תוכנית לשיקום האסיר? "ברבי קנה חופש בכסף"
החשוד בתאונת הפגע וברח בנתניה זכה לפני שנתיים לשחרור מוקדם מהכלא כששילם לתוכנית שיקום פרטית. מנכ"ל הרשות לשיקום האסיר לשעבר טוען: "לחברות האלה יש אינטרס כלכלי". מנהלת התוכנית שטיפלה בשושן: "הוא כנראה נשבר"
רק לפני שנתיים הורשע שושן ברבי בסיכון חיי אדם בכביש, אבל בזכות התנהלות מתוחכמת בבית המשפט ומול ועדת השחרורים, שכללה כניסה לתוכנית טיפול פרטית לשיקום האסיר, הוא ישב בבית הסוהר פחות מחצי שנה. על רקע זה, יומיים אחרי תאונת הפגע וברח בנתניה שבה חשוד ברבי, אמר אתמול (יום א') המנכ"ל לשעבר של הרשות לשיקום האסיר, ד"ר חיים אילוז-איילון, שברבי פשוט "קנה את החופש שלו בכסף".
חרף העובדה שנמלט אז מניידת משטרה במהירות 180 קמ"ש, ואף שלאחר מכן התחבא במשך שבועיים, הוא נידון בסופו של דבר בעסקת טיעון שנויה במחלוקת לשמונה חודשי מאסר בלבד. ההשתתפות בתוכנית השיקום הפרטית קיצרה אותם בשליש. שנתיים
חלפו וברבי ככל הנראה חזר לסורו: כעת הוא חשוד שביום שישי בערב הוא דרס למוות שלוש נשים בנתניה.
מה היה חלקה של התוכנית הפרטית בשחרור המוקדם? ב-2010, כתנאי לשחרור מוקדם, קבעה ועדת השחרורים שברבי ייקח חלק בתוכנית טיפול שיקומית. בעקבות זאת הוא שכר את שירותיה של מיכל לובלסקי, עובדת סוציאלית מכפר סבא ולשעבר אחראית שיקום אסירים בשב"ס, שמפעילה תוכניות פרטיות. עבורו היא בנתה תוכנית שיקומית לפרק הזמן הקצר שנותר לו: פחות משלושה חודשים.
ד"ר אילוז, שעזב את תפקידו במחאה על היעדר תקציב ראוי, מותח ביקורת על הפרטת שירות חיוני שנובע מייבוש תקציבי. "לא יכול להיות מצב שבו אסיר קונה את השחרור שלו רק בגלל שיש לו כסף", הוא מוסיף. "מדובר בחברות עם אינטרס כלכלי ברור לקבל את הכסף מהאסיר המשוחרר, ולכן ייתכן שהן לא יתלוננו אם האסיר לא יקיים את תנאי השחרור או את תוכנית השיקום".
לובלסקי: "ברבי לא הערים עלינו"
בשיחה עם ynet אומרת לובלסקי שהיא זוכרת היטב את ברבי. "מעציב מאוד לשמוע שאדם שטיפלתי בו כושל בשנית", היא אמרה. "מחריד אותי שזה דפוס חוזר - כמו אז, גם הפעם מדובר בבריחה מהזירה".
את חושבת שהוא הערים עלייך בזמנו?
"לא. האיש עשה תהליך אמיתי עם עצמו, וכנראה בשלב מסוים כשלו כוחותיו. כשברבי יצא מהכלא הוא היה אדם מתפקד שגילה רצון וכוחות בתקופת המאסר.
הוא עבר בדיקות סמים ונמצא נקי. הטיפול בו התמקד בשילוב מחדש בחברה ואי חזרה לעבריינות. עיקר הטיפול עסק בשליטה העצמית שלו".
תוכנית השיקום הפרטית של ברבי מעוררת סוגיה אתית סבוכה וכמה שאלות קשות: מהי אחריותה של המדינה בהחזרתו של עבריין למוטב? האם ראוי שהעבריין המרצה עונש מאסר ישכור את שירותיה של חברה המעניקה תוכניות שיקום - טיפול המהווה תנאי לקיצור העונש? "מתוך 100 אחוז הפונים אלינו רק 60 אחוז מתקבלים", טוענת לובלסקי.
"ברבי היה בטיפול עוד לפני תקופת הכלא, ולכן הסכמתי לקבל אותו. המסוכנות שלו נבחנה ולא היו אינדיקציות למסוכנות גבוהה. בטח לא זו שהתבררה בימים אלו. אי אפשר היה לנבא אז את מה שקרה".
לובלסקי דוחה את הטענה שלפיה חודשיים וחצי של טיפול לא מספיקים לשיקום אסיר. "שלושה חודשים מספיקים לתת כלים ולערוך בדיקות שתן", היא אומרת. "השאלה היא מה עדיף? לתת מעט כלים לאסיר שמשתחרר מוקדם או לשחרר אחרי שלושה חודשים בלי שום התניה אסיר שסיים לרצות את עונשו, בלי פיקוח ובלי בקרה?".
גורם ברשות לשיקום האסיר, שמכיר את המקרה של ברבי, טוען שרק אסירים שקיבלו חוות דעת שלילית מהרשות לשיקום האסיר פונים לחברות פרטיות מהסוג שמפעילה לובלסקי: "המלצה שלילית כזאת ניתנת בהתאם לרמת מסוכנותו של האסיר ונבחנת גם לאור תשובות לשאלות אחרות, כמו הבעת חרטה ופוטנציאל שיקומי".