שתף קטע נבחר

בגלל סוריה: ארדואן מסתבך עם פוטין

במשך למעלה משנה הצליחו מוסקבה ואנקרה לשים את המחלוקת סביב סוריה בצד, למען מערכת היחסים העדינה ביניהן, והאינטרסים ההדדיים, הקשורים לאספקת אנרגיה. האם תקרית המטוס הסורי תטרפד זאת?

להתייצב מול בשאר אסד זה דבר אחד. לפתוח חזית מול ולדימיר פוטין זה משהו אחר לגמרי. בכך שאילץ מטוס סורי שהמריא ממוסקבה לנחות והאשים בפומבי את רוסיה בהעברת ציוד צבאי לסוריה, לקח ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן את הסיכון הגדול ביותר עד כה במדיניות של ארצו כלפי סוריה השכנה.

 

התקרית, שכבר הביאה לסגירת המרחבים האוויריים של טורקיה וסוריה לכלי טיס מהמדינה השכנה, עלולה לפגוע במערכת היחסים העדינה עם המעצמה הרוסית, בזמן שאנקרה זקוקה לכל החברים שהיא יכולה להשיג.

 

במשך למעלה משנה הצליחו מוסקבה ואנקרה לשים את המחלוקת סביב סוריה בצד, למען מערכת היחסים ביניהן. יחסים אלה מבוססים על הצורך של טורקיה באספקת אנרגיה, על רצונה של רוסיה בנתיב לקווי הצינורות שלה בדרכם לאירופה, ועל אינטרסים הדדיים בשורה של נושאים אזוריים.

 

"הסיכון הוא שסוריה היא הטריז שיבקיע את השותפות הדינמית בין מוסקבה לאנקרה", אמר ניקולס גבוסדב, פרופסור לביטחון לאומי בקולג' האמריקני למלחמה ימית. "מאחר שקרקוע המטוס נעשה באופן פומבי כל כך, פוטין יראה את זה כקריאת תיגר ישירה".

 

"זקוקות זו לזו"

רוסיה מספקת כמעט שני שלישים מאספקת הגז של טורקיה. היא גם ערוכה לסייע לטורקיה לבנות את תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה. רוסיה גם מתכננת לבנות צינור עצום שיעבור דרך טורקיה בדרך לאירופה. זהו תמריץ מרכזי לחברות בין השתיים.

 

גורמים רשמיים במשרד האנרגיה בטורקיה אמרו כי הסיכוי קטן שמערכת היחסים הזו תינזק בגלל סוריה. "שתי המדינות זקוקות זו לזו. הצורך ההדדי הזה יבטיח שמגזר האנרגיה יישאר מוגן", אמר הלוק דירסקנלי, אנליסט טורקי שעוסק בענייני אנרגיה.

 

יחסים טובים עם רוסיה אמורים להיות חשובים במיוחד לטורקיה בתקופה שבה עמידתה הנחרצת נגד אסד פגעה בקשריה עם מדינות אחרות באזור, כמו איראן ועיראק. טורקיה, חברת נאט"ו היחידה שגובלת בסוריה, חשה מבודדת יותר ויותר בשל עמדתה נגד משטר אסד, חרף הצהרות תמיכה מצד נאט"ו, אירופה וארה"ב.

 

מנגד, רוסיה הייתה התומכת הגדולה ביותר של אסד באו"ם, ומכרה לדמשק נשק בשווי מיליארד דולרים בשנה שעברה. אך עד כה, אנקרה הצליחה למנוע מהדבר לקלקל את היחסים עם מוסקבה.

יש הסבורים כי פרשת המטוס שינתה את המצב.

 

"רוסיה וטורקיה היו בשלב ייחודי מבחינת ההיסטוריה של היחסים ביניהן. עכשיו נראה שזה נהרס, לפחות לעת עתה", אמר אנדרו קוצ'ינס, ראש התוכנית לענייני רוסיה במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון.

 

יאסר יאקיס, שר החוץ הטורקי לשעבר ואחד ממייסדי מפלגת השלטון, סבור אחרת: "זה נושא רגיש אבל יש דרכים להפריד את השאלה הסורית ממערכת היחסים הטורקית-רוסית. האם נצליח להשיג זאת? זו כבר שאלה אחרת".  


פורסם לראשונה 15/10/2012 22:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, AP
ארדואן ופוטין. "שלב ייחודי מבחינת ההיסטוריה של היחסים ביניהן"
צילום: EPA, AP
מומלצים