שתף קטע נבחר

מתנת חג מעיריית י-ם לדיירים בקטמונים: צו פינוי

דיירי בניין שהוגדר כמבנה מסוכן לא שיערו שצו המורה להם לתקן ליקויים יהפוך במהרה להוראת פינוי מיידית. "אין לי אף אחד בעולם. לאן אלך?", תהתה דיירת. "זה סרט אימה. מתנה מעיריית ירושלים לחג". העירייה: הם הביעו נכונות לפינוי מרצון

כיצד אמורים להתמודד דיירי בניין בשכונת הקטמונים בירושלים עם צו פינוי מיידי, המורה להם לעזוב את ביתם בהקדם לנוכח הגדרתו "מבנה מסוכן"? בבניין שבו שש דירות מתגוררות שלוש משפחות ושלושה דיירם נוספים, רובם קשי יום המעידים על עצמם: "אנחנו נאבקים על החיים, לאן נוכל ללכת?".

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים מ-CNN ו-ynet

 

הבניין ברחוב דב הוז (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הבניין ברחוב דב הוז(צילום: גיל יוחנן)

 

לפני כשבועיים הכריזה העירייה על הבניין כמסוכן, ולששת הדיירים הוצא באותו היום "צו סגירת מבנה" החתום על ידי מהנדס העירייה, המורה להם לשכור מהנדס, לבדוק את המבנה ולתקנו תוך 20 יום בשל סכנה מיידית. אך עד אתמול כלל לא היה להם ברור כי עליהם לעזוב את בתיהם. העירייה לא הציעה להם כל פתרון, ואילו עובדים סוציאליים ממחלקת הרווחה של העירייה הבהירו להם הבוקר (ד') שהפינוי צריך להתבצע מיד.

 

רונית לוי (48), אם חד הורית לתאומים בני שלוש, סיפרה כי אין לה לאן לפנות. "אין לי אף אחד בעולם. לא הורים, לא בעל, לא משפחה. לאן אלך? לעירייה אין פתרון עבורנו. הם רוצים לזרוק אותנו לרחוב, הם אומרים שיחפשו פתרון אבל בינתיים אין. הדבר היחידי שהם אומרים מאתמול זה 'תפנו, תפנו'". היא ביקשה שיימצא עבורה דיור חלופי, וכנראה, פניית ynet לעירייה הובילה לכך שהעובדים הסוציאליים העלו את האפשרות לשכנהּ במלון ליומיים, אך זהו פתרון שלא יענה על צרכיה לטווח הרחוק. "אני לא יודעת מה אעשה עם הילדים, כל הגוף שלי רועד. זה סרט אימה. מתנה מעיריית ירושלים לחג".


צו של מהנדס העיר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
צו של מהנדס העיר(צילום: גיל יוחנן)

סדקים בבניין המגורים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
סדקים בבניין המגורים(צילום: גיל יוחנן)
 

גם שאר הדיירים מדווחים על פחד גדול מהסיכון שבבניין מצד אחד, ופחד גדול עוד יותר מהלא נודע: "אנחנו לא יודעים לאן נלך, היכן נגור, מי יסייע לנו ומה נעשה עם הציוד שלנו", אמרה דיירת אחת.

 

"העובדת הסוציאלית מעיריית ירושלים אמרה לי לא להיכנס לחלקים מסוימים בבית", סיפרה רונית. "היא הציעה, 'שימי בלוקים בתוך הבית'. עניתי שלא יהיה לי מקום לזוז ושאלתי איך אקח אוכל ממקרר שנמצא בחלק המסוכן. היא ענתה, 'תספרי ותשאירי כמה בלטות, כדי שתהיה לך גישה'. ביקשתי שהיא תבוא אליי ותראה שזה בלתי אפשרי, אבל התשובה שלה הייתה שאין לה זמן להגיע". 

 

נאלצת לארוז את הבית. רונית לוי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נאלצת לארוז את הבית. רונית לוי(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

סדקים בקירות הבית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
סדקים בקירות הבית(צילום: גיל יוחנן)

נאלצים להתפנות. דיירים בקטמונים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נאלצים להתפנות. דיירים בקטמונים(צילום: גיל יוחנן)
  

לשני דיירים בבניין תסייע ככל הנראה חברת עמידר, שבאמצעותה הם משתכנים במקום. אבל לדיירים האחרים אין מוצא ראוי בינתיים.

 

רונית רכשה את הדירה לפני שמונה שנים וחצי ומאז משלמת באופן סדיר את תשלומי המשכנתה. לפני שבועיים וחצי, כשקיבלה את המכתב מעיריית ירושלים, הוכתה בהלם. "יש כאן סכנה מיידית לדיירים גם במבנים סמוכים, בגלל סדקים", נכתב במכתב שהזהיר את הדיירים שאם לא יבצעו בדיקות ותיקון תוך 20 יום באמצעות מהנדס יחויבו בקנסות. "הילד שלי אומר שזה חלום בלהות. הם לא ישנים בלילה כבר כמה ימים. בחלום הכי גרוע שלי לא האמנתי שאצטרך לפנות את הבית. בבניין הזה גרים דיירים קשיי יום, אנשים שנאבקים עם החיים. לאן כולם ילכו?".  

 

מי יקבל אחריות ברמה הציבורית?

ברברה אפשטיין, מנכ"לית עמותת סנגור קהילתי שמסייעת לדיירים, הגדירה זאת כשערורייה: "ערב החג מפנים משפחות מבתיהן, מבלי שיש להן לאן ללכת מבלי שמישהו ברמה הציבורית לוקח אחריות על כך ומבלי שנמצא להם פתרון? אלה משפחות קשות יום שאין באפשרותן למלא אחר הצו. מחדל הבטיחות לא נגרם על ידן, הוא נמשך ככל הנראה כבר שנים רבות". 

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה, כי מדובר בתוספת לבניין שנבנתה לפני כ-30 שנה. מהנדסי המחלקה למבנים מסוכנים בעירייה התריעו כבר לפני כשבוע על התוספת המסוכנת הנמצאת בסכנת קריסה, ולפיכך ניתן צו פינוי לשש דירות הנמצאות בסיכון ממשי. בעיירה הוסיפו כי "בהתאם לדרישת הדיירים, המבנה נבדק גם על ידי מהנדס חיצוני מטעמם, שתמך גם הוא בחוות הדעת של העירייה והמליץ על פינוי מיידי. לגופו של עניין, כל הדיירים הביעו נכונות לפינוי מרצון".

 

עוד אמרו בעירייה כי "עובדי אגף הרווחה עמדו בקשר רציף עם המשפחות, במטרה לסייע להן למצוא פתרון הולם. כמו כן, האגף פנה למשרד השיכון בבקשה להגיש להן סיוע". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רונית לוי. "לאן אלך?"
צילום: גיל יוחנן
"בבניין הזה גרים דיירים קשיי יום"
צילום: גיל יוחנן
"יש כאן סכנה מיידית גם במבנים סמוכים, בגלל סדקים"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים