שתף קטע נבחר

צילום: AP

"הכול השתנה, המחאה באיראן ריככה את ישראל"

כלי תקשורת שונים בארצות הברית העריכו כי הפגנות סוחרי השוק בטהרן השפיעו על יחס הצמרת המדינית-ביטחונית בישראל לסנקציות המערביות על איראן. "אי אפשר להצהיר עכשיו שאין להן השפעה כלל, זה ברור מאליו", הבהיר גורם ישראלי רשמי

סוחרים זועמים בשוק בטהרן משפיעים על מדיניות החוץ של ישראל. המחאה העממית באיראן שינתה את הטון בישראל וריככה מעט את עמדתה לגבי יעילות הסנקציות שהטיל המערב על הרפובליקה המוסלמית, כך העריכו בימים האחרונים מספר כלי תקשורת ברחבי העולם. "הכול השתנה", אמר גורם ישראלי רשמי. "אי אפשר להצהיר עכשיו שלסנקציות אין השפעה כלל. זה ברור מאליו". 

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

על פי "הוול סטריט ג'ורנל", ההפגנות נגד המשטר - שנפתחו במחאת סוחרי השוק בבירה האיראנית והתפשטו לכדי עימות אלים מול כוחות הביטחון - הפיחו תקווה מחודשת בישראל והפחיתו את הסיכוי לתקיפה של מתקני הגרעין במדינה בחודשים הקרובים.

 

ההערכה בעיתון האמריקני התפרסמה על רקע ביקורת מתמשכת של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, על גישת ארצות הברית ומדינות המערב בנושא. על פי דווח מוקדם יותר ב"ניו יורק טיימס", מתכוון נתניהו לבקר בתקופה הקרובה בצרפת ובגרמניה כדי לשכנע את מנהיגי שתי המדינות להדק את הסנקציות. בעיתון נכתב כי הביקור מסמל שינוי בגישה

של נתניהו, שהחליט לתת הזדמנות לעיצומים. כעת, על פי גורמים רשמיים ופרשנים, המהלך מואץ והצמרת המדינית-ביטחונית שוקלת את עמדתה מחדש.

 

גורמים רשמיים שוחחו גם עם כתבי "הוושינגטון פוסט", שם ניסו להבהיר כי אין שינוי מהותי בעמדת ישראל. לדבריהם, הסנקציות מהוות נדבך נוסף בתוכנית הכללית שאמורה להפעיל לחץ אינטנסיבי ומתמשך על איראן, בדומה לאיום בתקיפה צבאית.

 

בישראל, עם זאת, העניקו הסבר אחר לאפשרות הדחייה של מתקפה פוטנציאלית באיראן, ושמו את הדגש על ההתפחויות האחרונות במערכת הפוליטית, שמבליטות סכסוך בין נתניהו לשר  הביטחון, אהוד ברק

 

בין פוליטיקה לתקיפה

גורמים בירושלים המעורים בנושא הגרעין אמרו כי "נושא התקיפה הישראלית בחודשים הקרובים ירד מהפרק". על פי אותם גורמים, הסוגיות הפוליטיות הפנים ישראליות יחליפו את השיח הציבורי בנושא האיראני בחודשים הקרובים. "אין מה לעסוק עכשיו בתקיפה, גם על רקע מה שמתחולל בין ראש הממשלה לשר הביטחון ברמה הפוליטית והבדלי הגישה בסוגיה".

 

לפני שלושה ימים, פרצו סמוך לשוק בטהרן עימותים בין סוחרים ומפגינים לבין כוחות הביטחון, שניסו למנוע מהם לצעוד

ולקרוא קריאות בגנות המשטר על רקע צניחת ערכו של המטבע המקומי. המחאות כללו השבתה של הסוחרים וכן סגירת תחנות דלק סמוכות. על פי דיווח באתר המזוהה עם כוחות הביטחון באיראן, כ-150 בני אדם נעצרו במהלך האירועים.

 

זמן קצר לאחר מכן, הבהיר המנהיג העליון בטהרן, אייתוללה עלי חמינאי, כי "איראן אף פעם לא תיכנע ללחצים, ולכן האויב זועם". במפגש עם ילדים בטהרן, הוסיף חמינאי כי "מקור הלחצים הוא עמדתה העצמאית של האומה האיראנית והעובדה שהיא לא נכנעת למערכת ההגמונית".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחאה באיראן
צילום: AFP
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד
צילום: EPA
צילום: רויטרס
בנימין נתניהו
צילום: רויטרס
מומלצים