שתף קטע נבחר

אובמה על רצח השגריר: הצדק ייעשה, יחד עם לוב

בעקבות ההתקפה על שגרירות ארה"ב בלוב, שבה נהרגו השגריר כריסטופר סטיבנס ושלושה אנשי צוות, נשא נשיא ארה"ב נאום מיוחד שבו הבטיח שהרצח לא יערער את יחסי שתי המדינות וכי הן יעבדו ביחד כדי להביא את הרוצחים לדין. קלינטון: ההתקפה צריכה לזעזע את מצפונם של בני כל הדתות ברחבי העולם

הנשיא ברק אובמה פונה לאמריקנים בעקבות רצח שגריר ארה"ב בלוב, כריסטופר סטיבנס והבטיח: "שלא תהיה לכם טעות, הצדק ייעשה". הנשיא הבהיר כי "ההתקפה לא תפגע בקשר בין ארה"ב ולוב" וכי שתי המדינות יפעלו יחדיו כדי להביא את הפושעים לדין. מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון נשאה דברים לפני אובמה ואמרה כי ההתקפה "צריכה לזעזע את מצפונם של אנשים בני כל הדתות בכל העולם". היא אמרה שההתקפה בוצעה בידי "קבוצה קטנה ופראית" של מיליטנטים, ולא בידי העם הלובי או הממשלה בטריפולי. ynet העביר שידור חי מהבית הלבן.

 

רצח השגריר - ידיעות נוספות ב-ynet:

השגריר בלוב שירת בארץ: "אמפתי לשני הצדדים"

במאי סרט האיסלאם: אני ישראלי, ירדתי למחתרת

"אמרתי ליוצר הסרט: תגמור כמו תיאו ואן גוך"

 

 
אובמה וקלינטון, הערב. "החופש שלנו נשמר בזכות אנשים שמוכנים להילחם עבורו ולפעמים להקריב את חייהם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה וקלינטון, הערב. "החופש שלנו נשמר בזכות אנשים שמוכנים להילחם עבורו ולפעמים להקריב את חייהם"(צילום: AFP)
 
פצוע אמריקני, ככל הנראה סטיבנס, מפונה מהשגרירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פצוע אמריקני, ככל הנראה סטיבנס, מפונה מהשגרירות(צילום: AFP)
 
"אסור שנשכח שהחופש שלנו נשמר בזכות אנשים שמוכנים להילחם עבורו ולפעמים להקריב את חייהם",  אמר הנשיא. "דיפלומטים ואזרחים אמריקנים עובדים ללא לאות לקדם את האינטרסים של ארצנו בעולם. לפעמים הם נתונים בסכנה גדולה". הוא כינה את השגריר המנוח סטיבנס "מופת לכל מי שעבד איתו", ואמר כי העובדה שרציחתו אירעה דווקא בבנגזי, העיר שעזר להציל, היא טרגית.

 

גורם רשמי אמריקני אמר כי וושינגטון מתכוונת לשלוח ללוב יחידת נחתים המתמחה בלוחמה בטרור כדי להגביר את האבטחה סביב האמריקנים בלוב, ובבית הלבן שוקלים לשגר כוחות נוספים להגנת השגרירויות בקהיר וקאבול. השגרירויות באלג'יריה ובתוניסיה הזהירו את האזרחים האמריקנים במדינה מפני התקהלויות והפגנות שעלולות להפוך לאלימות. מוקדם יותר הודיע הנשיא האמריקני כי הורה להגביר את אמצעי הביטחון בשגרירויות ארה"ב ברחבי העולם.

 

"המשימה היתה אצילית והכרחית. זה לא קל", אמרה קלינטון. "היום אמריקנים רבים שואלים, וגם אני שאלתי את עצמי, איך ייתכן שהדבר קרה במדינה שאנחנו עזרנו לשחרר, בעיר שאנחנו עזרנו למנוע את הריסתה. השאלה הזו משקפת עד כמה מורכב ולפעמים מבולבל העולם יכול להיות. אבל אנחנו נחושים גם בשעת צער. זו הייתה התקפה שבוצעה על ידי קבוצה קטנה ופראית, לא על ידי תושבי לוב או ממשלתה. בכל מקום שאליו הגיעו כריס ואנשיו הם התקבלו כידידים וכשותפים".

