שתף קטע נבחר

קסם של צורות: מצלמים מתוך חורים

בוקה צורני הוא הדבר הקסום שקורה כאשר מניחים חור לפני העדשה. כל נקודה זוהרת הופכת מעיגול לצורה. החומרים הדרושים: קרטון שחור וסכין יפנית

בוקה, בהעדר תרגום טוב יותר, היא המילה היפנית לטשטוש. בצילום בוקה מתייחס לאיכות הטשטוש של האזור בתמונה שמחוץ לפוקוס. בוקה צורני (לפחות במאמר הזה) היא תכונה קסומה של העדשה שגורמת לכך שפילטר שחור שמוצב מול העדשה וחור במרכזו הופך את נקודות האור שבאזור הבוקה לצורות.

 

איך זה עובד?

אם אי פעם צילמתם בלילה , בטח שמתם לב שפנסי הרחוב שנמצאים מחוץ לאזור הפוקוס הפכו לעיגולים מטושטשים. זה קורה מכיוון שנקודות האור שמיצרים הפנסים נמצאות בפוקוס "מאחורי" מישור החיישן. מה שפוגע בחיישן זה חרוט של אור בדרכו להפוך לנקודה.

 

 (צילום: Asim Bharwani) (צילום: Asim Bharwani)
(צילום: Asim Bharwani)

 

אם אי פעם תסתכלו על העיגולים האלו מקרוב, תגלו שהם לא עיגולים מושלמים. אלו צורות שתואמות בדיוק את צורת מפתח העדשה שלכם. כך, בעדשות פשוטות עם חמישה עלים, נקבל עיגול "מחומש", בעדשות עם שישה עלים נקבל עיגול "משושה" וכן הלאה. בעדשות איכותיות שיש בהן מספר רב של עלים, והעלים מעוגלים, נקבל עיגול כמעט מושלם.

 

אבל מה יקרה אם במקום מפתח עדשה עגול, נשמש במפתח עדשה בצורת כוכב? נקבל "עיגול" בצורת כוכב, וככה הקסם הזה עובד. אז מה צריך? לא הרבה. עדשה עם מפתח גדול – 1.4 עד 2.8 יעבוד הכי טוב, קרטון (רצוי שחור, אבל לא חובה), סכין יפני, ומעט נייר דבק. השלב הראשון הוא לייצר מעין מכסה לעדשה. אין למכסה הזה הרבה משמעות מלבד העובדה שהוא חוסם את האור מלהגיע לעדשה.

 

בשלב השני נחתוך צורה קטנה במרכז המכסה. בעדשות עם מפתח רחב כמו 1.4 עד 2.8 גודל החור צריך להיות בערך 18 מילימטר. כעת מה שנשאר הוא לכוון את המצלמה על מפתח רחב ולצלם.

 

 (צילום: C.Strife) (צילום: C.Strife)
(צילום: C.Strife)

 

 (צילום: Brett Gullborg) (צילום: Brett Gullborg)
(צילום: Brett Gullborg)

 

מה שעובד טוב בטכניקה הזו הן נקודות זוהרות שאינן בפוקוס. כל נקודה כזו, שבדרך כלל הייתה מופיעה כעיגול מטושטש זוהר, תקבל את הצורה שחתכתם במרכז העדשה.

 

 (צילום: Alejandro C) (צילום: Alejandro C)
(צילום: Alejandro C)

 

 (צילום: Alejandro C) (צילום: Alejandro C)
(צילום: Alejandro C)

 

ישנם כמה אובייקטים שעובדים מצויין עם השיטה הזו: פנסי רחוב שמצולמים כך שהם לא בפוקוס, צמרות עצים בהן סבך העלים יוצר נקודות זוהרות ומאגי מים כמו ימים או אגמים בהם קרני שמש משתובבות.

 

 (צילום: Ben Smith) (צילום: Ben Smith)
(צילום: Ben Smith)

 

לא רק גימיק

אם אתם מעדיפים לא לעבוד עם סכין יפנית, או שאין לכם כח ליצירות, ישנם שני מוצרי מדף שמספקים אפקט דומה:

 

Lens Baby היא עדשה ייעודית ל"טריקים" שבדרך כלל משתמשים בה לאפקט של תמונה רכה, יש לעדשה תוספת שנקראת Creative Kit ובה נמצאים מספר דיסקים בצורות שונות

 

Bokeh Masters Kit אביזר שמתלבש על העדשה ומאפשר החלפה של דיסקים עם חורים בצורות שונות

 

למרות שרבים יגידו שהבוקה הצורני הוא גימיק, ישנם במאים לא מעטים שמשתמשים בו בתעשייה. אדגר רייט, הבמאי של Scott Pigrim vs. The World השתמש בבוקה צורני בצורת לב בסצנה שבה סקוט מגלה שהוא וקים "יוצאים רשמית". הבלאק איד פיז השתמשו באפקט בקליפ שלהם - Just Can't Get Enough שצילמו ביפן והקדישו אותו לנפגעי הצונמי. 

 

 

 

בוקה צורני למתקדמים

אם עקבתם אחרי ההוראות בתחילת המאמר וניסיתם לחתוך צורות מורכבות בטח שמתם לב שקשה לחתוך צורות מורכבות מעבר ללבבות וכוכבים. ישנן שתי דרכים להתגבר על זה: בעזרת מחוררים מיוחדים שניתן לקנות בחנויות ליצירה, ועל ידי הדפסת צורות מורכבות על שקפים. מוחמד נומן מ-Behind The Clicks מדפיס צורות מורכבות מאוד על שקפים ומשתמש בהן ליצירת בוקה מרשים.

 

 (צילום: Mohammad Noman) (צילום: Mohammad Noman)
(צילום: Mohammad Noman)

 

 (צילום: Mohammad Noman) (צילום: Mohammad Noman)
(צילום: Mohammad Noman)

 

דרך אחרת להקל על יצירת הבוקה היא לסדר מספר חורים על פס אחד ולהחליק אותם בין העדשה למכסה הקרטון כפי שעשה רון רדמכר.

 

 (צילום: Ron Rademacher) (צילום: Ron Rademacher)
(צילום: Ron Rademacher)

 

 (צילום: Ron Rademacher) (צילום: Ron Rademacher)
(צילום: Ron Rademacher)

 

מה התוכניות שלכם לסוף השבוע? אני מאוד מקווה שהן קשורות לקרטון שחור ולסכין יפנית.

 

כתבה זו פורסמה במגזין הצילום החינמי קומפוזיציה .
התמונות באדיבות
bokehmasterskit .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים