שתף קטע נבחר

מדריך: מה לשאול את המראיין בראיון עבודה?

ראיון עבודה לא חייב להיות חד צדדי. גם המרואיין צריך לדעת לשאול את השאלות הנכונות – לא רק כדי לדעת יותר על התפקיד והארגון, אלא גם כדי להרשים את המראיין

ראיון עבודה נתפס אצל רבים מאתנו, ובצדק, כאינטראקציה בה המראיין שואל את השאלות, ועל מחפש העבודה לספק את התשובות.

 

  • איך אנחנו בוחרים עובדים? תת המודע בפעולה

 

נכון, המגייס הוא מוביל הראיון והוא הקובע את השאלות שישאלו במהלכו. יחד עם זאת, ברוב ראיונות העבודה מוקצבים זמן ומקום לשאלות של המועמד וגם המעסיק מבין כי ישנן תהיות לגבי מקום העבודה החדש הדורשות מענה מצדו.

 

חשוב להבין כי הצגת השאלות הנכונות במהלך הראיון תסמן אתכם כמועמדים בעלי יוזמה ויכולת הנעה – ותעניק לכם נקודות זכות.

 

מתי הזמן הנכון ביותר לשאלות?

סביר להניח שעל חלק מהשאלות תקבלו מענה עוד במהלך הראיון. אם לא - ברוב המקרים, לקראת סוף השיחה, המראיין ישאל את המועמד אם יש לו שאלות לגבי התפקיד. במידה שהמראיין אינו משאיר מקום לשאלות אפשר לבקש ממנו בנימוס. בשלב זה, מחפשי עבודה רבים לא מנצלים היטב את ההזדמנות היות והם לא יודעים מה לשאול את האדם שמולם.

 

שאלו על אופי התפקיד, לא על הצ'ופרים

גם אם מדובר בתפקיד ניהולי - בראיון עבודה אתם קודם כל מרואיינים. לכן, גם אם יש לכם המון שאלות - בחרו רק את החשובות בהן והקפידו לשאול אותן באופן שמכבד את המראיין והארגון.

 

רוצים לשאול מתי תקבלו את ההעלאה הראשונה? חכו עם זה .ראיון עבודה ראשון הוא שלב היכרות התחלתי במערכת היחסים שלכם עם מקום העבודה ועם המראיין. מסיבה זו חשוב לשאול שאלות הנוגעות לאופי התפקיד ולא לרדת לבירורים העוסקים בשכר והטבות. נסו קודם ליצור את הרושם המתאים. לאחר שתתקבלו וירצו אתכם בתפקיד, עמדתכם בניהול המשא ומתן תהיה טובה הרבה יותר.

 

אז אילו שאלות כן כדאי לשאול את המראיין?

את השאלות כדאי להכין מראש, כחלק מההכנה לראיון. העיקרון המנחה הוא מה מעניין אתכם לדעת על התפקיד אליו אתם ניגשים.

 

הנה כמה שאלות בסיסיות שכדאי לשאול:

 

מי המנהל הישיר שלכם? חשוב שתבינו מראש תחת מי תעבדו – והאם זה מישהו שתוכלו להיות כפופים לו. לעתים, על נתון זה התפקיד יקום וייפול.

 

מי הם חברי הצוות שלכם, אם בכלל? סביבת העבודה שלכם והאנשים המרכיבים אותה חשובים לא פחות מהממונה עליכם.

 

מי הלקוחות והספקים שלכם? למי אתם צריכים לספק או ממי אתם צריכים לקבל שירות? הבנת יחסי הכוחות חשובה מאוד להבנת התפקיד.

 

מה אופי העבודה ומה סדר היום? שאלות שיבהירו כיצד ייראה התפקיד שלכם בפועל. מה הוא כולל? מהן המשימות המרכיבות אותו? עד כמה הוא תלוי בצוות שאיתכם?

 

מהן הציפיות מכם ומהתפקיד אותו תבצעו? לרוב נושא זה מועבר בזמן הראיון. אך אם לא חשוב לרדת לעומקו. תיאום ציפיות בסיסי יחסוך עוגמת נפש עתידית

 

ולא פחות חשוב - מה הצפי לסיום תהליך הגיוס? הבנת התפקיד ומקום העבודה החשובה, אך חשוב לא פחות להבין היכן אתם עומדים. בררו נתון זה כדי שבבוא הזמן תבינו היכן אתם עומדים וכיצד להתנהל משם ואילך.

 

זכרו את מקומכם: היזהרו מלראיין

הדרך בה אתם שואלים חשובה אף היא. עשו זאת בנעימות, מתוך סקרנות והיזהרו מלשדר ביקורת, ולו הסמויה ביותר. היו רגישים לשפת הגוף של האדם היושב מולכם ואם נראה לכם שהוא חסר סבלנות - הרפו מכך. זכרו – אתם כרגע נבחנים ונבדקים. לאחר שתתקבלו לתפקיד תוכלו לשנות מה שתמצאו לנכון בתחום האחריות שלכם.

 

יעל פרימק  היא מומחית הצלחה בראיונות עבודה ב-AllJobs

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: אילן בשור
יעל פרימק
צילום: אילן בשור
מומלצים