שתף קטע נבחר

הזוכים בפסטיבל בת-ים עדיין מחכים לכסף

כספי הפרסים שהיו אמורים להינתן לזוכי הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון רחוב בבת-ים בתחילת 2012, עדיין לא הגיעו אליהם. "מדובר בעוולה, זלזול וחוסר יושר ציבורי של עירייה מול אמנים", כתבו יוצרים בפנייה לראש העיר

בעוד שעיריית בת ים משיקה בימים אלה את תוכניית הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון רחוב לשנת 2012, זוכי הפסטיבל אשתקד עדיין מחכים לכספי הפרסים שהובטחו להם.

 

במכתב שיצא ב-11 בספטמבר בשנה שעברה, הודיעה הפקת הפסטיבל לשישה יוצרים על זכייתם בפרסים בקטגוריות השונות. במכתב צוין אמנם כי תשלומי הפרסים, שערכם הכולל 30 אלף שקל בלבד, יוענק בתחילת 2012, אך עד כה, כאמור, כספים אלה טרם הועברו לזוכים. בנוסף טוענים אמנים שהשתתפו בפסטיבל אשתקד כי על אף שהסכימו לבקשת העירייה לפרוס את התשלום עבור ההפקות עצמן וזאת בשל מצבה הכלכלי הרעוע של הרשות המקומית, עוכב כל אחד מהתשלומים למשך חודשים בניגוד לחוזים שנחתמו עמם.

 

פנימחוץ. משיכת תשלומים ועיכוב כספי הפרס (צילום: ערן שפירא) (צילום: ערן שפירא)
פנימחוץ. משיכת תשלומים ועיכוב כספי הפרס(צילום: ערן שפירא)
 

 

לטענת היוצרים, פניות חוזרות ונשנות לחברת חוף בת ים, הפועלת תחת הרשות העירונית ומפעילה את הפסטיבל, לא נענו. "בת ים מתקשטת בשנים האחרונות בדימוי של עיר תרבות וזה נפלא, אבל לא ייתכן שיוצרים שבקושי גומרים את החודש יהיו אלה שמסבסדים את פעילויות התרבות העירוניות וסוחבים על גבם הלוואות נושאות ריבית בבנקים וחובות לספקים, יוצרים ושחקנים", אומרים ל-ynet נציגי ההפקות.

 

בצר להם פנו יוצרים בשבועות האחרונים בכתב גם לראש עיריית בת ים, שלומי לחיאני, על מנת שיתערב בעניין ויביא לפתרון הסחבת. עד כה לא זכו הפניות לתגובה. "אנחנו פונים אליך כמוצא אחרון", כתבו היוצרים בפנייה אל ראש העירייה, "שנה אחרי השתתפותנו בפסטיבל ועדיין אין כל צפי או תשובה ברורה לגבי מועד התשלום. מדובר בעוולה, זלזול וחוסר יושר ציבורי של עירייה מול אמנים המופיעים בפסטיבל בשנים האחרונות".

 

קברט וולטייר. מנצלים את הרצון שלנו להופיע (צילום: natalie zeriker   ) (צילום: natalie zeriker   )
קברט וולטייר. מנצלים את הרצון שלנו להופיע(צילום: natalie zeriker )

 

יוצרים רבים חוששים לדבר לייחוס, בין היתר כיוון שפסטיבל בת ים הוא בין הפלטפורמות הבודדות בישראל שנותנות במה לאמני רחוב. "מנצלים את הרצון שלנו להופיע. השלב הבא הוא שאנחנו נצטרך לשלם להם כדי להציג", הם אומרים.

