שתף קטע נבחר

פרס נפגש עם ברק

דנו במחלוקת עם השר בן עמי על חלוקת הסמכויות בניהול התהליך המדיני. פרס קרא לתומכיו "להפסיק את הטיפול במועמדותי"

ראש הממשלה, אהוד ברק, והשר לפיתוח אזורי, שמעון פרס, נפגשו אמש (יום א') בארבע עיניים באולפני "ברודקאסט" בתל אביב. השניים דנו בתהליך המדיני ובמחלוקת שהתעוררה בין שר החוץ, שלמה בן עמי, פרס וברק, בנוגע לזהות האדם שיעמוד בראש צוות המשא ומתן המדיני.
פרס אמר כי לא קיימת מתיחות בינו ובין שר החוץ, שלמה בן עמי. "קראתי בעיתון שיש מתיחות בין בן עמי וביני", אמר פרס. "לולא קראתי זאת, לא הייתי יודע. לא מעניינים אותי הדברים האלה".
בהתייחס למתיחות השוררת בינו ובין ראש הממשלה, אהוד ברק, אמר פרס כי אין לו כל קשר למודעה שיפרסמו מחר תומכיו בעיתונים. "זה מעניין אותי כשלג דאשתקד", הוסיף השר לפיתוח אזורי.
מאוחר יותר קרא פרס לתומכיו הפועלים להחלפת ברק לחדול ממעשיהם. פרס אמר את הדברים בכנס של נוער העבודה. עוד אמר פרס: "אני רוצה להבהיר שאין לי כל קשר לדיון במועמדותי, ואינני מוכן שייחסו לי זאת. אני פונה לאנשים שמבקשים לשמוע: להפסיק את הטיפול במועמדותי. עם זאת, אינני מוכן להיות חסר דיעה. אהיה מוכן לעשות הכל למען השלום".
הבוקר, כך פורסם בערוץ 2, תפורסם בעיתונות תמונה הרומזת לברק כי אם לא יפרוש מהמירוץ, התוצאה תהייה קברים רבים.

סוף שבוע לא רגוע

ביום שישי, בתשובה לשאלת ynet על הסקרים, אמר פרס: "תנו קודם לקרוא את הסקרים וליהנות". גם הדברים האלה עוררו את זעמם של מקורבי ברק, ואחד מהם אמר: "שימשיך לשבת בבית וליהנות. אנחנו מעדיפים את פרס כחובב קריאה שקט".
ח"כ אלי גולדשמידט החתים שרים וח"כים מישראל אחת על מכתב הקורא לפרס להורות לשמרית אור ולקבוצת הפעילים להפסיק את הקמפיין שהם מנהלים כנגד מועמדות ברק. גולדשמידט המתין עם העצומה עד לאחר הראיון בערוץ 2, אולם מששמע את דברי פרס, החליט להריץ את העצומה.
עד כה החתים גולדשמידט 15 ח"כים ושרים. השרים יוסי ביילין, יולי תמיר וחיים רמון, וח"כ עוזי ברעם, סירבו לחתום על העצומה.
השרה יולי תמיר אומרת כי לא חתמה על העצומה שהועברה לשר לפיתוח איזורי, שמעון פרס, משום שלדבריה, במערכת יחסי עבודה תקינים בין חברים בממשלה, יש מקום לשיחות אישיות ולא לעצומות פומביות. תמיר אומרת, כי בפגישה שהייתה לה השבוע עם פרס הוא הביע באוזניה תמיכה בלתי מסוייגת בראש הממשלה, אהוד ברק, כמנהיג המפלגה ב-4 השנים הקרובות ולכן לא מצאה לנכון לחתום על מכתב פומבי.
גם יו"ר הכנסת, אברהם בורג סירב לחתום. לדבריו, למרות שקבוצת הפעילים המנסה להחליף את ברק בפרס גורמת נזק למפלגת העבודה, העצומה אינה נכונה טקטית: "20 שנה אני מדבר עם פרס פנים אל פנים, עכשיו אני אתחיל לשלוח לו מכתבים?". בורג אמר כי זה מקרי שחברי הכנסת רמון, ברעם, ביילין, השרה יולי תמיר והוא עצמו לא חתמו: "אבל כולנו הצהרנו שאנחנו תומכים בברק ולא צריך יותר מזה, בוודאי לא אחרי שפרס עצמו הצהיר בפומבי כי הוא תומך בברק", אמר בורג.
שמרית אור, ראש קבוצת הפעילים למען פרס, דווקא מביעה שביעות רצון מהעצומה: "זה מעיד שבמטה ברק מפחדים מאיתנו. יכול להיות שגולדשמידט מנסה לנקות את עצמו מכשלון כאיש ההסברה של ברק, ומהשמועות שהוא שותף לדעתנו". גולשדמידט בתגובה: "עכשיו אני ממש שוקל לצרף את שמרית למטה ההסברה, שתשמור תגובות מהסוג הזה למטה הימין".

