שתף קטע נבחר

מהפכת נאמן: אמהות לא יזכו לעדיפות בגירושים

שר המשפטים הפיץ את תזכיר "חוק הורים וילדיהם", לפיו טובת הילד תתפוס משקל מרכזי ולא תהיה עוד עדיפות לאמהות במקרים של אי הסכמות וגירושים. בכך אימץ נאמן המלצות של שתי ועדות שעוררו בעבר את זעמן של ארגוני נשים

מהי טובת הילד? זו השאלה המרכזית עם כובד המשקל הגדול ביותר שעשויה לעמוד בעתיד בפני שופטי ישראל שידונו בתיקי גירושים. תזכיר "חוק הורים וילדיהם" ששר המשפטים יעקב נאמן אישר אתמול (ה') להפצה מבקש לקבוע כי לא תהיה עוד עדיפות לאחד מהמינים בין ההורים במקרים של אי הסכמות וגירושין. אם יאושר החוק במתכונת זו, יהיה הדבר מהפכה בדיני הגירושים במדינת ישראל.

 

סוגיית הילד - כתבות נוספות

 

תזכיר החוק המוצע מסדיר את נושא האחריות ההורית למימוש זכויות הילד, במסגרת המשפחתית ולאחר פירוד ההורים, על ידי הוראות שנועדו לשנות את המצב המשפטי הנוהג היום ביחסי הורים וילדיהם.

 

המלצות הוועדות הציבוריות "הילד ומשפחתו" ו"הוועדה לבחינת ההיבטים המשפטיים של האחריות ההורית בגירושין" שעסקו באחריות ההורית למימוש זכויות הילד ובאחריות ההורית לילדם לאחר שההורים נפרדו, שפורסמו לפני שנים הביאו לזעם גדול בקרב ארגוני נשים שרצו להשאיר את העדיפות האימהית בבתי המשפט. אך החוק שמציע שר המשפטים אימץ את המלצות הוועדות שרואות שראו בעיקרון טובת הילד שיקול ראשון במעלה.

 

לפי תזכיר החוק המוצע, יבוטלו מרבית מההוראות בפרק "הורים וילדיהם הקטינים" שבחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. משמעות הדבר היא ששני ההורים יהיו אחראים במשותף לטיפול בילד, למימוש זכויותיו ולהתפתחותו. כאשר במקום שההורים לא יגיעו להסכמה ביניהם, יקבע בית המשפט את אחריותם ההורית בהתאם לעיקרון טובת הילד.

 

ביטול "חזקת הגיל הרך"

זכותו של הילד היא ששני הוריו יהיו אחראים על גידולו והתפתחותו, לכן אין לפי החוק המוצע מקום להמשיך את הנהוג כיום, לפיו ילד עד גיל שש יהיה בחזקת האם. במידה שההורים אינם מגיעים להסכמה ביניהם להסדרת חלוקת האחריות ההורית, קובע החוק קווים מנחים להורים ולבית המשפט כיצד יש להפעיל את עיקרון טובת הילד.

 

החוק מונה רשימה של זכויות בסיסיות של הילד, תוך הכרה במרכזיות זכות הילד להורות ולרמת חיים הולמת. דבר זה בא לידי ביטוי בפרט בחובה לשתף את הילד בתהליך קבלת החלטות בעניינו ובהכוונת ההורים לפתרון חילוקי הדעות בינם לבין ילדיהם בדרכי שלום, לרבות באמצעות צד שלישי, ולא רק באמצעים משמעתיים-כוחניים.

 

החוק מציע שכאשר ההורים עומדים להיפרד, יהיה עליהם להגיש לבית המשפט הסכם הורות שבו יציגו את אופן מימוש אחריותם ההורית לאחר הפירוד בנושאי בריאות, חינוך, מגורי הילד, זמני הטיפול האישי של ההורה בילד. כדי להבטיח שההורים יעמדו בהסכם, מעניק החוק לבית המשפט אמצעים הדרגתיים לטיפול בהפרת ההסכם.

 

אם אחד ההורים מעוניין להגר עם הילד או להעתיק את מקום מגוריו בארץ, מבלי הסכמת ההורה האחר, החוק המוצע מחייב את ההורה המבקש לפנות מראש לבית המשפט ולהציג תוכנית לקליטת הילד. בנוסף, יציג ההורה המבקש הסכם הורות אשר יבטיח את שמירת הקשר של הילד עם ההורה השני.

 

בנוסף, החוק מציע תיקון לחוק בית המשפט לענייני משפחה, בכך שלא יידרשו עוד ריבוי של חוות דעת מומחים, כאשר אין בעיה אישיותית-פתולוגית אצל הורה או ילד. הוראה זו, מטרתה למנוע נזק לקטין בשל ריבוי חוות הדעת, במצבים שנהוגים כיום בשל מחייבות הילד לעבור מספר פעמים מבחנים ובדיקות.


פורסם לראשונה 06/09/2012 22:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
הניסיון לשינוי יוצא לדרך
צילום: אלעד גרשגורן
שר המשפטים יעקב נאמן
צילום: ירון ברנר
מומלצים