שתף קטע נבחר

ילד ירוק יותר זול מילד רגיל

ההוצאה הממוצעת עבור תלמיד כיתה ו' עומדת על 4,000-3,000 שקל בשנה. התנהלות סביבתית נכונה של ההורים, כמו מיחזור ציוד משרדי ושינוי הרגלי הנסיעה, יכולה לחסוך כ-15% מהסכום. כך תעשו זאת

"חוק לימוד חובה" או "חוק לימוד חינם", קובע שעל הורי התלמיד לשלוח אותו למסגרת חינוכית מתאימה ומטיל על המדינה לספק את החינוך בחינם. בפועל, הלימודים "בחינם" מלווים בתשלומי הורים לא מבוטלים, מתשלומי חובה ורשות שמועברים ישירות לבית הספר, עד לאין ספור תשלומים נוספים עקיפים על ביגוד, הסעות, פעילויות ועוד.

 

 

המציאות הכלכלית וגל ההתייקרויות במשק, ששבו והיכו בנו לקראת שנת הלימודים החדשה, מחייבים את כולנו למצוא פתרונות יצירתיים גם לחסכון בהוצאות על חינוך. הפתרון לכך עשוי להיות טמון דווקא בהתנהלות סביבתית.

 

אמנם הרושם המקובל הוא שלהיות ירוק יותר - זה גם יקר יותר, אבל בדיקה בשטח מגלה את ההפך: התנהלות סביבתית יכולה להוביל לחיסכון מצטבר של 500-600 שקל לשנה לתלמיד, המהווים כ-15% מההוצאה השנתית על לימודים לילד.

 

מינימום של 3,000 שקל בשנה

כדי לבחון זאת, נבדוק את ההוצאה הממוצעת עבור תלמיד כיתה ו' בבית ספר יסודי בישראל. על פי הנחיות משרד החינוך, שאמורות להיות מחייבות אך אינן מפוקחות מספיק ומשמשות ברבים מבתי הספר רק כהמלצה - סך תשלומי החובה והרשות לתלמידי כיתות ו' בשנת הלימודים הקרובה עומד על 652 שקל, סכום שכולל רק את הביטוחים, סל תרבות, טיולים ומסיבת הסיום.

 

הוצאה זו אינה כוללת הוצאות ועד ההורים, מסיבות אמצע שנה ומתנות, בעלות ממוצעת של כ-50 שקל. היא גם לא כוללת תשלומים נוספים עבור פעילות העשרה - אלה מגיעים לסכום של 500 שקל לשנה על פי חישוב של 15% מסך השעות הניתנות לתלמיד בשבוע, בעלות של 116 שקל לשעה.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

לאלה נוסיף הוצאות על ספרים בעלות של כ-650 שקל - ללא ספר תנ"ך ואטלס, וכן של הציוד השוטף שכולל כלי כתיבה, מחברות ועוד - בעלות של כ-300-200 שקל לילד, קלמר ותיק במחיר ממוצע של 50-30 שקל ו-250-150 שקל בהתאמה, תלבושת אחידה בעלות של כ-500-300 שקל והוצאות נסיעה שנעות בין 700 ל-1,000 שקל לשנה, בהתאם למרחק ולאופי השירות.

 

כלומר בחישוב פשוט, ההוצאות נעות בין 3,000 ל-4,000 שקל בשנה לתלמיד. האם גישה ירוקה יותר תוכל להפחית אותם? בואו נבדוק.

 


הוצאה ממועצת לתלמיד כיתה ו - השוואה בין ילד ירוק לרגיל

הוצאה ממועצת לתלמיד כיתה ו - השוואה בין ילד ירוק לרגיל
מרכיב ילד "רגיל" ילד "ירוק"
ביטוחים, סל תרבות, טיולים, מסיבת סיום 652 ש' 652 ש'
ועד הורים 50 ש' 50 ש'
העשרה 500 ש' 500 ש'
ספרים 560 ש' (ספרים חדשים) 280 ש' (השאלת ספרים או קניית ספרים מיד שנייה)
ציוד לבית הספר 475 ש' (ציוד חדש) 415 ש' (מיחזור ציוד מהשנה שעברה)
תלבושת אחידה 400 ש' 400 ש'
נסועה 1,000 ש' (רכב פרטי או הסעה ייעודית) 650 ש' (אוטובוס + הליכה)
סה"כ 3,637 ש' 2,947 ש'

