שתף קטע נבחר

בג"ץ לא הכריע, הפליטים יישארו מעבר לגדר

שופטי בג"ץ הודיעו כי הדיון בבקשה להכניס ארצה את מבקשי המקלט הכלואים בגדר הגבול הדרומי יתחדש ביום א'. נציגת המדינה: "לנו הזכות לקבוע מי יבוא בשערינו", אך הודתה כי מבקשי המקלט כבר מצויים למעשה בשטח ישראל. הצבא מנע מארגון "רופאים לזכויות אדם" להגיע אליהם

שופטי בג"ץ שדנו בצהריים (יום ה') בעתירה הדורשת לאפשר את כניסתם של מבקשי המקלט הכלואים בגבול ישראל מצרים, הודיעו למדינה להגיש הודעת עדכון עד לדיון שיתחדש בעניין ביום א'. המשמעות: כ-20 המסתננים האריתריאים שכלואים בין הגדרות כבר שמונה ימים, יישארו שם גם בסוף השבוע.

 

השופטים ציינו כי הבינו מהמדינה כי היא מספקת למבקשי המקלט מזון ומים, וכן טיפול רפואי במידת הצורך. זאת נוכח תגובתה לעתירה, שהגיש ארגון "אנו פליטים". נציגת המדינה הסבירה: "לישראל כמדינה ריבונית שמורה הזכות להחליט מי יבוא בשעריה". הארגון דרש לאפשר למסתננים להיכנס ארצה. שעה קלה לפני הדיון, צה"ל שוב מנע הגעת פעילים לקבוצת הפליטים המתדפקת על הגדר, כשחיילים וכוחות משטרה לא איפשרו ל"רופאים לזכויות אדם" להגיע אליהם. הרופאים הגיעו לאזור במטרה להעניק טיפול רפואי למסתננים. 

 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

במהלך הדיון ביקשו השופטים לדעת אם המסתננים נמצאים על הגבול ממש או בתוך שטח ישראל. נציגת המדינה השיבה כי הגדר מצויה כמה מטרים בתוך ישראל, וכדבריה: "אי אפשר לבנות גדר בתוך השטח המצרי".

 

עמותת "אנו פליטים" ביקשה לחייב את שר הביטחון אהוד ברק ואת שר הפנים אלי ישי להתיר לקבוצת האריתריאים להיכנס לישראל ולברר את בקשתם למקלט בינלאומי בארץ. העותרים ביקשו דיון דחוף בעניין, והשופטת אסתר חיות נענתה להם.

 

בדיון שניהל נשיא בית המשפט השופט אשר גרוניס יחד עם השופט ניל הנדל והשופט חנן מלצר, נכח גם מח"ט חטיבת עזה. המדינה טענה בתגובה לעתירה: "במישור ההומניטרי ומבלי לגרוע מטענות המדינה בדבר היעדר יסוד לטענות מכוח דיני הפליטות, פועלים כוחות הצבא לספק לקבוצה צורכי מזון ושתייה בסיסיים. ככל שיתעורר (והתקווה היא כמובן שחשש זה לא יתממש) צורך דחוף במתן טיפול רפואי חיוני או הומניטרי, יינתן לעניין זה מענה בכל דרך שתידרש".

 

ממתינים להכרעה. אריתריאים בגבול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממתינים להכרעה. אריתריאים בגבול(צילום: רויטרס)
 

בהתייחס לטענה שלפיה ישראל מחויבת לפתוח את שעריה על סמך הטענה כי נתיני אריתריאה אינם מוחזרים לארצם בשל מדיניות האי-הרחקה הזמנית, "עמדתנו הינה כי אין לטענה זו יסוד שבדין".

  

המדינה טוענת כי הנחת המוצא לדיון הינה כי לישראל כמדינה ריבונית "שמורה הזכות להחליט מי יבוא בשעריה. במסגרת מימוש ריבונותה של ישראל מותר לה להקים את הגדר המפרידה בינה לבין מצרים". בהסבר הוסיפו כי המשמעות של הקמת הגדר הינה כי "לזכות העקרונית של ישראל ככל מדינה ריבונית, למנוע כניסה חופשית של נתינים ממדינות זרות לשטחה, ניתן ביטוי גם בדרך של הקמת מכשול פיזי".

 

השופט: רה"מ הצהיר שיאפשר כניסת פליטים

עו"ד יוכי גנסין, נציגת המדינה, טענה בדיון כי עמדתה שלא להכניסם קיבלה את אישור ראש ממשלה. השופט מלצר תהה "איך זה מתיישב עם הצהרת ראש הממשלה, שיאפשר לפליטים להיכנס למרות הגדר?". מדובר בהצהרה שהובאה בראש העתירה, כציטוט מדברי ראש הממשלה: "איננו מתכוונים לעצור פליטי חרב, אנו מאפשרים את כניסתם ונמשיך לאפשר את כניסתם", דברים שאמר בישיבת הממשלה בנובמבר 2010. גנסין טענה כי מדינת ישראל מקימה גדר בשביל למנוע כניסה וכדי להתמודד עם תופעת ההסתננות. מלצר תהה: "הגדר היא למנוע כניסת מהגרי עבודה, אבל מה עושים עם פליט שמגיע?".

 

גנסין הסבירה כי מי שצריך לקלוט אותם ולבדוק את בקשות המקלט שלהם היא מצרים, שמחויבת לאמנת הפליטים גם היא, וממנה הם הגיעו.  

 

בתגובה הבהירו מי שייצגו את העותרים, עו"ד יפתח כהן ועומר שץ: "טענת המדינה שמבקשי המקלט התלויים על הגדר צריכים להגיש בקשה למקלט במצרים - היא גם מופרכת מבחינה משפטית וגם דוחה מבחינה מוסרית; על פי החוק הבינלאומי, רק הסכם בין שתי מדינות יכול לאפשר החזרת מבקשי מקלט ממדינה אחת לזו שבה דרכו לראשונה. לישראל ומצרים אין שום הסכם כזה".

  

עו"ד שץ אמר בדיון כי הגדר מועילה ומאפשרת לברר מי מהגר עבודה ומי מבקש מקלט, "אבל לתקוע גדר ולומר, 'המצב המשפטי השתנה בגלל זה' - אנחנו לא מקבלים זאת. הגדר אפקטיבית, יש 90 אחוז ירידה (במספר המסתננים), אבל ייתכן שמבין עשרת האחוזים שכן הגיעו יש מבקשי מקלט, לכן יש לבדוק זאת". 

 

שץ טען כי אם הם חוזרים אחורה, "החיילים המצרים יורים בהם, או שהמבריחים אונסים וסוחרים באיבריהם".  

 

לאחר הדיון בעתירה קיימו השופטים "דיון במעמד צד אחד", בנוכחות נציגי המדינה ונציגי צה"ל, שחשפו מידע על אודות המתרחש במצרים בימים אלה. בהמשך הודיעו השופטים למדינה שעליה לעדכן את תשובתה עד יום א', כאמור.

 

בזמן הדיון מנעו כוחות הצבא את הגעתם של "רופאים לזכויות אדם" אל המסתננים. המשלחת כללה חמישה רופאים, שתי אחיות ומספר סטודנטים לרפואה. נציג הרופאים, דוקטור קובי ארד, אמר: "אנחנו לא עוסקים בשאלה פוליטית, אם הם כן ייכנסו או לא ייכנסו לישראל. כרגע יש בני אדם במצוקה קיצונית ולא הגיוני שלא נציע להם פתרון". הוא הוסיף: "יש פה סיטואציה אנושית ממעלה ראשונה. אנו באים לבדוק אנשים במצוקה שמצויים שמונה ימים בחום, כנראה ללא די מזון ושתייה, כך שצפוי שיהיו בעיות רפואיות. אנחנו לא יודעים מה תנאי ההיגיינה והבאנו מומחה למחלות זיהומיות ורפואה דחופה על מנת להתרשם אם יש צרכים רפואיים אקוטיים".

 

הסטודנט יניב פניג חזר למקום בפעם השנייה. לדבריו, "מבקשי המקלט עדיין בסכנה קיומית". לדעתו לישראל יש זכות לנהל מדיניות הגירה ברורה והיא לא צריכה לקבל המוני מהגרי עבודה מכל העולם, "אך יחד עם זאת המדינה מעניקה הגנה לקבוצות ספציפיות דוגמת האריתריאים והסודנים ויש שמץ של צביעות לדחות אותם כשהם מגיעים עד הגדר".

 

מה צורכיהם הרפואיים? מבקשי המקלט בגבול (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מה צורכיהם הרפואיים? מבקשי המקלט בגבול(צילום: AFP)
 

האחות עזיזה קידנה סיפרה: "אני פה כאות סולידריות למי שהגיע לגבול מבלי שניתן להם מקלט. התקווה שלי היא שישראל תחוש את סבלם ותעניק להם זכות להיכנס". 

 



מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בהתאם להנחיית הדרג המדיני ולהחלטת ממשלת ישראל, פועלים כוחות צה"ל למניעת כניסה בלתי חוקית לשטח מדינת ישראל בגבול המערבי. במסגרת זו, נשלמת בימים אלה הקמת גדר לאורך הגבול. בצדה המערבי של הגדר, הפונה לשטח מצרים, מצויה בימים האחרונים קבוצת זרים אשר כניסתם לישראל נמנעת הודות לגדר זו". כוחות צה"ל העבירו להם מים ומזון מבעד לגדר.

 

20 מבקשי המקלט שוהים כבר שמונה ימים בחום הכבד בין הגדרות בגבול מצרים כשהם מבקשים להיכנס לישראל. פעילי זכויות אדם ניסו להגיע למסתננים ולסייע להם, אולם הם נבלמו על ידי חיילים בטענה שמדובר בשטח צבאי סגור. בארגוני זכויות אדם ובאו"ם הביעו חשש לבריאותם נוכח התנאים הקשים במקום.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילנה קוריאל, אביאל מגנזי ועומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלואים בין הגדרות
צילום: רועי עידן
מבקשי המקלט בגבול מצרים
צילום: AP
מומלצים