שתף קטע נבחר

המסתננים הוכנסו: "המדינה שמה פס על ביהמ"ש"

אחרי שהותר לשתי נשים וילד מאריתריאה שהיו כלואים בגבול המצרי להיכנס ארצה, תקף עורך הדין שהגיש את העתירה לבג"ץ את שליחת היתר למצרים: "המדינה העלימה אנשים שאין לאף אחד מושג מה איתם". ח"כ זהבה גלאון: "זו הפקרה צינית"

פתרון הושג אמש (יום ה') למשבר המסתננים מאריתריאה שהמתינו להיכנס לישראל מסיני, אחרי שמונה ימים. המדינה אפשרה לשתי נשים וילד לבוא בשעריה, אך הפנתה את 18 הגברים הנותרים למצרים שהסכימה, לדברי לשכת ראש הממשלה, להשאירם בתחומה. "ההחלטה הזו היא הפקרה צינית שעלולה להוביל להתרת דמם", אמרה בתגובה יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון.

 

 

"אין במחווה כלפי שתי הנשים והנער, שקיבלו אישור הומניטרי להיכנס לישראל, כדי לטשטש את ההחלטה המופקרת של מדינת ישראל, שהתאפשרה בגלל ההשתהות של בית המשפט העליון לקבל החלטות, כשגורלם של מבקשי מקלט עומד על כף המאזניים", הוסיפה ח"כ גלאון.

 

קבוצת מבקשי המקלט בגבול. הרוב הופנו למצרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קבוצת מבקשי המקלט בגבול. הרוב הופנו למצרים(צילום: רויטרס)

 

עו"ד יפתח כהן, שהגיש את העתירה לבג"ץ בשם "אנו פליטים" בבקשה להכניס את כל קבוצת האריתריאם ארצה, אמר ל-ynet: "המדינה שמה פס על ההליך המשפטי, העלימה אנשים שאין לאף אחד מושג מה קרה איתם. לשכת ראש הממשלה לא תצליח לטשטש את העובדה שאיש לא יודע מה קרה ל-18 אריתריאים שהוחזרו לסיני. מי לקח את האנשים האלה, למה אנשים מורעבים שבמשך שבעה ימים נאחזים בגדרות פתאום נעלמים, דווקא תחת עינו הפקוחה של בג"ץ".

 

בתשובה לשאלה אם הכנסת כל הקבוצה לא הייתה מהווה תקדים מסוכן, השיב עו"ד כהן כי "התקדים המסוכן הוא שלא הכניסו את כולם. בעיניי זה מסוכן שלא הכניסו 18 איש שעכשיו אולי סוחרים באיברים שלהם, או שירו בהם". 

 

"שהיועץ המשפטי יספר לי מה קרה עם האנשים האלה"

באשר לצעדים הבאים שבהם מתכוון לנקוט הארגון, אמר עו"ד כהן כי בכוונתם לבקש מבג"ץ להורות למדינה להבהיר מה בדיוק קרה לאריתריאים שהוחזרו למצרים. "אני רוצה שהיועץ המשפטי שחתום על התגובה שהוגשה היום לבג"ץ, שהוא יספר לי מה קרה עם האנשים האלה, הוא חתום על התגובה, הוא חתום על המעשים האלה".

 

שתי הנשים שהורשו להיכנס ארצה הועברו לכלא סהרונים שבנגב. חבר הכנסת דב חנין (חד"ש) שהגיע מוקדם יותר לגבול בבקשה לפגוע באריתריאים וסורב על-ידי חיילי צה"ל, הודיע כי יגיע להיפגש עם השתיים בכלא, ופנה לשר לביטחון פנים כדי לבקש ממנו אישור לפגוש בהן בכלא כדי לעמוד על מצבן.

 

לדברי ח"כ חנין, הפרשה מעוררת שאלות קשות: "מי היו האנשים האלה? האם הם זכאים להגנה כמבקשי מקלט? מה יקרה איתם עכשיו?". הוא הוסיף כי כי הלקח מהפרשה הוא שגדר היא לא פתרון קסם. "המיליארדים שהושקעו בה לא יכולים להיות חלופה להסדרים בינלאומיים ואזוריים. הם גם לא משחררים מהחובה המוסרית והמשפטית לבדוק את מצבם של האנשים המתפקדים על הגדר".

  

מארגון רופאים לזכויות אדם שאנשיו ניסו מוקדם יותר להגיע למסתננים ולהעניק להם טיפול רפואי, אך נחסמו בידי כוחות צה"ל, נמסר שהם אמנם מברכים על הכנסת שלושה מסתננים ארצה, אך "בסופו של דבר, מדובר בהסדר ציני המסכן את שלומם וביטחונם של שאר הפליטים". בהודעה שפרסם הארגון נכתב כי "כלל הפליטים זכאים להגנה, לא רק נשים וילדים ועל ישראל למלא חובתה זו".

 

"ממשלת ישראל לא תוכל להעמיד פני תם ולהעניק מחוות הומניטריות חלקיות, יש למדינה אחריות, יש אמנות בינלאומיות עליהן היא חתומה, קיים עקרון איסור ההחזרה, וישראל מחויבת לעמוד בסטנדרטים הללו כלפי כלל הפליטים ולאפשר לכל מי שמגיע לכאן בדיקה הוגנת והגנה".

 

שרה רובינסון, רכזת הקמפיין לזכויות פליטים באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, כי ארגונה תיעד בשנים האחרונות מבקשי מקלט אריתריאם שהוחזרו בכפייה ממצרים לארצם. "ישראל הפרה את התחייבויותיה הבינלאומיות לפי אמנת הפליטים", מסר רובינסון, "אמנסטי אינטרנשיונל ישראל שב וקורא לממשלה למלא את התחייבויותיה הבינלאומיות ולדאוג לשלומם של מבקשי מקלט כמו גם לתת להם את האפשרות הראויה לבקש מקלט".

פורסם לראשונה 06/09/2012 23:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיכו שבוע בגבול לפתרון
צילום: רויטרס
"המדינה העלימה אנשים". עו"ד יפתח כהן
צילום: מתי אלמליח
"בית המשפט העליון השתהה". ח"כ גלאון
צילום: גיל יוחנן
גדר הגבול אינה פתרון קסם. דב חנין
צילום: ירון ברנר
מומלצים