 

ממחזרים את הציוד לביה"ס הספר

במה מתחילים? בשימוש מושכל במשאבים, שמתבטא בחיסכון כלכלי אך גם חיסכון סביבתי לא מבוטל. כמו תמיד, הפתרון הזול והידידותי ביותר לסביבה הוא הפחתה במקור, כלומר לפני שאתם רצים לחנות לקנות ציוד משרדי - עשו סדר בבית, בארונות, במגירות ובתיקים הישנים של הילדים ובדקו איזה ציוד יש לכם ומה עדיין שמיש.

 

הכנת רשימה מסודרת וביקור בחנות ללא הילדים גם יחסכו קניות מיותרות ולא פחות חשוב - יהפכו למיותרות את הנסיעות החוזרות ונשנות לחנות הציוד המשרדי, שמשמעותן גם דלק יקר וזיהום אוויר. כל אלה יובילו לחסכון של עד 20% מהוצאות הציוד השוטף, כלומר 60-50 שקל.

 

אך גם לאחר הקנייה אפשר לחסוך לא מעט כסף באמצעות שימוש נכון בציוד: כתיבה על שני צדי הדף שתחסוך 50% מהניירת, שימוש בדפים שנותרים במחברות כדפי טיוטה ללימוד בבית, ושימוש חוזר בתיקיות של השנה שעברה ובשרוולי הפלסטיק להגשת עבודות, שיאפשרו חיסכון של 100%.

 

קיימים אינסוף פתרונות נוספים לחידוש של הציוד הישן ולמיחזור, שיכולים להוביל לחסכון של עוד כמה עשרות שקלים בשנה. על מנת להשלים את התהליך - אל תשכחו לשמור על הציוד בכדי לחזור ולהשתמש בו לאורך כל השנה ובשנים הבאות, ולמחזר את הנייר ואת הפלסטיק לאחר השימוש.

 

ספרים - השאלה או יד שנייה

אחד הסעיפים המשמעותיים בסל ההוצאות לבית הספר, הוא ההוצאה על ספרי לימוד. עלות הספרים לתלמיד כיתה ו' מסתכמת בכ-650 שקל, אולם אם ילדכם לומד בבית הספר שיש בו מפעל להשאלת ספרים, תשלמו רק 280 שקל - כלומר חיסכון של יותר מ-50% לעומת קניית ספרים חדשים.

 

אם בית ספר שבו לומד ילדכם אינו מפעיל מערך של השאלת ספרים, תוכלו לרכוש ספרים מיד שניה בחנות, בהנחה של כ-30%.

 

מעבר לחיסכון הכלכלי, להשאלת ספרים יתרונות סביבתיים רבים, החל בחינוך לשמירה על חפצים ונתינת כבוד לספר, עד לעובדה שבית הספר לא מחליף ספרי לימוד בכל שנה. גם משרד החינוך נרתם השנה למשימה, אולם רק 30% מבתי הספר הצטרפו למהלך.

 

משרד החינוך גם פנה למנהלי בית הספר בבקשה להנחות את התלמידים מכיתה ג' ומעלה, שלא לרשום תשובות בחוברות העבודה, אלא במחברת, כחלק מהליך חינוכי וכדי לקדם חיסכון בשימוש בנייר ובהוצאות כספיות. עם זאת, עדיין יש מקום לא מבוטל לחסוך בדפים שמחלקים לילדים ובחוברות, שמלאות בתמונות וציורים לעומת מעט מלל. 

 

במקום ספרים חדשים - קונים ספרים מיד שנייה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
במקום ספרים חדשים - קונים ספרים מיד שנייה(צילום: shutterstock )
 

  

אוטובוס רגלי במקום הסעות

מרכיב הנסועה, כלומר ההגעה לבית הספר וממנו, הוא אחד המכבידים ביותר בסל ההוצאות לבית הספר, שלא נדבר על ההתארגנות הכרוכה בעניין. בהנחה שהמרחק מהבית לבית הספר בנסיעה הוא 2.5-2 ק"מ, תוכלו לבחור בין הסעה ייעודית ומאורגנת, שימוש בתחבורה ציבורית, נסיעה ברכב פרטי, או הליכה ברגל, רחמנא לצלן.

