שתף קטע נבחר

שניים אוחזין: מתנחלים ופלסטינים בבית במז' י-ם

בית המשפט אפשר לקבוצת מתנחלים שפטרונה הוא איל ההון ארווין מוסקוביץ', לקבל חזקה על חדר שצמוד לבית משפחה פלסטינית בראס אל-עמוד. המתנחלים מרוצים: "נדרוש את שאר הקרקע". המשפחה הפלסטינית: "זה הבית שלנו מ-1952"

"זה הבית שלי משנת 1952 ופתאום מגיעים לכאן שומרים ושמים גדר", כך אמר היום (ב') מורד חמדאללה משכונת ראס אל-עמוד במזרח ירושלים. בעקבות פסיקה שקיבל באחרונה בית המשפט נקבע כי החדר והחצר הצמודים לבית המשפחה הפלסטינית נמצאים בבעלות יהודית. בהתאם לפסיקה ולהחלטת ההוצאה לפועל, מסרה אתמול המשפחה את החזקה על החדר לקבוצת מתנחלים מהר הזיתים. המתנחלים מתכוונים לשפץ את המבנה ולאכלס אותו בדיירים ועד אז הציבו במקום שומרים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

משפחת חמדאללה התעוררה הבוקר וגילתה כי בכניסה לחדר הצמוד לביתם ניצבים המאבטחים היהודים. אבי המשפחה מורד סיפר כי "עד לפני מספר שבועות התגוררו בחדר הזה אחי, אשתו והילד שלהם בן השנתיים וחצי. אחרי פסיקת בית המשפט לפני כמה שבועות הם הפסיקו לגור כאן וכעת אנחנו גרים 13 נפשות בשני חדרים. אתמול פינינו סופית את כל הציוד ומסרנו את החדר והחצר. היום בבוקר התעוררנו וראינו שומרים בכניסה לחדר, על מנת להפריד בין השטח שלנו לשלהם הם שמו גדר תיל בחצר והשאירו לנו רק שביל גישה קטן. כעת הילדים לא יכולים להסתובב בחצר".

 

חמדאללה ציין עוד כי "יש שטח קטן בחצר שנקבע שהוא שלנו, אבל אנחנו לא יכולים להגיע אליו בגלל שנקבע שהשטח באמצע בבעלות יהודית". במהלך דבריו של חמדאללה, ביקשו ממנו המאבטחים לזוז מהמקום בטענה שהוא שוהה בשטח שאינו שייך לו. חמדאללה מתעקש והציג מפה שלפיה אותה פיסת קרקע נמצאת בחזקתו.

 

"ממש כואב לי הלב", אמר חמדאללה. "אני חושש שינסו לקחת גם את מה שנשאר לנו. נעשה הכול לפי החוק אבל אני חושב שיהיה מאוד קשה להסתדר עם שכנים יהודים שגרים מעבר לקיר".

 

"הם שמו גדר תיל והשאירו שביל קטן". בית המריבה במזרח ירושלים, היום (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
"הם שמו גדר תיל והשאירו שביל קטן". בית המריבה במזרח ירושלים, היום(צילום: אלי מנדלבאום)

 

מנגד, איש הימין אריה קינג לא רואה כל בעיה בסידור החדש: "מזרח ירושלים מורגלת בכאלה מקרים", הוא אומר. "כל מי שפולש לקרקע לא שלו צריך להבין שאנחנו לא מתכוונים לוותר. נמשיך לדרוש את שאר הקרקע. ייקח מספר ימים לבצע בנכס תיקונים ולהכשירו למגורים, לאחר מכן ייכנסו דיירים להתגורר בו".

 

אחמד סוב-לבן, רכז שטח בעמותת "עיר עמים" טוען שמדובר בצעד שמנסה לחזק את הריבונות היהודית במזרח ירושלים - דבר שימנע לטענתו מציאת פתרון לשני הצדדים. "הקרקע נמצאת בבעלות יהודית מתוקף החוק הישראלי המאפשר השבת נכסים שאבדו ליהודים ב-1948. אך החוק אינו מאפשר הליך דומה לפלסטינים שאיבדו במלחמה את רכושם. באותה מידה אנו יכולים לבוא לדרוש שטחים בתל-אביב ובירושלים אבל אנחנו לא מבקשים אותם. ככה לא יהיה פתרון לסכסוך".

 

"זה הבית שלי מ-1952". המפה שהציג אבי המשפחה הפלסטינית ()
"זה הבית שלי מ-1952". המפה שהציג אבי המשפחה הפלסטינית

 

בשנים האחרונות הגישה קבוצה בראשותו של איל

ההון היהודי-אמריקני ארווין מוסקוביץ' כמה תביעות במטרה להביא לפינויה של משפחת חמדאללה מהמתחם. חלקת המקרקעין נרכשה בתקופת השלטון העותמאני בידי הכוללים חב"ד ו-ווהלין אך בשנת 1948 נותק הקשר בינם לבין השטח. על השטח השתלט אדם שנרשם כבעליו בטאבו הירדני ובשנת 1952 נתן בו חזקה למשפחת חמדאללה. במרוצת הזמן נבנו במקום מבנים נוספים שחוברו למבנה אחד.

 

בשנת 1967 גילו הכוללים את שנעשה והגישו תביעה לבית המשפט המחוזי ובעקבותיה בוטלו הרישומים. בשנת 1990 רכש מוסקוביץ' את הקרקע ובשנת 1995 הגיש תביעה לפינויה של משפחת חמדאללה מן המקרקעין ומאז נמשך מאבק משפטי ארוך בין הצדדים. כאמור, בסיום ההליך המשפטי נקבע כי אחד המבנים והחצר יעברו לידי מוסקוביץ'.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתנחלים ישפצו את המבנה ויאכלסו אותו בדיירים. מזרח ירושלים, היום
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים