שתף קטע נבחר

המחשב הצליח להערים על בני האנוש

בשעשועון "אדם מול מכונה" התבקשתם לנסות ולגלות מי הוא מחשב, ומי הוא בן אנוש. אמנם יותר מרבע גילו את התשובה הנכונה, אך רוב המצביעים התבלבלו בין בני אדם למכונות

הילד המחונן יונתן בונצל, הוא זה שהקריא תשובות של מחשב בשעשועון "אדם מול מכונה" ששודר אמש כאן ב-ynet, אך רק קצת יותר מרבע מכם הצליח לזהות שהוא המתחזה. במסגרת אירוע ליל המדענים שהתקיים אמש, השתתפו אלפי אנשים שהתבקשו להכריע בשאלה שבה מתלבטים מדענים עוד משנות ה-50 – האם למחשב בינה כמו לבני האדם. בשעשועון ראשון מסוגו המדמה מבחן טיורינג, ביוזמת משרד המדע והטכנולוגיה, התבקשו המשתתפים לזהות מי מבין המתמודדים בשעשועון בהנחיית אברי גלעד - הדוגמנית שוחרת המדע עדי נוימן, מנכ"לית אינטל ישראל מקסין פסברג, יו"ר סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע פרופ' אלוף (במיל') יצחק בן-ישראל ויונתן בונצל.

 

רוב האנשים התקשו לזהות בהחלטיות מי מבין ארבעת המתמודדים הוא המחשב. קצת יותר מרבע (27%) מהמצביעים הצליחו לזהות את בונצל כמתחזה, וכל השאר שגו. כשליש זיהו את פרופ' בן-ישראל כמחשב, 22% זיהו את הדוגמנית עדי נוימן כמחשב, ואילו 21% זיהו את מנכ"לית אינטל כמחשב.  בכך למעשה, הצליח המחשב "להערים" על רוב המשתתפים לחשוב שתשובותיו הן של בן אנוש וכי יש לו בינה. בהצבעות, שנאספו מ-12 מוקדי ליל המדענים ומאפליקציית הצבעה מיוחדת בפייסבוק של משרד המדע והטכנולוגיה.

 

במהלך השעשועון שאל אברי גלעד את המשתתפים שאלות שמטרתן לעזור לקהל לגלות מי מהם הוא מתחזה שקיבל תשובותיו מהמחשב. חלק מהשאלות היו שאלות טריוויה וחלקן נועדו ללמד על ניסיון חיים ועל אינטליגנציה רגשית – שאלות שהמחשב התקשה קצת יותר לענות עליהן.

 

 

 

התשובות הנכונות

השאלות והתשובות של המחשב. המחשב נתן בקלות תשובות שהן פרטי טריוויה, אך התקשה יותר בפרטי טריוויה שהם מבוססים על ידע רכילותי מעט כגון איזו שחקנית ישראלית זכתה באוסקר. שאלות של העדפה יכל המחשב לענות בקלות כי רבות מתוכנות מבחן טיורינג מתוכנתות לתת תשובות לשאלות של עניין נפוצות כגון – איזה ספר הכי טוב קראת או מה איזה ספורט אתה אוהב. ואולם – שאלה כגון "מה היית עושה במצב של..." נענות בדרך כלל בתשובה מתחמקת או מתחכמת.

 

מהו השיר שזכה להכי הרבה גרסאות כיסוי בהיסטוריה?

Yesterday של הביטלס שזכה ללמעלה מ-3,700 קאברים ומעל לשבעה מיליון השמעות רק ברדיו האמריקאי.

  

בתפילת מנחה של יום כיפור קוראים את ספר יונה. מאיזה נמל יצא יונה בדרכו לתרשיש?

נמל יפו.

 

מי זכה בפרס נובל בכימיה בשנת 2009 ובעבור איזה מחקר?

עדה יונת בעבור פיענוח ומיפוי מבנה הריבוזום.

 

איזו שחקנית קולנוע ישראלית לשעבר זכתה באוסקר ובאיזה סרט?

נטלי פורטמן, "ברבור שחור"

 

מהו שמה של המכונה שבנה אלן טיורינג כדי לפרוץ את צופן הגרמנים במלחמת העולם השנייה?

The bombe

 

המבחן חובר בהתייעצות עם אנשי אקדמיה מובילים בתחום כגון חתן פרס ישראל למדעי המחשב פרופ' דוד הראל, פרופ' נחום דרשוביץ ופרופ' ליאור וולף מאוניברסיטת ת"א והמדען הראשי של משרד המדע והטכנולוגיה פרופ' אהוד גזית. לאחר חיבור השאלות, הן הוזנו למספר תוכנות מחשב שזכו בתחרות לובנר לתוכנות מבחן טיורינג ותוכנות טריוויה.

 

המחשב עבר את המבחן

"מאחר שרוב הקהל לא זיהה את המתחזה למחשב, הרי שהוא האמין שמדובר בתשובות של בני אדם – ולכן ניתן להגיד בהסתייגות זהירה כי המחשב עבר את מבחן טיורינג, לפחות בשעשועון זה", אמר היום שר המדע והטכנולוגיה פרופ' דניאל הרשקוביץ בתגובה לתוצאות. "אומנם הניסוי לא נעשה בתנאי מעבדה ובקרה מדוקדקים ומדובר במשחק שמטרתו הנגשת מדע, אך העובדה שמעל לשלושה רבעים מהמצביעים ייחסו את תשובות המחשב לבני האדם מראה שלפחות מבחינתם המחשב עבר בהצלחה את מבחן טיורינג".

 

עד כה, עברו מעט מאוד תוכנות מחשב את מבחן טיורינג בהצלחה ומעולם לא באופן מוחלט. ישנן מספר תוכנות שיחה שזכו להצלחה בתחרות לובנר למבחן טיורינג, וידועות הן תוכנות "כחול עמוק" שניצחה את גארי קספרוב ו-"ווטסון" שניצחה בשעשועון הידע Jeopardy.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחשב (משמאל) מול אדם
צילום: shutterstock
מומלצים