שתף קטע נבחר

פרס על אנטבה: שכנעתי את רבין לצאת למבצע

נשיא המדינה שמעון פרס פתח את פסטיבל מספרי הסיפורים, והתייחס להקמת הכור בדימונה, אותו כינה "מפעל טקסטיל משובח". כשסיפר על מבצע אנטבה גילה כי בכה כשסיפרו לו על מותו של יוני נתניהו, "זו הייתה אולי הפעם הראשונה שבכיתי"

נשיא המדינה שמעון פרס התארח הערב בפסטיבל מספרי הסיפורים ה-19 בתיאטרון גבעתיים, וגילה לקהל קצת על מאחורי הקלעים של ענייני המדינה. אחת האנקדוטות עסקה בסיפור הקמת הכור הגרעיני בדימונה, שאותו כינה הנשיא "מפעל טקסטיל משובח".

 

"החלטנו על הקמת הכור ובשמו של בן גוריון הלכתי ללוי אשכול שהיה אז שר האוצר", סיפר פרס, שגייס כסף להקמת הכור בתפקידו כמנכ"ל משרד הביטחון. "פרסתי בפניו את 'תוכנית הטקסטיל'. הוא גילה עניין רב ובסוף השיחה אמר לי: 'יונגרמן (איש צעיר), טוב שבאת, טוב שסיפרת לי ונכנסת לפרטים. אני מבטיח לך נאמנה שלא תראה ממני פרוטה שחוקה אחת".

 

בהמשך עבר הנשיא פרס לסיפור מבצע אנטבה. "דובר על 101 חטופים יהודיים במרחק של 4,000 ק"מ מאיתנו והסיכוי להצילם היה נראה כאפסי", נזכר הנשיא, "המסקנה הייתה שצריך להיענות לדרישת שחרור המחבלים, אבל אני חשבתי שאסור לעשות זאת, והייתי בטוח שיש דרך להביאם הביתה".

 

פרס הוסיף כי פנה למפקד חיל האוויר דאז, בני פלד, ותהה אם אפשר לעבור את המרחק הרב הזה באוויר. "נוצרה קבוצת קצינים צעירה ונועזת שקראו לה 'הזרוע הארוכה', בהם היו בין היתר יוני נתניהו, יקותיאל (קותי) אדם ודן שומרון. קראו למטה הזה 'מטה הפנטזיה'. אף אחד לא האמין שאפשר. מטה הפנטזיה עבד יומם ולילה, וחקרו את המפה האווירית בין ישראל לאנטבה".

 

הנשיא פרס עם המנחים יוסי וגורי אלפי, הערב (צילום: רוני שיצר, פלאש 90) (צילום: רוני שיצר, פלאש 90)
הנשיא פרס עם המנחים יוסי וגורי אלפי, הערב(צילום: רוני שיצר, פלאש 90)

 

בהמשך, נזכר הנשיא, קרה דבר שקומם את כולם. "בין המחבלים היו גרמנים שאמרו שצריך להפריד בין חטופים יהודים ללא יהודים ואכן הפרידו. קבוצה אחת הוחזרה לצרפת והקבוצה של היהודים הונחתה באנטבה", סיפר, "במקביל התחילה הממשלה לבדוק אפשרות להיענות לדרישת המחבלים. דעתו של יצחק רבין הייתה שהסיכוי למבצע צבאי אינו גבוה, שזה לא אחראי לחכות ושצריך להיענות לדרישת המחבלים".

 

בינתיים, מספר פרס, הוא נזכר ששליט אוגנדה, אידי אמין, בארץ וביקש את סיועו, תוך שהוא מבטיח לו שאם יעזור ליהודים יקבל פרס נובל. "כשהתפרסם שביום חמישי עומדים להוציא להורג את החטופים הוא אמר ששמע על כך ושזה לא יקרה כי יש ועידה של מדינות באפריקה והוא נוסע להשתתף בה. בינתיים המטה עבד, בנינו דגם בשדה התעופה סירקין של אנטבה שם החבר'ה התאמנו. אני הלכתי משר לשר וניסיתי לדבר על לבם".

 

"אם ניכנע יראו בנו חולשה"

פרס המשיך וסיפר כי במשך חצי לילה ישב עם הרמטכ"ל מוטה גור, שהתנגד למבצע והסביר לו שזה אכן מבצע מסוכן ,"אך אם נצליח כבוד ישראל יעלה מעלה בעולם, ואם ניכשל נהיה מגוחכים, אך אם ניכנע יראו בנו חולשה, וכי אין ברירה, צריכים ללכת על הדבר הנועז ביותר".

 

לדבריו, נקודת השבירה שבה גם גור וגם ראש הממשלה רבין השתכנעו כי יש לצאת למבצע הייתה ביום חמישי, "כאשר האולטימטום עבר וזה לא קרה", אמר פרס והמשיך: "המטוסים שלנו המריאו ביום שישי בבוקר. כדי לחסוך זמן החלטתי להטיס המטוסים בבוקר. יצחק הסכים, והחלטנו שכלפי חוץ הממשלה תחליט שאנו נענים לדרישת המחבלים. החלטנו גם שנכנס את הממשלה ברגע האחרון כי עניין ההפתעה והסודיות היה מכריע. בשבוע הזה לא עצמתי עין. האחריות היא כבדה וגם ידעתי שאם חס ושלום משהו לא ילך כשורה אני הכתובת".

 

"מוטה עשה ג'סטה יפה". הנשיא פרס ויוסי אלפי (צילום: רוני שיצר, פלאש 90) (צילום: רוני שיצר, פלאש 90)
"מוטה עשה ג'סטה יפה". הנשיא פרס ויוסי אלפי(צילום: רוני שיצר, פלאש 90)

 

הוא הוסיף כי הוחלט על דממת אלחוט, "רק אם יש פנצ'ר מותר לדבר. המטוסים כבר היו בדרך לאנטבה, ואז מוטה נכנס לחדר ואמר לי 'שמעון, הוא נפל'. ידעתי למי הכוונה. מוטה ידע את הערכתי העמוקה ליוני. זו הייתה אולי הפעם הראשונה שבכיתי. בבוקר התאסף כל המטה.

ידענו שהמטוסים מתקרבים הביתה, ומוטה קם ואמר 'אני חייב להגיד באופן ישר שבלי שמעון זה לא היה יוצא לפועל'. זה היה ג'סטה מאוד יפה מצדו. אני חושב שזה אחד הדברים הבלתי נשכחים בהיסטוריה שלנו, מבצע מאוד מיוחד, מסוכן ומדויק שנעשה על ידי אנשים אמיצים ביותר".

 

לאחר מכן, כשנשאל הנשיא על תהליך השלום הוא אמר: "אנחנו עשינו את אוסלו. אני מאמין שכמו שהגענו עד אוסלו אפשר לעשות עוד צעד אחד. צריך לשבת עם אבו מאזן. זה קשה להגיע להבנה, אבל כל העניין זה לשכנע אותו שזה מתאים גם לו, ולא רק לך".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"מפעל טקסטיל משובח". הנשיא פרס
צילום: רוני שיצר, פלאש 90
מומלצים