 

"העירייה משתמשת בנו כדי להאדיר את שמה"

יובל רוזמן, יוצר ובמאי ההצגה, "קברט וולטייר", שגרפה אשתקד את הפרס המרכזי בשווי עשרת אלפים שקל וארבעה ציונים לשבח, אומר ל-ynet: "עיריית בת ים השקיעה הון תועפות בפרסום ושיווק של הפסטיבל כדי למשוך קהל רב שאכן הגיע כדי לראות את המופעים. בטקס הסיום של הפסטיבל ראש העיר בכבודו ובעצמו העניק לנו על הבמה בחיוך גדול את הפרסים. זה היה רגע נפלא ליחסי ציבור בשבילו, אבל כשהגיע הזמן לקבל את הצ'ק, מצאנו את עצמנו רודפים אחרי העירייה במשך חודשים כדי שתעמוד בהתחייבויותיה. גם בשביל לקבל את הכסף עבור ההפקה עצמה היינו צריכים לחכות בסבלנות חודשים. דיברו על שני תשלומים, ובסוף שילמו בשלושה תשלומים וגם באיחור. נאלצתי להוציא מהכסף הפרטי שלי כדי לשלם לאנשים שעבדו איתי בזמן".

 

אורית נבו, מייסדת מרכז היצירה הבינלאומי לקרקס עכשווי בבנימינה ויוצרת המופע "פנימחוץ", שהשתתף בפסטיבל אשתקד: "על פי החוזה היינו אמורים לקבל 33 אלף שקל עבור ההפקה בשני תשלומים שווים: חלק אחד לפני תחילת הפסטיבל והחלק השני עם סיומו. בסיכומו של דבר, הועבר הסכום בארבעה תשלומים שכל אחד מהם התעכב ביותר מחודשיים. בגלל העיכוב נאלצתי לקחת הלוואות מהבנק ולגרור חובות מול אנשים שאני עובדת איתם במשך שנים. אתה מוצא את עצמך מבקש מאנשים להתאפק חצי שנה ויותר כי הכסף מהעירייה פשוט לא מגיע".

 

המופע שיצרה עבור הפסטיבל זכה בפרס השלישי ששוויו 2,000 שקל. "זה כסף קטן לכאורה אבל כשאתה סוחב חובות, גם סכומים קטנים הופכים למשמעותיים. אחרי טקס חלוקת הפרסים הודיעו לנו שלא נראה את הכסף עד ינואר 2012 וקיבלנו על עצמנו את הדין, אבל מאז עברה חצי שנה ועדיין לא רואים את הכסף באופק".

 

למרות הקשיים, מדגישה נבו, מאמני הקרקס הוותיקים בארץ, כי הפסטיבל יקר לליבה. "זה לא שיש יותר מדי מקומות לחשיפה עבור אמני קרקס בישראל", היא אומרת ומוסיפה, "במובן זה, ישראל מפגרת אחרי העולם בעשרות שנים. יש פה את הפסטיבל במודיעין, הפסטיבל בבת ים ובמובן מסוים גם את פסטיבל עכו. זה לא הרבה ולכן חשוב לנו לשמור עליו. התרגלנו לגייס כספים עצמיים עבור ההפקות שלנו, התרגלנו גם לסחוב חובות על הגב, כי אין דרך אחרת ליצור בישראל. אבל מכספים וירטואליים אי אפשר לחיות או לשלם שכר דירה. זה מתסכל שאנשים בקהילת הקרקס בארץ צריכים שוב ושוב להתנדב כדי להופיע. אנחנו עושים את הבלתי אפשרי והופכים עולמות כדי ליצור בגלל שזה בנפשנו. צריך לומר את האמת, עיריית בת ים אולי מנסה לשוות לעצמה בשנים האחרונות דימוי של עירייה שתומכת באמנות, אבל היא משתמשת בנו, האמנים, כדי להאדיר את שמה".

 

מעיריית בת ים נמסר בתגובה: "עיריית בת ים גאה לקיים את הפסטיבל הבינלאומי לתיאטרון רחוב, מהמוסדות המרכזיים והחלוציים בישראל, שמעודד יצירה ואמנות מקורית, נגישה במרחב הציבורי. עיריית בת ים, כיתר גופי הציבור, תלויה בתקציבים לעידוד מיזמי תרבות ואמנות לקיום האירועים השונים ומכאן, לצערינו, נבע גם עיכוב התשלום. נדגיש כי המדובר בתשלום הפרס אותו יקבלו האמנים בעת הקרובה. אנו מאחלים המשך פעילות ועשייה פורייה ופורצת דרך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענת מוסברג
שלומי לחיאני . "חוסר יושר ציבורי של העירייה"
צילום: ענת מוסברג
לאתר ההטבות
מומלצים