שתף קטע נבחר

פסטיבל עכו במתכונת מחודשת

פסטיבל עכו יעסוק בהוויה הישראלית ויתכתב בחלק מהעבודות עם המחאה החברתית. בתוכנית האמנותית: הפקות שיוצגו בחללים ארכיאולוגיים, הצגה בבית ספר עירוני ומופעי תנועה

פסטיבל עכו לתיאטרון אחר פורץ השנה את גבולות עצמו עם הפקות שמערבבות סוגות ושפות יצירה שונות, שייערכו בחללים ארכיאולוגיים בעיר העתיקה. אלו יפתחו לקהל לראשונה. בפסטיבל, שייפתח ב-1 באוקטובר הקרוב, וייפרש על פני ארבעה ימים, תיערך כמדי שנה התחרות המרכזית בה ישתתפו 11 הצגות. מרבית הצגות התחרות, מתבוננות בסביבה ובקיום היומיומי בישראל של ימינו. חלק לא מבוטל מהעבודות מנהלות דיאלוג עם המחאה החברתית.

 

ארבע שנים לאחר שמונו כמנהלים אמנותיים שותפים, יסיימו השנה סמדר יערון ומוני יוסף את תפקידם. לנעליהם ייכנס, החל מהשנה הבאה, גיל אלון, שמלווה את הפסטיבל כשחקן, במאי וחבר הוועדה האמנותית מזה שנים ארוכות. אלון נבחר פה אחד מתוך רשימה של 23 מועמדים שהוגשה לוועדת האיתור.

 

"אנו בונים פה נמל". פסטיבל עכו 2012 (צילום: Ed Parrot) (צילום: Ed Parrot)
"אנו בונים פה נמל". פסטיבל עכו 2012(צילום: Ed Parrot)

 

"אלו היו שנים של עבודה מספקת ומעניינת", סיכמה יערון במסיבת עיתונאים שנערכה הבוקר בתל אביב והוסיפה, "אם התקנון היה מאפשר, היינו שמחים להמשיך. ברמה האישית והמקצועית אנחנו שמחים שגיל, שהוא חיה ותיקה בתחום התיאטרון הניסיוני, החוקר והמחפש, לוקח את המושכות לידיים".

 

לשבור את הכלים

לדברי יערון הפסטיבל ממשיך בקו שהתוו מראשית דרכם בתפקיד. "הרגשנו שעם חלוף הזמן נוצרה 'התנרמלות' ביצירה הישראלית ודווקא כאן, בפסטיבל עכו, שהוא חוד החנית ומראה, חשוב לחזק את המקומות שנחלשו. מעניינות אותנו עבודות שמנהלות דיאלוג עם ההוויה הישראלית והעולם שבו אנחנו חיים. מעניינים אותנו יוצרים שלא מפחדים לשבור קונבנציות, לחפש דרכים חדשות, אופוזיציוניות ואלטרנטיביות, גם מבחינת האסתטיקה וגם מבחינת התכנים".

 

על אף הקו המוצהר של דגש על תמיכה בפריפריה, תקציב הפסטיבל השנה נותר על כנו. משרד התרבות העניק תמיכה של 1.6 מיליון שקל הזהה לאשתקד. עיריית עכו תומכת בפסטיבל בסכום של 1.05 מיליון שקל. משרד התיירות צמצם את תמיכתו, שתעמוד השנה על 81,000 שקל. בנוסף, בסכום כולל של כ-400 אלף שקלים תומכים מפעל הפיס, הרשות לפיתוח הגליל ונותני חסויות.

 

"אנחנו שמחים שהתקציב לא נפגע. בימים אלה זה לא ברור מאליו", אמר מנכ"ל הפסטיבל, אלברט בן שלוש והוסיף: "תקנת הפסטיבלים שממנה אנחנו מקבלים תמיכה, נחלקת כיום בין מספר גדול יותר של פסטיבלים, כך שעוגת התקציב למעשה קטנה במקום לגדול".

