שתף קטע נבחר

חוק הבוררות של נאמן: גם עורכי הדין נגד

סערה בצמרת מערכת המשפט על רקע הצעתו של שר המשפטים לחייב להעביר לבוררות תיקים של עד 2.5 מיליון שקל, כדי להקל את עומס השופטים. נשיא העליון: חשש לפגיעה בעצמאות בתי המשפט. לשכת עורכי הדין: למנות עוד שופטים. מסכימים לפתרון זמני של בוררות, אבל לא לחוקק חוק

הרוחות סוערות בצמרת מערכת המשפט על רקע הצעת חוק בוררות שיזם שר המשפטים יעקב נאמן. מחר (יום ג') אמורה ועדת חוקה בכנסת לדון בהצעת החוק לקראת קריאה שנייה ושלישית, חרף התנגדותו של נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס, של הנשיאה לשעבר דורית ביניש ושל לשכת עורכי הדין.

 

 

לפי הצעת החוק שיזם נאמן בשנה שעברה, מתדיינים בתביעות כספיות של עד 2.5 מיליון שקל יחויבו לנסות לפתור את הסכסוך בבוררות בפני עורכי דין פרטיים לפני שיביאו אותו לבית משפט. נאמן סבור כי כך ניתן להקל את העומס הבלתי אפשרי בבתי המשפט, במיוחד בבתי משפט השלום.

 

בניגוד למקובל כיום, לראשונה הליך הבוררות לא יהיה תלוי בהסכמת הצדדים, והעברת התיק לבוררות תיעשה על פי הוראת נשיא או סגן נשיא בית משפט שלום. השופטת בדימוס ביניש טענה בעבר כי מדובר למעשה בהפרטת בתי המשפט.

 

גרוניס: "קשיים חוקתיים ומעשיים"

בחוות הדעת שהעביר השופט גרוניס לוועדת החוקה כתב נשיא העליון כי הוא סבור שהצעת החוק "מעוררת קשיים חוקתיים ומעשיים משמעותיים",

והוסיף כי היא עלולה לפגוע בעצמאות בתי המשפט, בזכות להליך הוגן, ובזכות הגישה לערכאות. 

 

גרוניס גם הביע ספק אם ההצעה תקל את העומס בבתי המשפט, וכי לצד ההפסד של הצדדים מכך שלא שופטים מקצועיים ידונו בעניינם, יביא העניין לעומס פרוצדורלי על המערכת. "לפיכך, ניכר כי הנזק הצפוי מהצעת החוק עולה על התועלת שעשויה להיות בצדה".

 

נשיא בית המשפט העליון טען גם כי בהעברה של סמכות שיפוטית ממערכת המשפט לגורמים פרטיים "שלא חלות עליהם המגבלות החלות על שופטים, ושהתמריץ הכלכלי יעמוד בבסיס עבודתם",

יש פגיעה בחוקי יסוד.

 

לפי חוות דעתו של גרוניס, כל העקרונות המבטיחים את עצמאות השופטים: אופן בחירתם, מינוים, קביעת שכרם וכללי האתיקה והפסלות החלים עליהם, "נעדרים מהצעת החוק, ולא בכדי. ספק אם ניתן להחיל מערכת נורמות קפדנית על עורכי דין שאינם חלק ממערכת המשפט". השופט גרוניס סבור שהפתרון לסחבת הוא ייעול המערכת. 

  

בניגוד למצופה, עורכי הדין ממש לא נלהבים לקבל על עצמם תפקידי בוררות, אף שהחוק יכול להבטיח להם פרנסה. בלשכת עורכי הדין עובדים במרץ לגבש עמדה לקראת הדיון בוועדת חוקה בכנסת.

 

בלשכת עורכי הדין סברו כבר בעבר שיש להוסיף עוד כ-300 תקני שופטים על מנת לפתור את העומס המוטל על גבי שופטים. יחד עם זאת, כפתרון זמני מביעה הלשכה תמיכה בעורכי דין שישמשו כבוררים אך לתקופה קצובה בלבד. בלשכה מתנגדים להחלת החוק באופן קבוע כפי שרוצה נאמן.

 

כמו כן, בעמדת לשכת עורכי הדין שהוגשה היום לוועדת

 החוקה לקראת הדיון מחר, מצוין כי באופן כללי העוסקים בבוררות מעדיפים שזאת תיעשה בהסכמה, וכי עיקרון זה עומד בבסיס הבוררות. הלשכה צירפה לעמדתה שהגיעה לידי ynet נייר עמדה מטעם מוסד הבוררות שלה, ובו היא מציינת כי ניתן לקבל כהוראת שעה ולזמן מוגבל בוררות חובה, נוכח המצב הקשה של העומס בבתי המשפט, כך שזו תסייע בהורדת העומס וכן תשנה את ההרגלים ותטמיע שימוש בבוררות.

 

גם במצב זמני זה מציעה הלשכה לפעול דרך מוסדות הבוררות הקיימים שכבר מוכשרים ומוכנים לכך. כמו כן מתנגדת הלשכה, באמצעות מוסד הבוררות שלה, לקביעת החוק החדש כי מי שיעסוק בבוררות לא יוכל לעסוק בעיסוק אחר המיוחד לעורך דין, זאת מבלי שיידע כמה ישלמו לו וכמה תעסוקה תהיה לו. לדברי הלשכה מצב זה יביא לכך שלאו דווקא הטובים ביותר יעסוק בבוררות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר המשפטים יעקב נאמן
צילום: גיל יוחנן
נשיא בית המשפט העליון, אשר גרוניס
צילום: גיל יוחנן
מומלצים