התארגנות למען פרס גם במרצ

ההתארגנות הציבורית למען פרס כבר חדרה למרצ, השותפה למטה ברק. כעת מדובר בהתארגנות בקרב השורה השנייה ובקרב חברי המועצה של המפלגה. בסוף השבוע עבדו כמה מחברי המועצה כדי לגייס את 180 החתימות הנדרשות לכינוס דחוף של מועצת מרצ המונה 901 חברים, כדי לדון בהחלפת ברק בפרס. בין החותמים ח"כ חוסני ג'בארה, החברה במטה הערבים ובמטה הנשים של ברק, והרשומה כנואמת במספר כנסים עתידיים של מטות אלה. ח"כ מוסי רז ונעמי חזן התלבטו אם לחתום. לדברי ליאור קורן, אחד המחתימים, השניים נתנו את ברכת הדרך אך ללא חתימתם. ח"כ מוסי רז מסביר: "אני חושב שכרגע מוקדם לדבר על זה, זה בידו של ברק, וטוב היה אם ברגע האמת יחליט לבד. הוא צריך להחליט ברגע המתאים, ובהחלט חייב להתחשב בסקרים".
במרצ שוקלים לפנות גם לאנשי הרוח שהיו שותפים להכרעה בעד ברק, בכינוס ההנהלה המפורסם לפני כמה שבועות. א.ב. יהושע כבר הצהיר בראיון שהוא בעד החלפת ברק בפרס, הסופר עמוס עוז אמר הערב ל-ynet כי הוא מתנגד להחלפת ברק, אך סירב לפרט מדוע. מחר יעלה הנושא לדיון בכינוס סניף תל אביב של מרצ, ומיד לאחריו יתכנס מטה הפעולה למען פרס לישיבה בה ידונו כיצד להרחיב את הפעילות.

עימות בין פעילי ברק ופרס

העימות בין אנשי פרס לאנשי ברק הגיע ביום ו' גם לטקס השקת הקמפיין החדש של ברק, תחת הסיסמה "אהוד ברק לעתיד ילדינו", שנערך ליד תחנת רכבת צפון בתל אביב. בעת כינוס הפעילים במקום, בנוכחות אנשי המפלגה רענן כהן ויובל פרנקל, הגיעו גם אנשי פרס, ובראשם שמרית אור, וניסו לתלות שלט הקורא לברק לפרוש מהמירוץ. לדברי אחד מאנשיו של פרס, פעיל של ברק חתך בסכין יפנית את חיבורי השלט, וכתוצאה מכך החלו שני פעילים משני הצדדים להתקוטט, כשהשאר ניסו להפריד ביניהם. גם המשטרה הגיעה למקום.
לאחר מכן הפכה הקטטה הזאת לוויכוח מילולי בין שני הצדדים בטונים גבוהים. אנשי ברק צעקו לעבר שמרית אור: "אתם גורמים נזק, זה תרגיל שלך ליחצן את עצמך, את רוצה לרוץ לראשות המועצה ומשתמשת בזה כמנוף פוליטי. אתם יורים לתוך הנגמ"ש. את משתפת פעולה של שרון". אור עמדה בפרץ ובקול שקט ובוטח הסבירה לאנשי ברק: "רק לפרס יש סיכוי. יושב ציבור מאוד גדול בבית, שלא מוכן להצביע לברק".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פרס. מסתפק בקריאה לתמוך בברק
צילום: רויטרס
צילום: דודו פריד
ברק. אחד ממקורביו אמר על פרס: חתרן בלתי נלאה
צילום: דודו פריד
מומלצים