שתף קטע נבחר

מקימים מגדל במקום הפארק השכונתי? כך תתנגדו

בניין בולט בלב השכונה, מפעל מעשן מול גן ילדים או כביש שיחצה את הפארק - כל אלה לא חייבים להיות גזרת גורל, אתם יכולים להתנגד לתוכנית. כיצד ניתן לפעול מול מוסדות התכנון ולבטל או להפחית את הנזק? המדריך הירוק למתנגד, חלק ראשון

גיליתם שמתכננים להקים בניין גבוה בלב השכונה הפסטורלית שלכם? מתכננים לסלול כביש שיחצה את הפארק הירוק הסמוך לביתכם? מקימים מפעל מעשן ומרעיש בצמוד לגן הילדים שבו משחקים הקטנטנים שלכם? במקום להיכנס לפאניקה או לעבור דירה, כדאי לנסות או להתחיל הליך ההתנגדות שמוגש לוועדה הרלוונטית.

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה

 

לתכנון השפעה רבה על איכות חיינו, הן בערים והן מחוצה להן. ביכולתו של תכנון נכון, המבוסס על ראיה לטווח רחוק וטובת הציבור והסביבה, להקל על חיינו ולהפכם איכותיים יותר. לתכנון יש השפעה על מפגעים סביבתיים הנגרמים ממיקומים של שימושי קרקע שונים כמו תכנון בסמוך לכביש סואן, מיקום אזורי תעשיה ליד מגורים או בניה על שטחים פתוחים בעלי ערך.

 

מהי התנגדות?

 

התנגדות היא כתב טענות שבו אדם מסביר מדוע הוא מתנגד לתוכנית בניין עיר מסוימת, או לשינוי בתוכנית קיימת שנמצאת בשטח שלו או בשטח סמוך לו. את ההתנגדות מגישים לוועדה שהפקידה את התוכנית ומוסמכת לאשר אותה (למשל ועדה מקומית או מחוזית). ההתנגדות יכולה להיות מוגשת גם כמכתב קצר, אולם היא חייבת להיות מגובה בתצהיר חתום על ידי עורך דין.

 

כיצד ניתן לדעת כי תכנית חדשה מקודמת ועלולה לפגוע בנו או בסביבתנו?

 

סעיף 1א לחוק התכנון והבנייה קובע את החובה לפרסם הודעה על הפקדת תכנית. ההודעה תתפרסם בדרך כלל בשני עיתונים יומיים ובעיתון מקומי, אם קיים עיתון כזה. ההודעות יפורסמו בד"כ במדור "הודעות תכנון ובנייה". חשוב לבדוק את האותיות הקטנות. כמו כן, קובע החוק חובה להציב שלט בתחום בו חלה התכנית אשר יידע את תושבי הסביבה הקרובה על קיומה של התכנית. מומלץ לגשת למשרדי מוסד התכנון אשר חתום עליה על מנת לעיין בתכנית ולבחון כיצד היא משפיעה על סביבתכם.

 

מאבק פעילי סביבה נגד בנייה בחוף סירונית בנתניה (צילום: חנה קופרמן, הפורום הישראלי לשמירה על החופים) (צילום: חנה קופרמן, הפורום הישראלי לשמירה על החופים)
מאבק פעילי סביבה נגד בנייה בחוף סירונית בנתניה(צילום: חנה קופרמן, הפורום הישראלי לשמירה על החופים)

 

ההודעות על הפקדת התוכניות אינן נשלחות לבעלי המקרקעין ולא לשכנים בסביבת התוכנית, אלא מתפרסמות על פי חוק בלוחות מודעות, בעיתונות ובילקוט הפרסומים, ולכן נוצר מצב שאנשים לא מודעים לעיתים לקיומן. גם כאשר ההודעות מתפרסמות, לרוב הן מנוסחות בצורה משפטית כך שקשה לתושבים לדעת שמדובר בתוכנית שהופקדה ומתייחסת לאזור שבו הם גרים.

 

על התושבים, בעיקר באזורים מתפתחים, לעקוב אחרי הודעות תכנון ובנייה, כדי למנוע מצב שבשל חוסר עירנות ומודעות של הציבור, לא מוגשות התנגדויות במועדן. את ההתנגדות מגישים בדרך כלל תוך חודשיים מפרסום התכנית להפקדה.

 

מי יכול להגיש התנגדות?

 

על פי חוק התכנון והבניה "כל מעוניין בקרקע, בבניין או בכל פרט תכנוני אחר הרואה עצמו נפגע על ידי תוכנית מתאר מחוזית או מקומית או מפורטת שהופקדו, רשאי להגיש התנגדות להן". בית המשפט העליון פירש את המונח "מעוניין בקרקע" בצורה רחבה, כך שכל מי שזכות או אינטרס שלו נפגעים כתוצאה מהגשת התכנית, זכאי להגיש התנגדות. בנוסף לכך רשאים להתנגד לתוכניות גופים ציבוריים, כמו רשויות מקומיות ומשרדי ממשלה, וכן ארגונים מקצועיים, סביבתיים וחברתיים שקיבלו לכך אישור משרד הפנים.

 

אפשר להתנגד באיחור?

