שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

איראן, כלכלה ואישיות המועמד: כך נבחר את רה"מ

שלושה מומחים שבחנו את הנושאים המרכזיים שיעמדו במוקד בחירות 2013 לא הזכירו כלל את הסוגיה הפלסטינית והסכימו כי אישיות המועמדים תשפיע על הבחירה. על השאר הם חלוקים. "הציבור ילך על מי שפוגע לו יותר בבטן מבחינה אמוציונלית"

אז איך תדעו למי להצביע בבחירות הקרובות? מה יהיה סדר היום לקביעת הממשלה הבאה ודמותה של הכנסת ה-19? יום לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז על הקדמת הבחירות, ניסינו לברר באמצעות מומחים מה יהיו הנושאים המרכזיים שיעמדו במוקד בחירות 2013. לעומת מערכות בחירות קודמות שבהן עמדו הסוגיה הפלסטינית ונושא כמו ויתור על שטחים במרכז ההתגוששות, נראה כי הפעם הגרעין האיראני ו המחאה החברתית יבצעו עקיפה לראש הטור.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

הולכים לקלפי - דיווחים קודמים ב-ynet:

בדרך לקלפי: 5.6 מיליון איש בפנקס הבוחרים

הקרב על התאריך: נתניהו מעדיף את 15 בינואר

אחרי הקדמת הבחירות: אולמרט שוקל להתמודד

 

פרופסור תמיר שפר, מומחה בתקשורת פוליטית ודעת קהל מהאוניברסיטה העברית בירושלים סבור כי "הציבור יחשוב שאיראן יהיה הנושא החשוב ביותר". פרופ' שפר ציין כי "יש הלימה גבוהה בין סדר היום התקשורתי לבין סדר היום הציבורי ומכיוון שבתקשורת לא מדברים באחרונה על המחאה החברתית ועל סוגיית גיוס החרדים, אז אני משער שזה לא יהיה הדבר המרכזי כמו הסוגיה האיראנית".

 

ד"ר אשר כהן מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן טוען דווקא כי לאחר שנתניהו דחה בעצמו את הסוגיה האיראנית לאביב הבא הוא לא רואה מדוע הנושא יעמוד במוקד לקראת ההצבעה. "אני גם לא רואה מישהו שיעמוד מול נתניהו ויגיד שאסור לצאת במתקפה נגד איראן, לכן הנושא הכלכלי-חברתי הוא זה שבוודאי יהיה במרכז", אמר.

 

ויש מי שטוען שהכול תלוי באופי הבוחרים או באסטרטג של כל מועמד. "כל אסטרטג פוליטי מחפש לקבוע את האג'נדה שנוחה ללקוח שלו. סביר להניח שלנתניהו יהיה עניין לשים על האג'נדה את הנושא האיראני וששלי יחימוביץ' תשים את האג'נדה החברתית-כלכלית", אומר ד"ר יריב בן-אליעזר, מומחה לתקשורת מהמרכז הבינתחומי הרצליה.

 

ד"ר בן-אליעזר מסביר עוד כי "שכבות סוציו-אקונומיות נמוכות אמורות כביכול לבחור במפלגה סוציאליסטית אבל באופן מסורתי הן בוחרות כמעט תמיד בליכוד, במי שפוגע בהן. יאיר לפיד למשל פונה לשכבה של צעירים שמאסו בפוליטיקה הוותיקה ומציע כביכול משהו חדש, שרמנטי, צעיר שמדבר בשפה אחרת". לדעתו של בן-אליעזר, בסופו של דבר לא יהיה נושא אחד שיסחף את כולם: "הציבור ילך על מי שפוגע לו יותר בבטן בצורה אמוציונלית, אף שתמיד יש לנו זיקה לנושא הביטחוני מאשר החברתי".

 

על דבר אחד מסכימים שלושת המומחים: אישיות המועמד משחקת תפקיד חשוב בבחירה. "זה נושא שרק ילך ויגדל במהלך השנים" טוען פרופ' שפר. "רואים זאת בעיקר בסיקור התקשורתי, כי הרי אנו בוחרים מפלגות אבל הכותרות עדיין הן על מי מתמודד לראשות הממשלה". בהקשר זה נזכר ד"ר בן-אליעזר בסבו, ראש הממשלה הראשון. "תמיד בחרנו לפי אישיות, עוד מימי בן גוריון. תמיד הסלוגן היה קשור למועמד המוביל".

 

ד"ר כהן אומר בנושא זה כי "זה נקרא 'מפלגת אישיות', כולם יודעים שמפלגה מבוססת סביב אדם. אם האישיות הולכת המפלגה נופלת". כדוגמה לכך ציין כהן את מפלגת שינוי ואת מייסדה טומי לפיד - אביו של יו"ר מפלגת יש עתיד. לסיכום הוא אומר כי הבחירות הקרובות יהיו מאופיינות באי ודאות רבה. "אפשר להכין קמפיין שלם על כלכלה או על איראן ובסוף חמאס יכול לתקוף אותנו ואז כל הקלפים נטרפים מחדש".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"חמאס יכול לתקוף ואז כל הקלפים נטרפים מחדש"
צילום: ירון ברנר
צילום: אפי שריר
"תמיד יש לנו זיקה לנושא הביטחוני מאשר החברתי". ד"ר בן אליעזר
צילום: אפי שריר
מומלצים