 

בחישוב ממוצע עבור העיר באר-שבע, עלות שנתית של הסעה יומית הלוך חזור עומדת על כ-1,000 שקל באמצע השבוע. שימוש ברכב, בהנחה של צריכת דלק ממוצעת של 10-8 ק"מ לליטר, משמעה כ-1,000 ק"מ וכ-1,000 שקל לשנה. שימוש באוטובוס בעלות מוזלת לתלמיד של 2 שקלים לכל צד, תעמוד על 800 שקל, בחישוב של כ-200 ימי לימוד נטו בשנה.

 

השימוש בתחבורה ציבורית לא רק חוסך כ-20% מההוצאות, אלא גם מוביל לחיסכון משמעותי בדלק ובפליטות גזי חממה ומזהמי אוויר. אפשרות נוספת לחיסכון בדלק וזיהום אוויר היא תכנון הנסיעות כך שתצאו בבוקר ותורידו את כל הילדים בבתי הספר בדרך לעבודה, או באמצעות הסדר שיתוף נסיעה עם השכנים.

 

אם זה אפשרי, אפשר גם להחליט שהילד חוזר ברגל פעם או פעמים בשבוע. לצד פעילות גופנית מבורכת, זה יחסוך 10%-20% מצריכת הדלק וחיסכון של 200-100 שקל בשנה. הליכה משותפת של האחים גם מוסיפה למהלך פן של עזרה למאמץ המשפחתי ואחריות.

 

גם אתם יכולים לנצל את יום שישי בבוקר לצעידה משותפת עם הילד. אם תרצו אפשר גם אפילו להפעיל אוטובוס רגלי, בו מצטרפים הורים ותלמידים למסלול שנקבע מראש והולכים בצוותא לבית הספר.

 

טיולים, סיורים, סל תרבות ומסיבות

עם קצת לחץ על בית הספר, גם בסעיף הטיולים, הסיורים והמסיבות - יכולים ההורים להוביל לשינוי הרגלים ואחריות סביבתית. אז למה שלא להתחיל בסיור בשכונה ובעיר, להכרת הטבע המקומי והדילמות הסביבתיות שמספקים לנו החיים המודרניים? 

 

סיור מקומי שכזה כרוך בעלויות נמוכות יותר ובפחות משאבים סביבתיים. גם בבחירה של הצגה או מפעיל לאירוע - ניתן ליישם עקרונות של כלכלה מקומית, שמאפשרים צדק חברתי וסביבתי גם יחד. 

 

תפעול בית ספר

גם בהוצאות התפעול השוטף של בית הספר, שמושתות לרוב על הרשות המקומית - בית הספר יכול לקצץ באמצעות ניהול חכם - התקנת אמצעי חיסכון במים ובחשמל, החלפת ציוד ישן ולא יעיל ושימוש חוזר ומיחזור של משאבים. כל אלו יחסכו לבתי הספר סכומים נכבדים שניתן להעביר לטובת פרויקטים סביבתיים וחינוכיים.

 

תועלת לכיס ולסביבה

כפי שאפשר לראות, עם קצת מחשבה תחילה ניתן להגיע חיסכון כספי שיכול להגיע ל-600 שקל. בנוסף, מדובר גם בחיסכון לא מבוטל במשאבים סביבתיים, שמוערך גם הוא במאות שקלים. אם תצרפו לזה התנהלות אחראית ויעילה של בית הספר ופרויקטים סביבתיים וחינוכיים בהם שותפים הילדים - המהפכה הסביבתית כבר כאן.

 

אז גם אם קצת נמאס לכם מהיצירות הממוחזרות שהילדים מביאים מבית הספר, או מהטפות המוסר שלהם על חיסכון במים או מיחזור בקבוקים ונייר - זכרו שעם קצת תשומת לב ותכנון מראש, תוכלו לחבר בין שיעורי החינוך הסביבתי של הילדים לבין חיסכון כלכלי בבית, להיות שותפים לשינוי מקומי וגלובלי ובעצם להרוויח מכל הכיוונים.


פורסם לראשונה 23/08/2012 08:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים