שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP

רומני תקף את אובמה בנושא ישראל - האם בצדק?

המועמד הרפובליקני לנשיאות טען כי הנשיא הצליח במטרתו לחדד את הפער בין וושינגטון לירושלים. כתבת CNN בדקה אם יחסי המדינות אכן הידרדרו במהלך כהונת אובמה והזכירה: אובמה לא היה רך כלפי איראן. האם זה הספיק?

לאורך הקמפיין שלו, המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, מיט רומני, הציג עצמו כתומך נלהב בישראל - וגם טען באופן ישיר או במרומז שהנשיא הדמוקרטי ברק אובמה לא תמך בה באותה המידה. שלשום, מושל מסצ'וסטס לשעבר השתלח שוב באובמה בנאומו במכון הצבאי בווירג'יניה, ומתח ביקורת בכמה נושאים - בהם ישראל. רומני הצהיר שהיחסים בין הנשיא לראש הממשלה בנימין נתניהו "סבלו מקשיים גדולים" בשנים האחרונות.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

ניתן לקרוא את הכתבה באנגלית גם באתר CNN

 

"הנשיא ציין במפורש שמטרתו היא להביא ל'אור יום' (מושג שבהקשר הנוכחי משמעותו מחלוקת - א"ק) בין ארה"ב לישראל, והוא הצליח", אמר רומני. "זה מצב מסוכן שהרחיק את התקווה לשלום במזרח התיכון ועודד את יריבינו המשותפים, במיוחד איראן".

 

"לצד הבטחה לאשרר את הקשר ההיסטורי שלנו לישראל ולביטחונה", הוסיף רומני, "העולם חייב לראות שאין פערים בין שתי האומות שלנו". אז האם הניתוח של רומני לדברי אובמה, בכל הנוגע ליחסי ארה"ב וישראל, הוגן ומדויק?

 

נתחיל עם העובדות. ההתבטאות שרומני התייחס אליה נאמרה ביולי 2009, בפגישה סגורה בין אובמה למנהיגים יהודים בולטים. ב"וושינגטון פוסט" פורסם אז כי בקהילה גברו החששות בנוגע למניעי הנשיא בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני. הנשיא ביקש אז להבהיר למנהיגים שהוא ואנשי הממשל "מבינים את הניואנסים" של הסוגיות הנוכחיות. 

 

פאנטה ניסה לשדר הסכמה

מלקולם הונליין, יו"ר ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים בארה"ב, אמר לאובמה: "אם אתה רוצה שישראל תיקח סיכונים, אז המנהיגים שלה חייבים לדעת שארה"ב נמצאת מאחוריה". לפי ה"וושינגטון פוסט" אובמה השיב: "תסתכל על שמונה השנים האחרונות, במהלך השנים הללו היינו צמודים לישראל, ומה השגנו בזה? כשאין אור יום, ישראל פשוט יושבת בצד וזה שוחק את האמינות שלנו אצל מדינות ערב".

 

בעקבות המבוכה שהאמירות הללו עוררו, והשימוש המחודש שנעשה בהם בעונת הבחירות, גורמי ממשל שבו והגנו על הנשיא והתעקשו כי אין "אור יום" בין המדינות, כלומר אין מחלוקות.

 

שר ההגנה האמריקני, לאון פאנטה, אמר בשיחה עם כתבים שנסעו איתו ביולי למזרח התיכון כי הסנקציות החדשות של האו"ם נגד איראן "יביאו לרמה אחרת של השפעה. הן שולחות מסר חריף שהם (ההנהגה האיראנית) לא יכולים להמשיך לעשות מה שהם עושים". פאנטה הדגיש שאין מחלוקת בין ארה"ב לישראל בנושא איראן. "ההשקפה שלי היא שכשאני יושב עם עמיתיי מישראל, אנחנו מאוחדים בדעותינו בנוגע לאיראן", אמר פאנטה.

 

השר פאנטה עם ראש הממשלה נתניהו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
השר פאנטה עם ראש הממשלה נתניהו(צילום: EPA)

 

בתגובה לדיווח על אי הסכמה בין אובמה לנתניהו בנוגע להתמודדות עם תוכנית הגרעין האיראנית, אמרה ל-CNN שגרירת ארה"ב באו"ם סוזן רייס: "אנחנו חולקים דאגה עמוקה בנוגע לניסיונה של איראן להשיג נשק גרעיני. אנחנו נחושים למנוע מזה לקרות".