 

"פוליו". עבודה משותפת של מספר אמנים  (צילום: דן הירש) (צילום: דן הירש)
"פוליו". עבודה משותפת של מספר אמנים (צילום: דן הירש)

 

ראש עיריית עכו, שמעון לנקרי, הוסיף על דברי המנכ"ל ואמר: "על אף השבר הכלכלי שחוות הרשויות המקומיות, אנחנו לא נוותר על הפסטיבל ונמשיך להתעקש לשמור על רמתו האמנותית הגבוהה ולחזק איפה שצריך. פסטיבל עכו הוא אחד הפסטיבלים החשובים והמרכזיים בישראל זהו פסטיבל מגוון, צבעוני ואותנטי שמארח מדי שנה כ-200 אלף איש".

 

לצד יוצרים שרושמים הבלחה ראשונה בפסטיבל, ישנם לא מעט שחוזרים אליו עם עבודות חדשות. בין העבודות הבולטות: עבודה של אריאל אפרים אשבל בשם "Giant", שיצר במשותף עם איזבל לואיס. היצירה, שנפרשת על פני 12 שעות, מאפשרת לצופה להיכנס ולצאת מהמרחב בו תתקיים ולקחת חלק בתהליכי בניית מופע בהתהוות.

 

כמדי שנה חווית הפסטיבל משלבת בין תכנים ולוקיישנים לא קונבנציונאליים, ביניהם "פוליו" שיצרו במשותף שלבת תלמידים ובני משפחות של שחקני ההצגה; "מרתון" של הכוריאוגרפית אהרונה ישראל, תציג במתנ"ס שבעיר העתיקה מופע תנועה סיזיפי-דוקו-אבסורדי; "הטווס מסילוואן", מחזה מאת עלמה גניהר שמביימים במשותף סיני פתר וחן אלון, יתרחש בבית דירות בלב העיר.

 

אמנות הפרפורמנס ועבודות רב-תחומיות הן חלק בלתי נפרד מפסטיבל עכו, וגם השנה נוכחותן אינה נפקדת. מרטין מוגילנר חוזר לעכו עם יצירה לבמאי, שחקנית ומשורר שמבקשת לבדוק את גבולות מעשה האמנות ויחסיו עם החיים עצמם. מדובר באירוע שמתרחש במוקדים שונים שחולקים חלל משותף כשהקהל עובר ממקום למקום ומתנסה בחוויית צפייה שונה. חברי להקת הראפ "סיסטם עלי" מביאים לפסטיבל לראשונה את ה-Spoken Word, ז'אנר שמערבב בין שירה, קברט וראפ.

 

הבלחה ראשונה בפסטיבל רושם העיתונאי, הסופר והמחזאי עלא חליחל עם ההצגה "הרעלת זעתר", אלגוריה שמרכיבי הפנטזיה שבה שאובים מהמציאות, ובמרכזה איש מכירות ערבי ובובה שמשתגעת. בין הכותבים הצעירים הנוספים בפסטיבל הם דניאל זהבי עם "זריחות", מחזה שמתרחש בבסיס הוצאות להורג שמעליו השמש מתעקשת לזרוח בכל בוקר מחדש; ואריאל ברונז עם "ארוחה משפחתית", ארבעה מחזות קצרים על עולם המשפחה.

 

במסגרת האירועים המיוחדים יארח הפסטיבל גם השנה את יום העיון ע"ש מבקרת התיאטרון שוש אביגל ז"ל. השנה יעסוק הסימפוזיון המרכזי בקשר שבין יצירה אלטרנטיבית למחאה החברתית, ובהשפעת היצירה המחאתית על הרחבת גבולות התיאטרון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אייל לנדסמן
מתוך היצירה "הטווס מסילוואן". פסטיבל עכו 2012
צילום: אייל לנדסמן
לאתר ההטבות
מומלצים