שתף קטע נבחר

קובה: אזרחים יוכלו לעזוב ללא אשרת יציאה

במסגרת תוכנית הרפורמות, ביטלה הוואנה את הצורך השנוא באשרת היציאה. "המהלכים האלה עמוקים ומהותיים", אמר סגן הממונה על ההגירה. התושבים שמחים אך מבולבלים: "כל מה שאמרו לנו לא היה נכון"

קובה ממשיכה להשתנות ולהיפתח. הוואנה הודיעה היום (יום ג') על ביטול הצורך בקבלת אשרת יציאה מהמדינה ושמה כך קץ להליך בירוקרטי שנוא על האזרחים. ההודעה פורסמה בעיתון המפלגה הקומוניסטית, "גרנמה", ונכתב בה כי החל מ-14 בינואר, יוכלו הקובנים לצאת מארצם באמצעות הצגת דרכונם, ואשרת כניסה למדינה שאליה הם נוסעים.

 

בחירות בארה"ב 2012 - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

תושבת שחזרה מארה"ב בשדה התעופה הבינ"ל של קובה (צילום: AP) (צילום: AP)
תושבת שחזרה מארה"ב בשדה התעופה הבינ"ל של קובה(צילום: AP)
 

זהו הצעד המשמעותי ביותר השנה מצד ממשלתו של ראול קסטרו, במסגרת תוכנית רפורמות של חמש שנים. חלק מהרפורמות כבר יצאו אל הפועל – בעלות פרטית של בתים ומכוניות ומכירתם ומספר הולך וגדל של קובנם שמחזיקים עסקים פרטיים.

 

"המהלכים האלה באמת עמוקים ומהותיים", אמר קולונל למברטו פרגה, סגן הממונה על ההגירה בקובה, במסיבת עיתונאים הבוקר. "מה שאנחנו עושים איננו רק קוסמטיץ דרושים 90 יום כדי לבסס תקנות חדשות כדי שהכול יעבוד היטב ולא יהיו בעיות".

 

לצד ההודעה על השינוי בתקנות ההגירה, פרסם עיתון המפלגה מאמר דעה שתלה את האשם לתקנות המגבילות בניסיונות של וושינגטון להפיל את הממשלה באי, להחדיר אליו מחבלים ולגייס את תושביו המשכילים ביותר. במסגרת מדיניות "רגל רטובה, רגל יבשה" של ארה"ב, כמעט כל הקובנים שמגיעים לגבולות השכנה מצפון מורשים להישאר.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

ברחובות הוואנה התקבלו החדשות בערבוביה של חדווה ותדהמה. "לא! וואו, גדול!", קראה מרסדס דלגדו, גמלאית בת 73, לשמע הבשורה. "משיבים את זכויותיהם של האזרחים".

 

"אני שואלת את עצמי עד כמה רחוק נלך עם השינויים האלה", אמרה מריה רומרו, מנקה שהייתה בדרכה לעבודה. "אני קצת מבולבלת מכך כי נראה שכל מה שקרה במשך 50 שנה, אנחנו משנים אותו. כל מה שאמרו לנו אז, זה לא היה נכון. אני אומרת לך, אני לא מבינה כלום".

 

"המזוודה מוכנה"

אך גם לאחר שינוי התקנות לא יוכלו קובנים לטוס בחופשיות ישירות לארה"ב, שכן נדרשת מהם אשרת כניסה. אם הם מצליחים להגיע לארה"ב, הם לרוב מורשים להישאר, בין אם יש בידיהם אשרה או לא. כמו כן, קובנים עדיין נדרשים לעמוד בדרישות מסוימות כדי לקבל דרכון.

 

הבלוגרית הקובני יואני סנצ'ז, שכותבת נגד המשטר, הביע חשש שהשלטונות יבקשו לשלוט ביציאה מהמדינה באמצעות אי מתן דרכונים. סנצ'ז טוענת שבקשתה לצאת מהמדינה נדחתה 20 פעמים בחמש השנים האחרונות. "המזוודה שלי מוכנה, בואו נראה אם אוכל להשיג טיסה ל-14 בינואר, כדי לנסות את החוק החדש", כתבה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

המהלך מבטל את התקנה שנכנסה לתוקפה ב-1961, בזמן המלחמה הקרה, שלפיה על האזרחים לבקש רשות מממשלתם לעזוב את המדינה. קובנים עדיין יידרשו להציג מכתב מטעם מוסד או אדם במדינה שבה הם מתעתדים לבקר, המזמין אותם להגיע לשם. התקנה גם מרחיבה את משך הזמן שהם רשאים לבלות מחוץ לארצם ל-24 חודשים. הם יהיו רשאים לבקש הארכה. כיום, קובנים מאבדים חלק מזכויותיהם האזרחיות לאחר 11 חודשים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קובנית אוחזת בדרכון בשדה התעופה
צילום: AP
ראול קסטרו. רפורמות
צילום: רויטרס
מומלצים