  

לדבריה, "הנשיא אובמה היה בהיר מאוד, ואין בנושא הזה 'אור יום' בין ארה"ב לישראל. נעשה מה שצריך כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני". רייס הוסיפה ואמרה כי הצעדים שארה"ב ומדינות אחרות נוקטות כדי ללחוץ על איראן עובדים.

 

כשדיבר באופן כללי יותר, בסוף חודש יולי, על שיתוף הפעולה בין שתי המדינות, הגדיר שר הביטחון, אהוד ברק, את התמיכה האמריקנית בביטחון ישראל כבלתי ניתנת לתיאור. "אני אומר לך בכנות שהממשל הזה, תחת הנשיא אובמה, פועל לביטחוננו יותר מכל אחד שאני יכול לתאר מהעבר".

 

השר ברק ונשיא ארה"ב אובמה. שר הביטחון אמר שהוא מרוצה מהיחסים (צילום: הבית הלבן) (צילום: הבית הלבן)
השר ברק ונשיא ארה"ב אובמה. שר הביטחון אמר שהוא מרוצה מהיחסים(צילום: הבית הלבן)

 

למרות הכרזות כאלה, היו מי שהמשיכו להתעקש כי יחסי ישראל ארה"ב הידרדרו מאז שאובמה נכנס לתפקידו. קולות אלה כוללים את אליוט אברמס, לשעבר יועצו הבכיר של הנשיא ג'ורג' בוש, שאמר בוועדה בקונגרס האמריקני כי הוא מאמין שהיחסים המדיניים ושיתוף הפעולה בין שתי המדינות במצב הגרוע ביותר זה שני עשורים. אולם יש לזכור כי אברמס שימש בתפקידים בכירים במחלקת המדינה תחת הנשיאים הרפובליקנים רונלד רייגן וג'ורג' בוש הבן ומאמריו מופיעים באופן מובלט באתר האינטרנט של מיט רומני.

 

לא ברור אם אובמה אמר שהוא רוצה מחלוקת

אז מה המסקנה? ממשל אובמה הדגיש שוב ושוב שהוא מחויב לקיים קשר חזק עם ישראל. במאי 2011, אובמה אמר: "הקשר בין ארה"ב לישראל הוא בלתי שביר והמחויבות של ארה"ב לביטחון ישראל היא חזקה כברזל".

 

ההקשר המדויק של דברי אובמה שנאמרו בפגישה סגורה שקיים ביולי 2009 עם מנהיגים יהודיים אינו ברור. כמו כן, לא הוכח שאובמה אמר במפורש שמטרתו להביא ל"אור יום" בין שתי המדינות. הערתו, כפי שדווח, מצביעה על כך ש"האמינות של ארה"ב אצל מדינות ערב נפגעת כשהמדיניות של ארה"ב וישראל הן זהות זו לזו".

 

שיתוף פעולה באופן הדוק בתקופת אובמה

למעשה, אובמה הציג במקרים שונים עמדות מנוגדות לאלו של נתניהו, כמו בתחילת 2009 כשקרא להקפיא את בניית ההתנחלויות בגדה המערבית. במהלך הקמפיין שלו, רומני ביקש להבטיח לבוחרים שהוא יהיה קשוח יותר מאובמה במדיניות כלפי איראן, זאת אף שלדברי יועץ בכיר של רומני, עמדת שני המועמדים לנשיאות בנוגע לאיראן כמעט זהה.

 

אם בודקים את העובדות, אפשר לומר שממשל אובמה לא נהג ברכות כלפי איראן. בנוסף להצבעה על סנקציות של מועצת הביטחון של האו"ם נגד איראן, ביולי 2010 אובמה חתם על חקיקה שמטרתה להקשות על ממשלת איראן לרכוש נפט מזוקק ואמצעים שנחוצים כדי להפוך את סקטור הנפט והגז הטבעי האיראני למודרני יותר.

 

החקיקה גם קובעת שממשלת ארה"ב לא תעניק יותר חוזים לעסקים שסוחרים באופן אסור עם איראן. הנשיא אובמה גם חתם בנובמבר 2011 על צו שמגביר את הסנקציות נגד איראן.

 

במהלך השנים היו דיווחים שונים על מתח ואי הסכמה בין וושינגטון לירושלים והיו גם פעמים שאובמה הביע עמדה (כמו במקרה ההתנחלויות) שלא הייתה מקובלת על ישראל. עם זאת, כל הערה רחבה צריכה לקחת בחשבון הצהרות בסגנון של שר הביטחון ברק, שמתארות שיתוף פעולה בין שתי המדינות במהלך ארבע השנים האחרונות.

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה ורומני. האם יש הבדל ביחסם כלפי ישראל?
צילום: AFP
מומלצים