גם התעשייה הצבאית (תעש) מפטרת. דוברת תעש, רונית אקשטיין, אישרה אתמול שפוטרו חמישה עובדי המפעל בנצרת, שלדבריה הועסקו מראש לתקופה קצובה. "הנהלת מפעל תעש בנצרת הודיעה היום לחמישה עובדים ארעיים על הפסקת עבודתם בשל צורכי החברה להתאים את כוח האדם בחברה לצרכיו העסקיים של המפעל", אמרה. "מדובר בעובדים שנקלטו מראש לשנתיים או שלוש שנים".

 

גורם בהסתדרות אישר את דבריה של אקשטיין: "ידינו כבולות משום שלמפוטרים יש ותק של פחות מארבע שנים. למפוטרים נאמר בתחילת העסקתם שהם מגיעים לפרויקט שפרק הזמן שלו יימשך כשנתיים".

 

בהכנת הכתבה השתתפו מאור בוכניק ורן רימון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית פלאפון. "זו לא הדרך הנכונה לצמצם"
צילום: מוטי קמחי
גוגל רכשה ומפטרת במוטורולה. המשרד בנתניה
צילום:בועז פיילר
צילום: ירון כץ, תעש
הפגנת עובדי תעש. ארכיון
צילום: ירון כץ, תעש
מומלצים