שתף קטע נבחר

תושבי הדרום: הפכנו לפח זבל של המדינה

אל מפגעי הריח המסתוריים שמציקים לתושבי קריית גת והסביבה, הצטרפו איומים חדשים: תחנת כוח לייצור חשמל, שראשי הרשויות באזור עתרו נגדה לבג"ץ, ומתקן עצום לכריית חרסית שמתכננת נשר ושהמשרד להגנת הסביבה מתנגד אליו. תמונת מצב מטרידה

מול כמה איומים סביבתיים, מסוגלים תושבי קריית גת והישובים הסמוכים אליה להתמודד? ברחבי העיר מתנהלות הפגנות בשבועות האחרונים, נגד מה שמכונה בקרב התושבים כ"הפיכת קריית גת לפח אשפה של המדינה". בין השאר הם קובלים נגד תוכניות להקמת תחנת כוח ומתקן כרייה, שיצטרפו למפגעי ריח מהם סובלים תושבי האזור כבר זמן ארוך.

 

מפגעי סביבה נוספים - בכלכלה ירוקה :

 

אחת התוכניות עליהן מדובר, היא הקמת מתקן עצום ממדים לכריית חרסית מדרום מערב לעיר, במרחק של כמה מאות מטרים משכונות מגורים. אתמול (ג') הודיע המשרד להגנת הסביבה לפרקליטות המדינה, כי לטעמו נפלו פגמים בהליכי התכנון וכי בכוונתו להתנגד לתוכנית במתכונתה הנוכחית.

 

על פי התוכנית המקורית, שפורסמה ב-2010, חברת נשר  מבקשת להקים את מתקן הכרייה הגדול בארץ, בשטח של 15,708 דונם - כמעט כמו שטחה של קרית גת כולה, המשתרעת על פני 16 אלף דונם. התושבים חוששים כי הדבר עלול למלא את העיר בכמויות גדולות של אבק, בנוסף למפגע הבריאותי שייגרמו המשאיות הרבות שיגיעו למקום. 

 

קריית גת. התושבים חשופים לסכנות (צילום: אליעד לוי) (צילום: אליעד לוי)
קריית גת. התושבים חשופים לסכנות(צילום: אליעד לוי)

 

המשרד להגנת הסביבה, שתומך בעמדת התושבים, ציין בהודעתו כי החלופות היחידות שנבחנו הן אלו שהוצעו על ידי היזם הפרטי, שעה שמדובר בתוכנית העלולה לפגועה בציבור ובסביבה. "תכנון תשתית לאומית הוא באחריות המדינה", אמר השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן. "לא ייתכן שנפקיד בידי יזם חברה עסקית, תכנון בעל השלכות בריאותיות וסביבתיות על ציבור רחב".

 

תחנת כוח על הראש של התושבים

תוכנית נוספת שהתושבים חוששים מפניה, היא הקמת תחנת כוח לייצור חשמל בשטח של 80 דונם בסמוך לצומת פלוגות. ראש עיריית קריית גת, אבירם דהרי, וראש מועצת חבל לכיש, דני מורביה, עתרו בתחילת השבוע (א') לבג"ץ נגד התוכנית, בבקשה לתת צו על תנאי וצו ביניים להקפאת ההליכים להמשך הקמת תחנת הכוח.  

 

מדובר בתוכנית של חברת צומת אנרגיה בע"מ, שקיבלה לפני פחות משנתיים, בדצמבר 2010, את הרישיון להקים את תחנת הכוח. התחנה אמורה לייצר חשמל בהספק של 360 מגוואט עבור צרכנים פרטיים באזור ולסייע בהגדלת הרזרבות הדרושות למשק החשמל שמצוי במחסור.

 

מיקומה העתידי של התחנה נבחר באופן סופי רק בישיבה שנערכה בתחילת החודש, מבין מספר הצעות חלופיות. עם זאת, ראשי הרשויות באזור עתרו נגד ההחלטה שכן לטענתם, זכות הטיעון שלהם קופחה בדיון שנערך בנוגע למיקום תחנת הכוח במוסדות התכנון.

 

עורכי הדין ישראל עזיאל, גאי כרמי ורון גינת ממשרד ליפא מאיר ושות', שהגישו את העתירה, טוענים כי הוועדה הארצית לתכנון ובנייה קיבלה את ההחלטה על סמך נתוני היזם בלבד ומבלי שהתייעצה עם העיריות. לטענתם, המיקום שנקבע נמצא בסמוך לשכונת מגורים מתוכננת בת למעלה מ-7,000 יחידות דיור, והדבר יפגע קשות בקידום התוכנית ובבריאות התושבים שעתידים לגור בה. 

 

"השכונה שצפויה למשוך לעיר אוכלוסיה צעירה וחזקה, תיפגע אנושות כתוצאה מן המיקום המוצע הנוכחי של תחנת הכוח, כפי שאושר בהחלטה, עד כדי כך שקיים חשש כי השכונה לא תקום כלל", נכתב בעתירה. "העותרים מודעים לחשיבות הלאומית הכרוכה בהקמת תחנת כוח. כל שהם ביקשו היה לאפשר להם להציג אפשרות לחלופה אחרת".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "משרד הפנים יגיב לעתירה בבית המשפט בלבד".

 

בינתיים - הסירחון חוגג

שתי התוכניות הללו, מצטרפות למפגע סביבתי ובריאותי ממנו סובלים התושבים כבר למעלה מ-5 שנים - ריחות קשים הפוקדים את העיר בעיקר בשעות הערב, במהלך חודשי הקיץ.  

 

מפעל הבוצה ליד קריית גת (צילום: טובה דדון) (צילום: טובה דדון)
מפעל הבוצה ליד קריית גת(צילום: טובה דדון)

 

בבדיקות שערך המשרד להגנת הסביבה, נקבע כי מקור הריח הוא במתקן לטיהור שפכים שנמצא בעיר וכי על העירייה לדאוג לקירוי המתקן. אולם בעירייה סבורים כי מקור הריח הוא במפעל הבוצה הממוקם בסמיכות לעיר.  

 
"אותנו לא ממש מעניינים הויכוחים של מי אחראי לריחות, אם הם מגיעים ממפעל הבוצה או מהמתקן לטיהור שפכים שבעיר", אומר אביחי אוסדון, פעיל חברתי וממארגני המחאה בעיר.

 

"אנחנו מבינים שהריחות מגיעים כנראה משניהם, והם מחויבים לתקן את הליקויים שלהם או לעזוב את המקום", הוסיף אוסדון. "לא יכול להיות שעיר שלמה של 52 אלף תושבים תהיה שבוייה בריחות צחנה. ככה אי אפשר לחיות פה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אליעד לוי
קריית גת
צילום: אליעד לוי
צילום: אלון לויטה
ארדן. מתנגד למיקום מתקן הכרייה
צילום: אלון לויטה
מומלצים