שתף קטע נבחר

מחקר ישראלי: מזג אוויר חם מעלה סיכון למומים בעובר

באוניברסיטת חיפה גילו כי בחודשיים הראשונים להריון, כשמזג האוויר מתחמם אפילו במעלה אחת, הסיכון למום בלב התינוק עולה ב‭5%-‬. "ידיעות אחרונות" מדווח על ממצא מטריד נוסף: חשיפה לזיהום אוויר מעלה את הסיכון למום בלב ב-60%

נשים בהריון מוזהרות כבר שנים לא לעשות אמבטיות חמות מדי, לא להיכנס לג'קוזי חם ולהימנע מביקור בסאונה. מחקר ישראלי חדש מוסיף איום מסובך אף יותר: גם מזג אוויר חם מסוכן לעוברים.

 

מהמחקר עולה, כי כשנשים שוהות בטמפרטורות גבוהות בחודשיים הראשונים להריון, גדל הסיכון להתפתחות מומים בלב התינוקות שנולדים להן. החוקרת, קרן אגאי-שי, בדקה במסגרת עבודת הדוקטורט שלה את ההשפעה שיש לחשיפה לזיהום אוויר ולשינויים בטמפרטורות על היווצרות מומים בלבם של תינוקות.

 

עוד על סכנות זיהום האוויר:

 

המחקר בחן נתונים של משרד הבריאות לגבי כ‭140-‬ אלף תינוקות שנולדו בשנים ‭2006-2000‬ במחוז תל אביב, שבכמה מאות מהם התגלו לאחר הלידה מום אחד או יותר בלב. הנתונים המלאים על התינוק והוריו הוצלבו עם מידע על היקפי זיהום האוויר באזור המגורים והטמפרטורות הממוצעות במהלך כל אחד מהשבועות הראשונים להריון, שהם הקריטיים להתפתחות לב העובר.

 

התוצאות היו מעניינות ומטרידות: ראשית, כאשר נשים נחשפות לזיהום אוויר גבוה, הסיכון שלהן ללדת תינוק שסובל ממום בלבו גדל בכ‭60%-‬ ביחס לנשים שנחשפו לרמות נמוכות של זיהום אוויר.

 

אלא שאגאי-שי בחנה אלמנט נוסף, שעד למחקר זה לא היו לגביו ממצאים: השפעת מזג האוויר. המחקר העלה, שהפרש של מעלה אחת בממוצע בטמפרטורה של סביבת המגורים מעלה את הסיכון ללידת תינוק עם מומים בלב בכ-5%.

 

בניגוד למה שאפשר להניח, הסיכון גבוה יותר דווקא בחורף. להערכת החוקרת, הסיבה לכך היא שבעוד שבקיץ הגוף עובר "הסתגלות" לטמפרטורות החיצוניות, הלבוש שלנו מתאים יותר ויש שימוש רב יותר במזגנים, בחורף אנחנו "פחות ערוכים" לכך, וישנם מקומות שממשיכים להפעיל חימום גם כשהטמפרטורה בחוץ עולה והלבוש חם יותר.

 

המחקר, שיוצג בשבוע הבא בכנס של האגודה הישראלית לאקולוגיה וסביבה, בוצע באוניברסיטת חיפה בשיתוף ובליווי חוקרים מאוניברסיטאות אחרות, ובמימון המשרד להגנת הסביבה והקרן לבריאות וסביבה.

 

קרן אגאי-שי אומרת, ש"אחת המסקנות שעולות מהמחקר היא שהתחממות העולם עלולה לגרום גם לעלייה במספר מומי הלב בתינוקות".

את השינויים הקיצוניים בטמפרטורות, שמהם אנחנו סובלים הן בקיץ והן בחורף, כולנו מרגישים. הבעיה המקומית שלנו מתפתחת במקביל להתחממות הגלובלית בעולם, שלהערכת חוקרים בעולם מושפעת בין היתר מרמת הפליטה הגבוהה של גזים שאנחנו יוצרים כתוצאה מצריכת אנרגיה מוגברת, הנעת כלי רכב ועוד.

 

בעוד שהיכולת שלנו בישראל להשפיע על המגמה העולמית של ההתחממות פחות משמעותית, היכולת להקטין את היקפי זיהום האוויר באזורנו משמעותית הרבה יותר, וכיום לא נעשה די. ישראל סובלת מבעיה קשה של זיהום אוויר, שמחריפה במרכזים עירוניים גדולים - ובראשם גוש דן.

 

למרות החוק שמאפשר זאת, השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לא הכריז עד כה על מרכזי הערים כאזורים נפגעי זיהום אוויר, מה שפוגע בקידום תוכניות להפחתת הזיהום.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מספיקה מעלה אחת נוספת כדי להעלות את הסיכון למום בלב
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים