שתף קטע נבחר

טיפים: כך תכינו את ביתכם לרעידת אדמה

מחקרים רבים מצביעים על רעידת אדמה שתתרחש במדינה בשנים הקרובות. אל תחכו לרגע האחרון, וגם לא שתבוצע תמ"א 38 בבניין. לקראת שבוע החירום הבינלאומי שעורך המשרד להגנת העורף, אספנו עצות למיגון הבית במקרה של רעש אדמה

בשבוע הבא יערוך המשרד להגנת העורף את שבוע החירום הלאומי, שבו תיבדק המוכנות לתרחיש של רעידת אדמה . ישראל נמצאת בסכנה של רעידת אדמה, מאחר שעובר בה שבר גיאולוגי ("העתק"), שלאורכו מתחרשות מדי תקופה רעידות אדמה. העתק זה נקרא "העתק ים המלח", והוא עובר לאורך גבולה המזרחי של ישראל, מהחרמון ועד אילת.

 

עוד בנושא רעידת אדמה בערוץ הנדל"ן :

 

מדינת ישראל נערכת להתרחשות רעידת אדמה, בין היתר באמצעות מתן סיוע בחיזוק מבנים - תמ"א 38. על התוכנית לתמ"א 38 כתבנו כאן לא מעט, אך נראה כי בינתיים האחריות האמיתית למוכנות לרעידות אדמה מוטלת על כתפי האזרחים.

 

השר להגנת העורף, אבי דיכטר, מחזק את הדברים: "אחת ממטרות התרגיל ויעדיי המשרד להגנת העורף הוא לייצר ולקבע תרבות של מוכנות בקרב הציבור הרחב - כזו שגם האזרח מעורב בה בביתו, בשכונה וביישוב. לאזרח ולמדינה יש מה לעשות בהכנה - לפני רעידת אדמה, במהלכה, מיד לאחריה בפינוי ולאחריה בשיקום".

 

הבניין שלכם עמיד בפני רעידות אדמה? כדאי לבדוק

הגורם למירב האבידות בנפש בזמן רעידת אדמה הוא התמוטטות המבנה בו אנו נמצאים: הבית בו אנו גרים, המבנה בו אנו עובדים, בית הספר או כל מבנה אחר.

 

הפעולה המכריעה ביותר, שבה אנו יכולים לנקוט כדי להתכונן לרעידת אדמה, היא להבטיח ככל האפשר שהבית בו אנו גרים עומד בדרישות עדכניות של תקן 413 (תקן ישראל לעמידות מבנים ברעידות אדמה). כך, בניינים שנבנו בישראל לפני 1980 לא נבנו, במרבית המקרים, לפי תקן עמידות מחמיר בפני רעידות אדמה. לפיכך יש להניח שבניינים כאלו אינם עומדים בדרישות התקן ועל כן עלולים לקרוס בעת רעידת אדמה.

 

לעומת זאת, בניינים שנבנו בישראל לאחר 1980, ככל הנראה נבנו על פי תקן עמידות ברעידות אדמה, ועל כן בטוחים הרבה יותר. בניינים הכוללים בתוכם מרחבים מוגנים (ממ"ד/ממ"ק וכו') נחשבים בדרך כלל לבעלי עמידות משופרת, מאחר שהמרחבים המוגנים מספקים חוזק נוסף, למבנה כולו. כמו כן, ממשלת ישראל מסייעת לאזרחים בחיזוק מבני מגורים באמצעות תוכנית המתאר תמ"א 38.

 

אז כיצד נדע אם הבניין שבו אנו גרים עמיד בפני רעידות אדמה? כדאי להתייעץ, לצורך כך, במהנדס מבנים בעל רישיון. אם הבית אינו עומד בדרישות התקן, מומלץ לבחון את האפשרות לחיזוקו על פי תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה (תמ"א 38).

 

רעידת אדמה בצפון איטליה. בקרוב אצלנו? נקווה שלא (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רעידת אדמה בצפון איטליה. בקרוב אצלנו? נקווה שלא(צילום: EPA)

 

התקנתם ספריה? זה בדיוק הזמן לחזק אותה

במשרד להגנת העורף מבהירים כי רעידת אדמה חזקה, כל פריט במבנה שאינו מחוזק היטב אל הקירות או התקרה, עלול ליפול ולגרום לפגיעה קשה בבני הבית. על כן, כדאי להקפיד שלא להציב או לתלות מדפים וחפצים כבדים מעל מיטות בני הבית, במיוחד כאשר מדובר בילדים.

 

כמו כן, כדאי מאוד לוודא שכל התקנה חדשה של ספריה, מדף, מזגן וכל חפץ התלוי על תקרה או קיר - תיעשה כהלכה. בנוסף, מומלץ לחזק לקירות ולתקרה את חיבוריהם של מדפים וטלוויזיות שמותקנים בביתכם - התחילו במרחב המוגן.

 

חיזוק מבנים בבית זה לא מספיק. כדאי להכין מעין תוכנית חירום משפחתית ולקיים שיחה עם בני הבית בנושא. הסבירו לבני המשפחה שיש צורך להכין מראש מקום בטוח בבית והכירו להם את מיקום מפסקי החשמל והגז הראשיים. לאחר מכן קבעו מקום מפגש משפחתי מחוץ לבית וכן איש קשר מוסכם למקרה של נתק משפחתי.

 

בנוסף, מומלץ להכין ציוד חירום משפחתי. במשרד להגנת העורף ממליצים על שלושה ליטר מים לאדם; מזון משומר; ערכת עזרה ראשונה; פנס ורדיו מופעלי סוללות; העתקי מסמכים חשובים (שיופקדו במקום אחר אצל אדם עליו אתם סומכים); מטפה לכיבוי אש; וכן ציוד חיוני ותרופות.

 

אז איך יודעים שמתרחשת רעידת אדמה?

סביר להניח שהחלונות ישקשקו במסילותיהם, המנורות יתנדנדו על התקרה, תתקשו לעמוד ביציבות במקומכם, חפצים ירעדו, יגלשו על משטחים או יפלו ורהיטים יתחילו לשוט על הרצפה.

 

איך כדאי להתנהג כשאתם בבית? בעת שהייה בתוך מבנה, עברו למקום בטוח על פי סדר העדיפויות הבא: אם ניתן לצאת בתוך שניות, צאו מהמבנה אל שטח פתוח (בעיקר השוהים במבנה חד קומתי או בקומת קרקע). אם לא ניתן לצאת מהמבנה במהירות - היכנסו למרחב המוגן (ממ"ד). יש להשאיר את דלת הממ"ד פתוחה.

 

אם לא ניתן לצאת מהמבנה במהירות ואין מרחב מוגן - צאו אל חדר המדרגות, ואם ניתן, המשיכו לרדת אל היציאה מהבניין.  רק אם אינכם יכולים לפעול כך - תפסו מחסה תחת רהיט כבד, או שבו על הרצפה צמודים לקיר פנימי.

 

כמו כן מומלץ כי בדרכם למקום הבטוח, התרחקו מקירות חיצוניים, מחלונות, ממראות וממדפים. אם אתם יושבים בכיסא גלגלים, נעלו אותו והגנו על ראשכם (לאחר שהגעתם למקום בטוח). לפני עזיבת המבנה יש לנתק את המפסקים הראשיים של הגז ושל החשמל ואין להשתמש במעלית בזמן הרעידה ולאחריה - אתם עלולים להיתקע בתוכה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רעידת אדמה. גם לכם יש חלק במיגון הבית
צילום: רויטרס
מומלצים