 

קלינטון. "גם אני שאלתי את עצמי איך ייתכן שהדבר קרה במדינה שאנחנו עזרנו לשחרר" (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון. "גם אני שאלתי את עצמי איך ייתכן שהדבר קרה במדינה שאנחנו עזרנו לשחרר"(צילום: AP)

  

השגריר, שמונה לתפקידו במאי, נרצח הלילה עם שלושה אנשי צוות נוספים, ככל הנראה בעת שניסו להימלט מהשגרירות בבנגזי. גורם לובי רשמי בעיר סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס: "השגריר האמריקני ושלושה מאנשי הסגל של השגרירות נהרגו כשחמושים ירו עליהם רקטות".

 

הוא אמר כי השגריר האמריקני היה בדרכו למקום בטוח יותר, אחרי שמפגינים תקפו את הקונסוליה בבנגזי ופתחו באש שממנה נהרג עובד השגרירות, במחאה על הסרט האנטי-איסלאמי. השגריר ואנשי הצוות היו במכונית כשרקטות נורו, והוא עצמו נחנק משאיפת עשן.

 

מצרים: עמדה איתנה נגד המפיקים

המהומה מחוץ לשגרירות פרצה בעקבות סרט אנטי-איסלאמי שביים אמריקני בשם סאם באסילה, שהזדהה כ"יהודי וישראלי". הוא ירד למחתרת מחשש לחייו. בסרט מעורר המחלוקת מוצג בין השאר נביא האיסלאם  מוחמד כרודף שמלות התומך בניצול מיני של ילדים. לפי דיווחים בעולם, בסרט מוצג מוחמד כמושחת, "נראה" מקיים יחסי מין וקורא לביצוע מעשי טבח. מאמיניו של מוחמד מוצגים בו כחבורה של טיפשים. באסילה שוחח עם כלי תקשורת ממקום שאינו ידוע, והתעקש כי הוא דבק בעמדתו: "האיסלאם הוא סרטן, נקודה".

 

רכב שהועלה באש מחוץ לשגרירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רכב שהועלה באש מחוץ לשגרירות(צילום: רויטרס)

אש מחוץ לשגרירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אש מחוץ לשגרירות(צילום: רויטרס)

 

להתפרעות בבנגזי קדמה הפגנה מול שגרירות ארה"ב בקהיר. כאלפיים בני אדם צעדו לשגרירות, כשהם נושאים ספרי קוראן ושלטים. כמה מהם הצליחו להסיר את הדגל האמריקני, לקרוע אותו ואף לשרוף את הקרעים. גם היום נמשכו הפגנות מחוץ לשגרירות במצרים, אך לפי שעה נראה כי הן שקטות.

 

הממשלה בקהיר ביקשה היום מאזרחיה לגלות איפוק לנוכח המהומות, אך גם גינתה את הסרט וכינתה אותו "לא מוסרי ופוגעני".

 

"מה שקרה בשגרירות ארה"ב בקהיר מצער, לא ניתן להצדקה וכל העם המצרי דוחה אותו",

אמר ראש הממשלה המצרי, הישאם קנדיל. הוא הדגיש שלארה"ב אין כל קשר לאנשים שהפיקו את "הסרט הירוד הזה". קנדיל ביקש מוושינגטון לנקוט "עמדה איתנה מול המפיקים במסגרת הסכמים בינלאומיים שקובעים שלעורר איבה על בסיס גזע, צבא עור או דת, הוא פשע".

 

גם ארגון חיזבאללה גינה את הסרט שליבה את ההתקפות על שגרירויות ארצות הברית בלוב ובמצרים. "הסרט הוא מעשה לא מוסרי המציג את הדרגה הגבוהה ביותר של תוקפנות נגד הזכות הבסיסית לכבוד של אמונות וקדושה", טענו בארגון הטרור.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס גם הוא לרצח בבנגזי ואמר: "היום היינו עדים לכך שהטרור מכה שוב. עם ישראל מתייצב לצדו של העם האמריקני באבלו. אנו שולחים את תנחומינו למשפחות. אם יש עם אחד המבין את מה שעוברים האמריקנים ומה שהם עברו ב-11 בספטמבר, זהו עם ישראל, שניצב בחוד החנית של המאבק נגד הטרור, שאיבד יקירים רבים ושמזדהה עמוקות עם העם האמריקני".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה וקלינטון. "ההתקפה לא תפגע בקשר בין ארה"ב ולוב"
צילום: AP
סטיבנס. "מופת לעובדים עמו"
צילום: AFP
קלינטון, הערב. "קבוצה קטנה ופראית"
צילום: AP
מומלצים