שתף קטע נבחר

ישראלים הואשמו: עזרו לפעיל חמאס לסחוט מסתנן

יעקב גראד ואלירן משה נאשמים שגבו "דמי כופר" מאריתריאי בתל אביב, לאחר שאחיינו נחטף בסיני. אחד החוטפים, פעיל חמאס מעזה, היה בקשר עם גראד וביקש ממנו לקחת את הכסף. לפי האישום, הוא קיבל "עמלה" של כ-2,000 שקלים

שני ישראלים הואשמו כי שיתפו פעולה עם פעילי חמאס בחטיפה וסחיטה של נתין זר מאריתריאה. החטיפה התרחשה בסיני והחטוף, אחיינו של הנתין הזר, התחנן בשיחה לקרוב המשפחה שלו שישלם את דמי הכופר. השניים, יעקב גראד, בן 43 מכפר יונה, ואלירן משה, בן 25 מנתניה, הואשמו הבוקר (יום א') בבית המשפט המחוזי בירושלים בחטיפה לשם רצח או סחיטה.

 

 

עוד שני תושבי נתניה נעצרו במסגרת החקירה, שהחלה בעקבות מידע מודיעיני לפני מספר שבועות. על פי כתב האישום, תושב זר המתגורר בישראל קיבל שיחת טלפון מאחיינו שסיפר לו שהוא חטוף במצרים וששוביו דורשים 20 אלף דולר עבור שחרורו. הובהר לו כי אם לא ישלם את הכסף, אחיינו יירצח. הוא אמר שלא יוכל לשלם סכום כזה, אך לאחר מספר שיחות עם שוביו של אחיינו הוחלט כי יעביר 13 אלף דולר בתמורה לשחררו. כמה ימים לאחר מכן התבקש התושב הזר בשיחת טלפון להגיע עם הכסף לנקודת מפגש בתל-אביב.

 

איש החמאס ביקש, הישראלים יצאו לגבות הכסף בת"א

הקשר בין שני הישראלים לפעיל חמאס נעשה באמצעות תושב רצועת עזה, עמאד אבו-עראר המכונה "סאלם". לפי האישום, ב-25 באוגוסט הוא התקשר אל גראד, בעקבות היכרות ארוכה בין השניים, וביקש ממנו לנסוע לתל אביב לקבל את דמי הכופר מדודו של החטוף שהוחזק על ידו. אבו-עראר הבהיר כי החטוף מוחזק מחוץ לגבולות המדינה.

 

עוד באותו ערב יצא גראד יחד עם אלירן משה, שניהם בעלי עבר פלילי בתחום האלימות ועבירות הרכוש, לתל אביב, ואליהם התלווה אדם נוסף. בפגישה שנערכה באזור התחנה המרכזית החדשה בתל אביב סירב בתחילה התושב הזר למסור את הכסף לנאשמים, וביקש קודם לשוחח עם אחיינו החטוף. לאחר השיחה הוא העביר לשלושה את 13 אלף הדולרים, והם עזבו את המקום.

 

גראד ומשה בבית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
גראד ומשה בבית המשפט המחוזי בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

 

הקשר של גראד עם פעילי חמאס לא תם בזאת, נטען באישום. בהמשך הוא יצר קשר עם לואאי נאצר א-דין, פעיל חמאס בירושלים, כדי לתאם איתו את העברת הכסף. אחרי מספר ימים גראד ומשה נסעו למזרח ירושלים ופגשו את א-דין, והעבירו לו את כספי הכופר. מהמשטרה נמסר כי "דמי הכופר" נתפסו בחנותו שבמזרח העיר. לאה צמל, עורכת דינו של נאצר אל-דין טוענת כי הוא מכחיש קשר למקרה, אך בית המשפט האריך את מעצרו ב-5 ימים.

 

על פי כתב האישום, גראד קיבל "עמלה" של 1,500-2,000 שקלים על העברת הכסף ביודעו כי מדובר בכספי כופר. בפרקליטות טענו כי הנאשמים "סייעו לחטוף אדם כדי להעמידו בסכנת רצח או כדי לסחוט או לאיים". הפרקליטות גם ביקשה להאריך את מעצרם עד תום ההליכים נגדם. מהבקשה עולה כי בידי הפרקליטות ראיות לכאורה, כגון צילומי מצלמות אבטחה ומחקרי תקשורת, המוכיחים את אשמתם.

 

עו"ד בועז קניג, המייצג את גראד, הסביר כי מרשו לא ידע כלל שמכרו משתייך לארגון חמאס וכי אבו-עראר היה חייב לו 1,500 שקל. לדבריו, גראד פעל בתום לב וסבר שהוא גובה את החוב שלו, ולא היה לו מושג שמדובר בחטיפה. אחותו של גראד אמרה ל-ynet כי "המעורבות של אחי הייתה בסך הכול בכך שהוא ניסה לגבות חוב קטן של 1,500 שקל שהיה קיים כבר שנה. שמו שורבב לתוך הפרשה,

הוא פעל בתום לב ובלי לדעת שהוא מעורב באירוע פלילי". את אלירן משה מייצג עו"ד שי שקד.

 

בנוסף, הוגש לבית משפט השלום בירושלים כתב אישום נגד ויקטור סיבוני (50) מנתניה בגין עבירות של מתן אמצעים לביצוע פשע והסתננות. לפי האישום, הוא יצר קשר עם "סאלם" המשתייך לארגון חמאס ומתגורר ברצועת עזה ובמספר הזדמנויות קיבל ממנו הנחיות להעביר כספים בסכומים של עשרות אלפי דולרים לגורמים שונים בישראל וזאת בכדי לאפשר העברת כספים מרצועת עזה לישראל מבלי כל צורך בתיעוד מעבר הכספים בכל דרך שהיא.

 

בכל אחת מן ההזדמנויות הורה סאלם לנאשם ליצור קשר עם מסתננים סודנים השוהים בארץ, להציג את עצמו באמצעות מילת קוד ייחודית ולקבל מהם את סכומי הכסף. הנאשם פעל על פי ההנחיות ומילות הקוד, נפגש עם הסודנים באזור תל אביב וקיבל מידיהם יותר מעשרת אלפים דולר בכל אחת מן ההזדמנויות. גם סיבוני, נטען באישום, קיבל עמלה מפעיל חאמס בעזה עבור העברת הכספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שני החשודים בבית המשפט
צילום: גיל יוחנן
עו"ד בועז קניג
צילום: מוטי קמחי
עו"ד שי שקד
מומלצים