 

יש חשיבות רבה להגשת ההתנגדות במועד, אבל יש מקרים רבים שבהם מגלות הוועדות גמישות ומאפשרות להגיש התנגדויות באיחור, במיוחד כאשר הדיונים בהתנגדויות טרם החלו או נמצאים בעיצומם. אם התוכנית כבר אושרה, אין כמעט סיכוי שהתנגדות שהוגשה באיחור תובא לדיון, אלא אם כן יתברר בבית המשפט כי הליך הפרסום או האישור היה פגום באופן מהותי ומיסודו.

 

מה ניתן לעשות לפני הפקדת התכנית במוסדות התכנון?

 

מומלץ להוציא מסמכי עמדה ציבוריים הקשורים לתוכנית, לגורמים הרלוונטיים, לדרוש להשתתף כנציגי ציבור בדיוני ההפקדה במוסד התכנון, להפעיל לחץ על המועצה המקומית/עירייה בכדי שלא תמליץ על הפקדת התכנית, הפוגעת באיכות החיים והסביבה ועוד.

 

יש להניח כי התכנית משפיעה על תושבים נוספים באזור ולכן מומלץ לנסות לגייס גם אותם למאבק. כמו כן ניתן לגייס את התקשורת - מקומית, אזורית וארצית לצורך הדגשת בעייתיות התוכנית והשפעותיה. שימוש בתקשורת יאפשר להעלות את מודעות הציבור, וליידע את מקבלי ההחלטות שקיים ציבור שאיכפת לו, ושהוא מעורב בנושאים הקשורים לסביבתו.

 

איך מנמקים התנגדות כאשר הפגיעה צפויה להשפיע על הסביבה?

 

ההתנגדות צריכה להסביר את הנזק שתגרום התוכנית למתנגד ולסביבה. לפעמים מועלים נימוקים אישיים ולעיתים ציבוריים. הדוגמאות הנפוצות ביותר להתנגדויות הן כאשר יש בקשה להקמת שכונת מגורים חדשה, תוספת דירות, או הגבהת מגדלים, ואז הטענות השכיחות נוגעות לפגיעה בשטחים הפתוחים, בעיות תחבורתיות כמו פקקי תנועה, פגיעה בפרטיות, הצללה וחוסר בתשתיות או מבני ציבור. כמו כן, במקרה של הקמת מסילת ברזל, כביש או מחלף יטענו המתנגדים למפגעי רעש וזיהום, ולעתים גם לגבי עצם הצורך בקיומם או לגבי מיקום שנבחר.

 

איך מוכיחים נזק?

 

מקובל לצרף חוות דעת מקצועיות להתנגדות. כך, למשל, מקובל לצרף חוות דעת אקוסטית אם נטען שהתוכנית גורמת למטרדי רעש. בהתנגדויות שבהן נטען לפגיעות אקולוגיות במגוון הביולוגי, נהוג לצרף חוות דעת של אקולוג או מומחה סביבה אחר. אין חובה להיות מיוצג על ידי עורך דין בהליכי ההתנגדויות, אולם לעתים הייצוג חיוני, כיוון שיש היבטים משפטיים רבים שניתן להעלותם במסגרת ההתנגדות, ולפעמים דווקא ההיבטים המשפטיים הם אלה שיכריעו את גורל ההתנגדות.

 

צריך לשלם אגרה?

 

לכאורה, הגשת ההתנגדות לא כרוכה בתשלום או אגרה, ואם ההתנגדות נדחית המתנגד אינו מחויב בכל תשלום. יחד עם זאת, רבים נעזרים בעורך דין בתשלום. המתנגד צריך לשאת גם בעלויות היועצים המקצועיים, מדובר בעלויות גבוהות יחסית לתושב בודד. אחת השיטות היעילות להפחתת העלויות היא התאגדות של בעלי אינטרסים דומים, לדוגמה דיירי שכונה המתאגדים לצורך התנגדות לתוכנית בנייה. התושבים חולקים עלויות וגם יכולים לשכור יועצים ואנשי מקצוע ברמה גבוהה.

 

כיצד מתקבלת ההחלטה בתכנית?

 

לאחר שתם המועד להגשת ההתנגדויות מתקיים דיון בהתנגדויות בפני הוועדה לתכנון ובניה שבסמכותה נמצאת התכנית. הדיון הוא פומבי ומי שהגיש התנגדות במועד יוזמן לטעון בעל פה בפני הוועדה. לאחר הדיון הוועדה מכריעה בהתנגדויות, ומי שהגיש התנגדות יקבל הודעה בכתב על ההחלטה.

 

בכתבה הבאה - מה הסיכוי שההתנגדויות יתקבלו ו-5 דוגמאות לסיפורי הצלחה

 

הכותבת עומדת בראש מחלקת דיני איכות סביבה ותכנון סביבתי במשרד עורכת הדין ענת בירן. כמו כן, עו"ד בן שוהם כיהנה כראש מחלקת התכנון במשרד להגנת הסביבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בכוכב יאיר נגד זיהום אוויר
צילום: יוגב עמרני
צילום: עמית גושר
עו"ד גליה בן שוהם
צילום: עמית גושר
מומלצים