שתף קטע נבחר

11 שנה ל-11 בספטמבר: על זיכרון וכסף

פוליטיקאים לא ישתתפו היום בטקס הזיכרון בניו יורק במלאות 11 שנים לפיגועים במגדלי התאומים. המוזיאון שהיה אמור להיפתח תקוע בגלל ויכוחים על עלות, והכבאים עדיין סופרים מתים ממחלות הקשורות לשאיפת הרעלים באתר הקריסה

אמריקה תציין היום (ג') 11 שנים לפיגועי 11 בספטמבר בניו יורק, בפנטגון ובפנסילבניה, אבל באירוע במנהטן לא יראו הפעם בדל זנבו של פוליטיקאי. הנשיא ברק אובמה יהיה הפעם באירוע האזכרה בפנטגון, ובניו יורק מבקשים לא להכניס פוליטיקה של בחירות לעצרת הזיכרון. אבל הפוליטיקה מלווה את הפיגועים מאז היום שאחרי נפילת התאומים – וכך גם הדיון על הכסף.

 

מנקים את השמות. 4.5 מיליון מבקרים בשנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנקים את השמות. 4.5 מיליון מבקרים בשנה(צילום: רויטרס)

 

בריכת הזיכרון. הפעלת המזרקות של הבריכות עולה 5 מיליון דולר בשנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בריכת הזיכרון. הפעלת המזרקות של הבריכות עולה 5 מיליון דולר בשנה(צילום: AFP)

 

הציבור הרחב מגיע בהמוניו לבריכת השמות המוקפת מפל בגראונד זירו, שסביבה גורדי השחקים שנותרו על עומדם ומגדלים חדשים שהולכים ונבנים. 4.5 מיליון בני אדם ביקרו באתר שבו חקוקים שמותיהם של כמעט 3,000 האנשים שנספו בפיגועים.

 

אבל לטקס השנה לא הוזמנו אפילו ראש העיר מייקל בלומברג ומושל ניו ג'רזי הפופולרי, כריס כריסטי. שניהם אחראים על רשות הנמל המשותפת לניו יורק ולניו ג'רזי, הבולמת תוכנית גרנדיוזית להקמת מוזיאון בעלות של כ-700 מיליון דולר, שתפעולו יעלה כ-60 מיליון דולר בשנה.

 

מניפים את דגל ארה"ב לקראת הטקס היום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מניפים את דגל ארה"ב לקראת הטקס היום(צילום: רויטרס)

 

לשם השוואה: העלות השנתית לתפעול הפארק הלאומי בגטיסבורג, לציון הקרב הגדול ביותר במלחמת האזרחים עומדת על 8.4 מיליון דולרים. יד הזיכרון להתקפה על פרל הרבור דורשת 3.6 מיליון דולרים בשנה. 45 מיליון דולרים נדרשים לתפעול השנתי של בית הקברות הצבאי בארלינגטון, שבו מבקרים ארבעה מיליון מדי שנה.

 

הפוליטיקאים יישארו מחוץ לתחום באירוע הזיכרון היום, אבל המחלוקת סביב האופן הראוי לזכור את הנספים נוכחת מאז קריסת המגדלים ועד היום. הדעות חלוקות על העלויות, על העיצוב, על התכנים ואפילו על תקציבי האבטחה של המקום העלול להפוך גם בעתיד ליעד נחשק למחבלים.

 

הטקס בפנטגון בשנה שעברה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הטקס בפנטגון בשנה שעברה(צילום: רויטרס)

אתר הזיכרון בפנטגון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אתר הזיכרון בפנטגון(צילום: AFP)

קיר השמות בשנקסוויל, פנסילבניה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קיר השמות בשנקסוויל, פנסילבניה(צילום: רויטרס)

 

ראשי קרן הזיכרון והמוזיאון מבקשים להקצות 12 מיליון דולרים בשנה לשכירת חברת אבטחה פרטית. תיירים המגיעים לביקור באתר עוברים בדיקות ביטחון מהסוג הנהוג בנמלי תעופה ושומרים חמושים מסיירים בשטח. עלות ההפעלה השנתית של שתי מזרקות הענק מגיעה לחמישה מיליון דולרים בשנה. לכל זה צריך להוסיף את עלויות האחזקה הצפויות למוזיאון עצמו שהקמתו תקועה כרגע בגלל ויכוחים סביב תקציב.

 

המוזיאון היה אמור להיפתח החודש אבל הבנייה תקועה כשנה בגלל המחלוקת בין הקרן לבין רשות הנמל של ניו יורק וניו ג'רזי שהקרקע של גראונד זירו שייכת לה. ראשי הקרן סבורים כי הקמת המוזיאון תאפשר לגבות דמי כניסה. הם צופים שני מיליון מבקרים בשנה, שכל אחד מהם ישלם 12 דולרים.

 

ניצולים לאחר נפילת המגדלים. "מגיפה מתמשכת" משאיפת הרעלים (צילום: AP) (צילום: AP)
ניצולים לאחר נפילת המגדלים. "מגיפה מתמשכת" משאיפת הרעלים(צילום: AP)

 

מעבר לזיכרון ממשיך גם הוויכוח הלא פתור סביב הטיפול הרפואי באנשי צוותי החירום וההצלה שנפגעו משאיפת החומרים הרעילים שנפלטו מהריסות המגדלים. הכבאים בניו יורק הוסיפו בשבוע שעבר

תשעה שמות ל-55 החקוקים על קיר לזכרם של צוותי ההצלה וחילוץ הגופות שמתו משאיפת הרעל.

 

יש המעריכים שיותר מאלף מתו ממחלות הקשורות לפעילויות הצלה וסיוע בגראונד זירו. לפחות 20 אלף עובדים מטופלים ועוד כ-40 אלף נתונים למעקב רפואי. בזמן שהציבור חושב בעיקר על הנספים בפיגועים, ארגון ידידי הכבאים מדבר על "מגיפה מתמשכת". בשבועות האחרונים מתו מסרטן או ממחלות נשימה שלושה שוטרים, שני כבאים ועובד בנייה שהיו מעורבים בעבודות לאחר קריסת המגדלים.


פורסם לראשונה 10/09/2012 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תולים דגל ארה"ב על אתר בניית מרכז הסחר
צילום: רויטרס
אובמה. יהיה בפנטגון
צילום: EPA
בלומברג. לא הוזמן
צילום: רויטרס
מומלצים